Nawijn wil vrouwenmishandelaars uitzetten

LPF minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie) vindt dat allochtonen met een verblijfsvergunning teruggestuurd moeten kunnen worden als ze zijn veroordeeld voor mishandeling van hun vrouw.

Nawijn reageert daarmee op het relaas van mishandelde allochtone vrouwen en hun hulpverleners dat het NRC Handelsblad vorige week onder de titel Blijf onder je man bracht.

Nawijn noemt het een ,,schrijnende'' misstand dat het vaak de mishandelde allochtone vrouwen zijn die het risico lopen het land te worden uitgezet als zij hun man willen verlaten. ,,Ik heb met die vrouwen te doen en vind dat de situatie zoals die nu is omgedraaid zou moeten worden.''

Vrouwen die voor een huwelijk naar Nederland komen, kunnen pas na 3 jaar een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen. Als ze voor die tijd scheiden, moeten ze vertrekken. Deze regel leidt ertoe dat vrouwen die worden mishandeld geen aangifte doen uit angst voor scheiding en uitzetting. Nawijn wil dit dus omkeren. De mishandelde vrouw mag van hem blijven, de man moet terug naar het land van herkomst.

Moreel prachtig

T. Spijkerboer, hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam vindt Nawijns voorstel ,,moreel prachtig'', maar ziet wel een probleem: Een man kan volgens hem nog gevaarlijker worden als hij weet dat zijn vrouw hem het land kan laten uitzetten. Daarom ziet hij meer in afschaffing van de afhankelijke titel of verkorting van de termijn van drie jaar.

Probleem bij het afschaffen van die termijn is echter dat die regeling bedoeld is om schijnhuwelijken tegen te gaan. Vrouwen, of mannen, die rechtstreeks uit hun land van herkomst naar Nederland komen om te trouwen krijgen een verblijfsstatus die afhankelijk is van de verblijfsvergunning van hun echtgenoot.