Van Petegem winnaar Parijs-Roubaix

Sven schreef voor zijn en onze website het volgende:

Peter van Petegem heeft door de zege van Parijs-Roubaix heel Vlaanderen op zijn kop gezet. Van Petegem won vorige week de Ronde van Vlaanderen, en heeft nu de dubbel te pakken door een zege in Parijs-Roubaix. Het is sinds Roger de Vlaeminck in de jaren '70 de eerste renner die dat weet te presteren.

Het was vandaag, in tegenstelling tot vele andere jaren, stof bijten geblazen. Met nog 60 kilometer voor de boeg kwam er een einde aan de kopgroep die al vroeg in de wedstrijd was ontsnapt. Onder aanvoering van onder andere Andrea Tafi kwam er een groep van tien achtervolgers bij de acht koplopers die nog over waren van de kopgroep. Opvallende afwezige bij deze groep was topfavoriet Johan Museeuw. De Leeuw van Vlaanderen raakte achterop door een lekke band, en was niet bij machte om het gat te dichten met de koplopers.

Op 38 kilometer voor de finish was het Dario Pieri die aanzette voor een ontsnapping. Hij zette sterk aan en kreeg alleen de Duitser Rolf Aldag met zich mee. De mannen achter het duo moesten een halve minuut prijsgeven.

De goed rijdende Ekimov kon zijn krachten niet meer bedwingen en sprong naar Pieri en Aldag toe. Hij naderde snel en nam bij aankomst gelijk de kop over. Dit had als gevolg dat Rolf Aldag het tempo niet meer bij kon houden en uiteindelijk moest lossen.

Op 17 kilometer was ook voor Pieri het tempo van de inmiddels bijna veertiger Viatcheslav Ekimov te hoog. Het tempo was daarentegen niet te hoor voor 'Vlaanderens hoop in bange tijden' Van Petegem. De Belg geraakte bij Ekimov en Pieri kon even later weer aansluiten.

Het werd een zeer boeiend slot van deze 101ste Parijs-Roubaix. Ekimov probeerde het op 2 kilometer van de streep nog even, maar werd geparreerd door Van Petegem. De wedstrijd wordt beslist op de wielerbaan in Roubaix, dat staat vast. Maar wie wordt de winnaar van De Hel? Viatcheslav Ekimov ging de sprint aan, maar Van Petegem kwam er gelijk overheen. Pieri probeerde de ontketende Belg nog in te halen, maar het was te laat. Peter van Petegem is winnaar geworden van Parijs-Roubaix, en heel Vlaanderen spreekt nu van de dubbel!

Beste Nederlander werd Servais Knaven. De winnaar van 2001 eindigde als zevende.


Pos.RennerTijd
1Peter van Petegem (Bel)6.11.35
2Dario Pieri (Ita)z.t.
3Viatcheslav Ekimov (Rus)z.t.
4Marc Wauters (Bel)+ 0.15
5Andrea Tafi (Ita)+ 0.36
6Romans Vainsteins (Let)z.t.
7Servais Knavenz.t.
8Daniele Nardello (Ita)z.t.
9Rolf Aldag (Dui)z.t.
10Sergei Ivanov (Rus)+ 1.08
11Fabio Baldato (Ita)+ 1.53
12Frederic Guesdon (Fra)+ 1.56
13Damien Nazon (Fra)+ 2.09
14Gianluca Bortolami (Ita)z.t.
15Erik Zabel (Dui)z.t.