Arafat op Arabische top met videoscherm

De Palestijnse leider Arafat zal de Arabische top in Beiroet toespreken via een videoscherm. Dat hebben Palestijnse functionarissen bekendgemaakt. Arafat gaat niet naar de topconferentie van Arabische regeringsleiders, zo werd gisteravond bekend. Israël had voorwaarden gesteld aan de reis en zegt dat Arafat daar niet aan heeft voldaan. Een van die voorwaarden was dat er een staakt-het-vuren zou zijn bereikt.

Volgens de Israëlische premier Sharon is de tijd nog niet rijp om de Palestijnse leider een reis naar het buitenland toe te staan. De Palestijnen beschuldigen de Israëlische regering op hun beurt van chantage. Volgens hen gaat Arafat niet naar Libanon omdat de bewegingsvrijheid van hun president geen onderwerp van onderhandeling kan zijn.

Op de top van Arabische landen wordt onder meer een vredesplan van de Saudische kroonprins besproken. In dat plan staat dat de Arabische landen de Israëlische staat zullen erkennen als Israël de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, de Golanhoogvlakte en Oost-Jeruzalem verlaat.

Arafat is niet de enige belangrijke afwezige. Ook de Egyptische president Mubarak gaat niet naar Beiroet, en volgens het Franse persbureau AFP heeft ook de Jordaanse koning Abdallah afgezegd. Hij zo het niet eens zijn met de handelswijze van Israël.