Vervoersverbod uitgebreid

Sinds vannacht twaalf uur is het verboden eendagskuikens en broedeieren in het zuidwesten van Nederland te vervoeren. De uitbreiding van het al geldende vervoersverbod is omdat de vogelpest nu ook in het Belgische Meer is geconstateerd. De bedoeling van het verbod is om te voorkomen dat de ziekte zich naar het noorden verplaatst.

Ten noorden van Meer bevinden zich veel Nederlandse pluimveehouderijen. Deze zijn tot nu toe vrij van de klassieke vogelpest.

Gisteren werden ook mensen onderzocht die bij de vogelpest betrokken zijn. Het ministerie van Landbouw wil uitzoeken of en zo ja, hoe gevaarlijk het virus is bij de mens. De Kamer is niet tevreden over staatssecretaris Ross en haar aanpak van de vogelpest.

De PvdA, VVD en Groenlinks zijn van mening dat medicijnen ruimhartiger verspreid moeten worden. Ross houdt echter vast aan het advies van haar speciale Outbreak Management Team: alleen mensen die echt te maken hebben met besmet of verdacht pluimvee komen in aanmerking voor pillen of een injectie.