Ilse ontkomt niet aan spam

Ilse paste eind vorig jaar zijn zoeksysteem aan, vooral om de zogenaamde spam tegen te gaan (niet zo zeer om het zoeken te verbeteren...). Dit omdat het aanmelden van webpagina's bij de site steeds vaker gebruikt werd door marketingbureaus om reclame te maken voor bepaalde bedrijven, aldus Ilse. De spammers zouden het zoeksysteem steeds vaker om de tuin leiden, wat oorzaak zou zijn voor minder waardevolle zoekresultaten bij Ilse. Als oplossing bedacht Ilse een systeem waarbij voor de resultaten gezocht werd in Startpagina-dochters en de Ilse Internetgids. Menselijke selectie, zoals dat gebeurt bij het samenstellen van de Startpagina-dochters, zou spam moeten tegengaan.

Een anonieme bron meldt echter dat een van de marketingbureaus waarvan Ilse vond dat ze voor spam zorgden, toch de zoekresultaten weet te beïnvloeden. De eigenaren van Natuurrampen.pagina.nl en 0486.pagina.nl zouden in opdracht van het marketingbureau Onetomarket zogenaamde 'onzichtbare' rubrieken op de pagina opgenomen hebben waarin de links van hun klanten werden vermeld. Dit gebeurde door te sleutelen in de broncode. Deze links kwamen vervolgens weer in de zoekresultaten naar boven.

De beide dochterpagina's zijn inmiddels niet meer op te vragen, Ilse heeft ze uit de lucht gehaald. Directeur van Startpagina Bert Wiggers erkent dat er sprake was van spam, hij betitelt de beide eigenaren als "stromannen" en zegt dat ze geroyeerd zijn.