Radicale moslims in Nederland beïnvloeden samenleving steeds meer

De invloed van radicale islamitische groepen in Nederland wordt steeds groter, zo staat in een vertrouwelijk conceptrapport van het ministerie van Justitie. In het rapport, waarop het blad Vrij Nederland de hand legde staat dat radicale islamitische groepen de Nederlandse samenleving op tal van terreinen beïnvloeden. Als dat zo doorgaat, zullen sommige moslims op grond van godsdienstige wetten voor eigen rechter gaan spelen, buiten de staat om.

Vrij Nederland publiceerde deze week al enkele gegevens uit het rapport: Eén ervan is dat men verwacht dat fundamentalisten nog harder gaan proberen om migranten voor zich te winnen, met grote gevolgen voor de democratische rechtsstaat en voor de gewone moslims.

Milli Görüs

Fundamentalisten hameren erop dat alle moslims deel uitmaken van de Oemma, de wereldmoslimgemeenschap. De Turks-orthodoxe organisatie Milli Görüs wordt genoemd als voorbeeld van een organisatie die druk in de weer is met het propageren van een politieke radicale islam onder migranten.

In het conceptrapport staat ook dat Marokkanen door hun zwakke organisatie een makkelijk object zijn voor manipulatie en infiltratie door groepen uit vooral Saoedi-Arabië. Jongeren uit de tweede generatie krijgen hierdoor soms sympathie voor de gewapende islamitische strijd en worden makkelijker terrorist.

Bepaalde belangen en burgers in Nederland zijn erg kwetsbaar voor islamistische terroristen: Amerikaanse en Joodse burgers en liberale of kritische moslims.

Vijf procent

Maar 5% van alle moslims, zowel in islamitische als in westerse landen, is aanhanger van het fundamentalisme wordt geschat, maar ze zijn rijker en beter georganiseerd, ze hebben een duidelijke strategie en aansprekende leiders.

Moderne, liberale en vooruitstrevende moslims kunnen op dit ogenblik niet op tegen de macht van moslimfundamentalisten, zo staat in het concept-rapport dat al titel meekreeg Islam, rechtsstaat, veiligheid en integratie.

Bronnen van het conceptrapport zijn wetenschappelijke publicaties, verslagen van inlichtingendiensten, persberichten, geschriften van radicalen en -schijnbaar- eigen waarneming. Actuele gegevens over Nederland zijn desondanks schaars.