Inzet leger bij controle rond Ospel
Ongeveer honderd militairen worden ingezet voor het controleren van de naleving van de vervoersverboden in het gebied rond Ospel, waar gister vogelpest werd geconstateerd op een kalkoenbedrijf, dit bedrijf is inmiddels geruimd.
Het ministerie heeft voor heel Nederland een standstill voor vervoer van pluimvee, eieren en mest afgekondigd. Het vervoersverbod geldt ook voor een- en evenhoevige dieren, zoals varkens, paarden en runderen, en hun producten van bedrijven waar ook pluimvee staat. Na dinsdag dreigt een tekort aan eieren in ons land. De boeren in de regio houden hun hart vast. Noord-Limburg is een van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland, wat pluimvee betreft. Alleen al in de 10-kilometerzone rond Ospel zitten tussen de acht en tien miljoen stuks pluimvee. Omdat de bedrijven hier zo dicht op elkaar staan en zoveel dieren hebben, is het volgens minister Veerman een zaak van 'erop of eronder'. Hij schat de schade door de vogelpest tot nu toe op honderd miljoen euro. Hij heeft eurocommissaris Fischler gisteren gevraagd om financiële steun voor de gevolgen van de vogelpest.
De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft een particulier beboet die in de tweede week van de vogelpestuitbraak tien kippen vanuit het toezichtsgebied in de Gelderse Vallei naar Brabant heeft gebracht.
De dienst neemt de zaak hoog op omdat later het bedrijf naast de woning van de verdachte besmet werd verklaard: waar dat was, wil de AID niet zeggen.
In de Tweede Kamer wil GroenLinks een spoeddebat met minister Veerman.