Veel steun voor aanval op Irak

Ons land zou militair mee moeten doen met een eventuele Amerikaanse aanval op Irak, dat meent 66% van Nederlanders. Voorwaarden zijn wel dat bewezen is dat Saddam Hussein massavernietigingswapens heeft en dat de Veiligheidsraad een militaire actie goedkeurt. Zonder VN-goedkeuring daalt de instemming naar rond de 40%. De instemming onder Nederlanders is opmerkelijk hoog, in Duitsland is bijvoorbeeld maar 33% van mening dat hun land mee moet doen met een aanval op Irak. Een en ander blijkt uit de gegevens van een groot opinieonderzoek dat door twee Amerikaanse instellingen is uitgevoerd in zes Europese landen en in de Verenigde Staten onder 6.000 Europeanen en ruim 3.000 Amerikanen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 59% van de Nederlanders gelooft dat de aanslagen van 11 september deels te wijten zijn aan de Amerikaanse buitenlandse politiek. 27% meent dat Amerika de aanslagen gebruikt om de rest van de wereld hun wil op te leggen. 57% denkt dat de Amerikaanse regering bezig is haar land tegen verdere aanvallen te verdedigen.

Kijk op de wereld verschilt niet veel

De belangrijkste bedreiging voor de komende 10 jaar zien burgers in het internationaal terrorisme, door Irak gemaakte massavernietigingswapens en islamitisch fundamentalisme. Daarmee verschillen de antwoorden van Europeanen en Amerikanen vrijwel niet.

Uit het onderzoek blijkt ook dat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan een vergelijkbare kijk op de wereld overheerst. Er zitten meer overeenkomsten dan verschillen in de manier waarop Europeanen en Amerikanen tegen de wereld aan kijken, zegt de voorzitter van één van de twee onderzoeksinstellingen.