Eerste boetes bouwfraude opgelegd

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes aan vier bouwondernemingen uitgedeeld. Het gaat in totaal om een bedrag van 1,2 miljoen euro. De wegenbouwers Koop Tjuchem, Gruno, Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) en Ballast Nedam zijn de 'gelukkigen'.

De vier bedrijven hebben de mededingingswet overtreden toen ze aanbestedingen deden aan het wegenonderhoud in de gemeente Scheemda. De vier zijn de eerste bedrijven die een boete krijgen van de NMa sinds het onderzoek in de bouw.

De bedrijven hadden samen de afspraak gemaakt dat het uit te voeren werk in opdracht van de gemeente Scheemda zou worden gedaan door Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) en voor welke prijs dat zou worden gedaan. Ook kregen de overige drie een beloning voor het aan Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) gunnen van de opdracht. De NMa oordeelde dat de vier de concurrentie uitschakelden en de gemeente benadeelden.

De afspraken werden gemaakt voor het onderhoud van de wegen over een periode van 2 jaar, 1998 tot en met 2000. Een opdracht van 1.4 miljoen euro. De NMa maakte in november al de conclusies van het onderzoek bekend, toen was echter nog niet duidelijk of er een boete zou volgen voor de vier bedrijven.

De NMa spreekt van een "zeer zware overtreding" en gaf de bedrijven ieder een boete van 308.000,- euro. Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) viel al eerder in de prijzen bij de NMa, in december kregen ze een boete van 27.000,- euro voor het niet meewerken aan een onderzoek van de kartelpolitie. Het bedrijf weigerde documenten te overhandigden en op een locatie mocht de NMa helemaal niet naar binnen.