Israel valt Palestijns gebied binnen

Israël is met tanks en bulldozers de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever binnengedrongen en heeft het hoofdkwartier van Jasser Arafat omsingeld.

Ook is met tientallen tanks de autonome Palestijnse stad Jenin binnengevallen. Die aanval werd ondersteund door Apache-gevechtshelikopters. Israël beschouwt Jenin en het bij de stad gelegen vluchtelingenkamp als een broedplaats van terrorisme, waar zelfmoordaanslagen tegen Israëlische burgers worden beraamd.

De acties volgen in reactie op een bloedige zelfmoordaanslag in Israël. Bij die aanslag in Megiddo op de grens van Israel en de Westoever vielen 17 doden en 40 gewonden. Bij de aanslag bracht een 16-jarige Palestijn, afkomstig uit jenin, een auto waarin hij zat tot ontploffing naast een autobus. In de loop van de dag eiste de Islamitische Jihad de verantwoordelijkheid op voor de actie. De radicale Palestijnse groepering zegt aandacht te willen vragen voor de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem die precies 35 jaar geleden begon.