Duikvrienden vissen torpedo op

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 41-jarige Ton van der Sluis uit Haarlem en Hans van Leeuwen (58) uit Amsterdam hebben onlangs op de Noordzee het prototype van een Franse torpedo opgevist. De enthousiaste duikers gaan regelmatig met hun sloep de Noordzee op om daar naar wrakken af te dalen. Op 29 juli zagen ze bij Callantsoog een rood geschilderde en van sonar voorziene torpedo drijven.

Het tweetal belde de kustwacht en daarna de Koninklijke Marine. Deze laatste wist hen te melden dat het om een Frans produkt ging en dat ze de torpedo maar bij het chemisch afval moesten zetten.

De duikers haalden het bijna twee meter lange gevaarte aan boord en namen het mee naar huis. Middels een zoektocht op het Internet kwamen ze terecht bij het project "Mauve Sumare" van de Franse wapen- en elektronicafabrikant Thomson. Ze stuurden een e-mail naar de fabrikant. Deze reageerde direct met de mededeling dat de torpedo een peperduur prototype was, dat enkele weken eerder door de Belgische marine was getest en sindsdien werd vermist.

Omdat ze bang waren dat de Fransen de torpedo in beslag zouden nemen en zo hun vindersloon mis te lopen deden de duikers een beroep op hun rechtsbijstandverzekering en kregen hulp van een jurist bij de onderhandelingen die volgden. Ze verstopten zelfs de torpedo en pas toen de ontwerper van de torpedo zelf kwam kijken kregen ze het vindersloon: fl. 17.500,-

Officieel wordt beweerd dat de torpedo alleen voor milieu- en bodemonderzoek gebruikt gaat worden. De twee duikers geloven echter dat het een nieuw geheim wapen is.