NAVO spionagevideos te bekijken

Koen Peeters had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Engelse satelliet hobbyist genaamd John Locker heeft ontdekt dat iedereen met de juiste satellietontvanger live mee kan kijken met NAVO acties op de Balkan. De beelden die door spionagevliegtuigen boven de Balkan worden genomen zijn ongecodeerd te bezichtigen in grote delen van Europa.

De beelden van de NAVO operaties worden vanaf de spionagevliegtuigen gecodeerd naar Virginia in Amerika gestuurd. Daar worden ze geanalyseerd door Amerikaanse deskundigen. Vervolgens worden de beelden ongecodeerd doorgestuurd naar een satelliet boven Brazilië. Deze satelliet is bedoeld voor commerciële televisie in o.a. Engeland en Polen. Door de beelden te publiceren zijn ook Europese deskundigen in staat om de beelden te analyseren. Echter doordat de beelden niet gecodeerd zijn kan iedereen met een satellietontvanger ze bekijken.

Live meekijken met acties op Balkan
Locker ontdekte op 11 november 2001 dat hij live kon meekijken met de acties op de Balkan. Aanvankelijk dacht hij dat iemand een gevaarlijke fout had gemaakt. Hij lichtte daarom de NAVO en het Pentagon in van zijn bevindingen. Maandenlang mailde en faxte hij verschillende instanties om ze van het lek op de hoogte te brengen. Maar ze gaven geen gehoor aan zijn bevindingen. Daarop besloot Locker in de openbaarheid te treden.

In een BBC Newsnight reportage toonde hij aan hoe eenvoudig het was om de beelden te bekijken. Tegenover de BBC liet de NAVO weten dat het om een fout in de hardware gaat en dat ze zich bewust zijn van het feit dat iedereen de beelden zomaar kan bezichtigen. Volgens de NAVO gaat het echter om onbelangrijke beelden waar niemand iets mee kan, omdat men volgens de NAVO niet weet waar de beelden genomen zijn. Echter op de beelden is onder meer de hoogte, kompasrichting en de locatie van het vliegtuig af te lezen.

"Rechtstreeks naar de vijand"
Een functionaris van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst reageerde bezorgder. Hij stelt dat de informatie rechtstreeks naar de vijand wordt gestuurd. Hij noemt het verontrustend dat de mensen die in de gaten worden gehouden dat ook zelf kunnen zien. Erger nog vindt hij dat ze ook kunnen zien wat aan het oog van de Navo ontsnapt, en dat ook de troepen in beeld komen. Volgens de functionaris lopen de militairen daardoor gevaar.