Hamas video "Bommen maken voor dummies"

Met dank aan De_Schaduw die ons via de newssubmit het volgende te melden had:

Op een videoband waar ABCNEWS de hand op wist te leggen is te zien hoe een gemaskerde man, naar eigen zeggen lid van de militaire afdeling van de militante Islamitische groep Hamas, uitlegt waarom de heilige oorlog tegen de Israëlies zo belangrijk is, en welke hemelse beloning zelfmoordenaars te wachten staat. Hierna volgt een les van wat Kolonel Miri Eisin, een hoofd van de Israelische militaire inlichtingendienst Israël "Bommen maken voor dummies" noemt.

Staand voor een een schoolbord en met diagrammen en wiskundig rekenwerk van middelbare school niveau legt de man in de drieëneenhalf uur durende video in eenvoudig Arabisch uit hoe je een bom maakt. Aan de hand van beelden wordt getoond hoe een huls te maken, en hoe koperfolie te plaatsen waarin explosieven worden gestopt. Ook wordt uiteglegd waar de benodigde materialen gekocht kunnen worden.

De videoband geeft ook een een lijst van geprefereerde doelen: auto's, bus stations, markten en militaire bases. Aan de hand van een diagram wordt uitgelegd hoe een bom aan de kant van een weg bevestigd moet worden om zoveel mogelijk Israëlische buspassagiers te doden.

Volgens kolonel Miri Eisin heeft het Israëlische leger de tape in beslag genomen tijdens een invasie in de stad Nablus in april. Volgens Eisin is de tape bedoeld voor militante Hamas strijders. Hamas de meest prestigieuze bommakers, de organisatie zegt verantwoordelijk te zijn voor een bomaanslag in Netanya in maart die aan 29 mensen het leven kostte en bijna 100 mensen heeft verwond.

"Er zijn meer potentiële zelfmoordenaars vandaag de dag dan dat er mensen zijn die weten hoe ze bommen moeten maken," aldus Eisin. "En dat is waarschijnlijk waarom ze die videobanden hebben gemaakt. Ze willen er zeker van zijn dat hun dodelijke expertise het overleefd, ook als ze het zélf niet overleven."