Justitie boos op het Parool

Justitie is woedend op dagblad het Parool. De krant heeft in de berichtgeving over de rechtszaak tegen de 38-jarige beroepscrimineel Nico V. uit Zwaag één van de getuigen uit de anonimiteit gehaald. De rechtszaak draaide om de moord in café De Volendammer in Hoorn. Daar zette V. in het bijzijn van tientallen mensen een pistool tegen het voorhoofd van de Marokkaanse Amsterdammer Elhachmi Dahhouch (35) en haalde de trekker over. V. die het slachtoffer verder niet kende, was hem 'gewoon zat'.

De politie had indertijd de grootste moeite om getuigen te vinden, omdat V. bekend staat als een niets en niemand ontziende crimineel. V. was in het verleden ondermeer de lijfwacht van de in 2000 geliquideerde Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper. Uiteindelijk lukte het justitie onder de belofte dat de getuigen anoniem zouden worden gehouden een zaak tegen V. op te bouwen. V. werd daardoor half februari tot 10 jaar veroordeeld.

Maar nu komt het Parool doodleuk met de naam en een beschrijving van één van de getuigen tijdens het proces op de proppen. Terwijl tijdens de zitting nog nadrukkelijk aan de media is gevraagd dit niet te doen, aldus een boze rechercheur G. Heijstee van de politie in West-Friesland. Hij meent dat het dagblad met de publicatie de positie de (vrouwelijke) getuige in gevaar heeft gebracht.

De hoofdofficier van justitie in Alkmaar, A. van der Kerk, heeft zich inmiddels in een brief aan de hoofdredactie van de krant beklaagd. De korpsleiding van de politie steunt hem daarin.