VS rukken snel op naar Bagdad

Irak De slag om de Iraakse hoofdstad Bagdad is volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN begonnen. De zender beroept zich op het Pentagon.

Amerikaanse stoottroepen hebben bij de stad al-Kut naar eigen zeggen een brug over de Tigris in handen gekregen. Daardoor hebben de troepen nu toegang tot de belangrijke weg van al-Kut naar Bagdad, langs de noordoever van de rivier.

Aan het westelijke front op bij Karbala zijn Amerikaanse strijdkrachten een offensief tegen de Republikeinse Garde van Irak gestart. Vannacht braken daar voor het eerst grondgevechten uit met de Iraakse Republikeinse Garde. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Qatar noemde de gevechten "een grote veldslag". Volgens de Amerikanen is het de eerste keer dat het leger rechtstreeks met de Republikeinse Garde vecht.

Karbala, op 80 kilometer van Bagdad, is nu door de Amerikanen omsingeld. De VS zullen de stad waarschijnlijk niet binnentrekken, maar hun opmars naar Bagdad voort zetten.

Vanochtend werd Bagdad opnieuw gebombardeerd. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera toonde rechtstreekse beelden van meerdere zware explosies in de stad.