Verleden van minister Heinsbroek onder de loep

De PvdA en de SP willen van LPF-minister Heinsbroek van Economische Zaken opheldering over een veroordeling van zijn voormalige onderneming Arcade. Die werd in 1999 veroordeeld voor het illegaal opleggen van de prijzen van cd's aan winkeliers. De feiten hadden betrekking op de jaren '95 en '96, toen Arcade in handen van Heinsbroek was.

Om opheldering te krijgen hebben namens de PvdA en de SP de Kamerleden Crone en Gerkens vragen gesteld. Ook VVD-kamerlid Van Beek wil meer van de zaak weten. Vooral omdat Heinsbroek nu politiek verantwoordelijk is voor de kartelpolitie NMa, die onderzoek doet naar illegale prijsafspraken in onder meer de CD-branche.

Het NRC Handelsblad rakelde de zaak gisteren op in een uitgebreid artikel. Minister Heinsbroek wil niet inhoudelijk reageren op de ontstane commotie. Hij wijst erop dat de zaak gewoon in het openbaar voor de rechter is behandeld en dat de feiten dus bekend konden zijn toen hij als minister aantrad.

Heinsbroek werd in 1983 directeur van Arcade, dat hij uitbouwde tot een succesvol bedrijf. In 1996 verkocht hij het aan Wegener.