OM gaat 3 aangiften Fortuyn onderzoeken

Drie meldingen uit Breda, Haarlem en Eindhoven over discriminerende opmerkingen van Pim Fortuyn, uit de Volkskrant van afgelopen zaterdag, zullen door het Openbaar Ministerie (OM) in Breda worden onderzocht.

Een woordvoerder van het parket in Amsterdam heeft laten weten dat de aangiften zijn geselecteerd uit meerdere meldingen die binnen zijn gekomen bij het meldpunt discriminatie in Amsterdam.De aangiften zijn via het parket in Amsterdam naar justitie in Breda doorgestuurd.

In Rotterdam loopt ook nog een justitieel onderzoek tegen Fortuyn. In augustus 2001 werden daar tegen de ex-lijsttrekker van Leefbaar Nederland ook aangiften gedaan. Dit naar aanleiding van een interview met Fortuyn in het Rotterdams Dagblad, waarin hij opriep een ''koude oorlog tegen de islam'', te voeren.. Het OM in Rotterdam moet zich nog steeds over deze beschuldigingen buigen.

En vorige week werd er door de Leidenaar Mustafa Kus, een kroegbaas van Turkse afkomst, ook al aangifte tegen Pim Fortuyn gedaan. Dit naar aanleiding van een uitspraak van Fortuyn bij RTL: "Marokkaanse en Turkse mannen moeten niet denken dat zij willekeurig een gehoorzame vrouw kunnen halen uit een of andere achterlijk bergdorp, omdat zij vinden dat de vrouwen hier te gemancipeerd zijn, waardoor het hier een circus wordt".