Chaos bij spoorwegen door het warme weer

DenniZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De meeste spoorwegovergangen, in het zuiden van Nederland, lagen gisteren plat door het warme weer. Op deze plaatsen sprongen alle seinen op rood en bleven de bomen gesloten door technische storingen. Ook ontstonden er op meerdere trajecten vertragingen die tot laat in de nacht duurden. Deze vertragingen liepen op tot vijftig minuten.

Verder lag het treinverkeer in Brabant plat tussen Den Bosch, Tilburg, Roosendaal en Breda, omdat daar een ongeval gebeurde en er een knik in de rails ontstond. De herstelwerkzaamheden werden vannacht afgerond, zodat de treinen vandaag weer over het traject kunnen rijden.

In Venlo reed gisteravond een diesellocomotief van Railion door een stootblok en ontspoorde. Door dit ongeval is een bovenleidingmast geraakt en hierdoor is geen treinverkeer mogelijk van en naar Venlo.

Volgens NS Railinfrabeheer werden deze storingen veroorzaakt doordat spoorstaven in de rails opzetten door de hitte. Zodra die staven elkaar raken treedt een beveiliging in werking en springen alle seinen op rood en worden de slagbomen gesloten. Ook ontstonden er storingen doordat de schakelaars in relaiskasten uitvielen door de hitte. Om dit in de toekomst te voorkomen, probeert Railinfrabeheer de zwakke plekken in het spoor aan te pakken.