Salomonseilanden totaal verwoest door orkaan

De eerste beelden van de Salomonseilanden, sinds orkaan 'Zoe' over de eilandenkring raasde laten een uitgestrekte verwoesting zien. "Het eiland is totaal verwoest", aldus journalist Geoff Mackley, die maandag met een vliegtuig over het Tikopia-eiland vloog.

"Tikopie Island zou direct naast het centrum van de orkaan 'Zoe' hebben gelegen toen de orkaan de maximale sterkte had bereikt.", zei Mackley. "Elke boom op het eiland is omgevallen of aan flarden gescheurd."

Zoe havende de eilanden zondag met windsnelheden boven de 300 kilometer per uur, gepaard met reusachtige golven.

Martin Karani, van de Nationale Rampenbestrijding, zei dat een Australisch Herculesvliegtuig luchtfoto's zou gaan nemen van de eilanden voordat het zou landen op Honiara, hoofdstad van de Salomonseilanden (ongeveer 1000 kilometer ten noordwesten van het rampgebied). Hij zei dat het vliegtuig, dat in opdracht van de overheid van de Salomonseilanden vloog, geen goederen zou meenemen omdat de kleine eilanden geen vliegvelden hebben.

De zee is volgens Mackley over dorpjes op het eiland gestroomd. Hij zei dat hij ongeveer 20 mensen naar het vliegtuig zag zwaaien toen hij over het eiland vloog. Tikopia heeft een bevolking van ongeveer 2000 mensen. "Het eiland is volledig 'beroofd' van alle planten," zei Mackley. "Vrijwel elk gebouw is beschadigd - slechts enkelen zijn nog intact - terwijl andere aan stukken zijn geblazen."

De eilanden Tikopia, Fataka en Anuta lagen allemaal in het pad van de orkaan toen deze de maximale sterkte die een tropische storm kan halen bereikte. Sindsdien is de storm afgezwakt.

De Nationale Rampenbestrijdingsdienst heeft zijn aanname van het aantal inwoners van de twee zwaarst getroffen eilanden verhoogd van 1000 naar 2000, een aantal dat uit de volkstelling van enkele jaren geleden bleek. Volgens de radio op de Salomonseilanden is het aannemelijk dat het aantal slachtoffers beperkt zou blijven, aangezien de eilandbewoners stormkelders hebben gebruikt.

De overheid van de Salomonseilanden is failliet en de economie is na jarenlange burgeroorlogen afhankelijk van ontwikkelingshulp. De rampenbestrijdingsdienst moet misschien een passagiersboot charteren om goederen naar de eilanden te brengen, omdat een patrouilleboot die onderdak, voedsel en medicijnen moest transporteren vertraagd is.

Tikopia, Anuta en Fataka zijn vulkanische eilanden in de Santa Cruz-eilandengroep van de Salomonsarchipel. Het ovaalgevormde Tikopia, de grootste van de drie eilanden, is slechts vijf kilometer lang op het langste punt.

De orkaan 'Zoe' is afgezwakt sinds het het afgelopen weekend de eilanden verwoestte en naar verwachting zal de orkaan geen schade meer veroorzaken.

Met dank aan intoxicated, die ons dit artikel compleet vertaald submitte!