Kantoor Arafat in puin

Reintje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de nacht van zaterdag op zondag hebben Israëlische legerhelikopters het hoofdkwartier van Yasser Arafat in Gaza-Stad met raketten beschoten, aldus ooggetuigen.

Volgens Palestijnse functionarissen is het presidentieel gebouw van Arafat, dat een symbool is van diens autoriteit, geheel verwoest. Arafat was zelf niet aanwezig. Sinds december zit hij in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en mag hij van de Israëlische regering de stad niet verlaten.

Volgens ooggetuigen heeft het Israëlische leger zeker dertig raketten afgeschoten, nadat een Palestijn zaterdag een zelfmoordactie in Jeruzalem had uitgevoerd, waarbij elf mensen om het leven kwamen. Ook de Israëlische marine deed aan de aanval in Gaza-Stad mee. Zaterdag waren kantoren van Arafat in Gaza-Stad en Nablus ook al het doelwit van aanvallen.

In dezelfde nacht ongeveer tien pantservoertuigen en drie bulldozers Gaza-Stad binnengetrokken. De Israëliërs vuurden granaten af op het vluchtelingenkamp Tel al-Soltan nabij Rafah. Hierdoor raakten zeven Palestijnen gewond, aldus Palestijnse functionarissen.

In een reactie op de verwoesting van het kantoor van Arafat, zei een Palestijnse functionaris dat de aanval het bewijs is dat de politiek van de Israëlische premier Sharon "failliet is".

De Verenigde Staten veroordeeld de uitbarsting van geweld opnieuw. "We veroordelen deze laatste uitbarsting van geweld en roepen beide partijen dringend op er alles aan te doen om er onmiddellijk een einde aan te maken", aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris die anoniem wil blijven. De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Anthony Zinni, brengt volgende week een bezoek aan de regio.