CDA voor Nederlandse steun aanval Irak

Het CDA is van mening dat Nederland de Verenigde Staten militair moet steunen, mocht het tot een aanval tegen Irak komen. De fractie van het CDA liet dat gisteren in een verklaring weten.

Aan de vooravond van de NAVO-top, afgelopen woensdag, meldde premier Balkenende dat de Amerikanen Nederland om steun hadden gevraagd voor een eventuele militaire actie, mocht Saddam Hussein zich niet aan de afspraken van de Verenigde Naties houden. Het kabinet is zich aan het beraden over dit verzoek.

De PvdA is van mening dat Balkenende dit verzoek direct als voorbarig had moeten afwijzen. "Het gaat nu om de uitvoering van de VN-resolutie over het toelaten van wapeninspecteurs. Praten over militaire acties is niet aan de orde. Balkenende had forser moeten reageren", aldus PvdA'er Koenders.

Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer vindt de uitspraken van Koenders "teleurstellend". "Je kunt de regering toch niet verwijten dat ze hierover nadenkt", aldus de minister. De Hoop Scheffer zei dat het verleden uitwees "dat je Saddam Hussein alleen krijgt waar je hem hebben wilt met militaire druk. Dat is iets anders dan militair geweld."

Nederlandse onderzeeër op geheime missie
De Walrus, een Nederlandse onderzeeër, blijkt al enkele weken actief te zijn in het Midden Oosten. De Nederlanders helpen de Amerikanen om informatie te verzamelen, aldus het RTL Nieuws.

Hieruit blijkt dat Nederland al betrokken is bij de militaire voorbereidingen tegen Irak. De onderzeeër heeft al uitgebreid gepratroullieerd in de wateren bij Irak en ligt nu in de haven van Dubai.