SMO: 'Regering moet moslims beschermen'

Het is aan de burgemeesters en politie om de veiligheid van Nederlandse islamitische burgers te waarborgen en te garanderen. Dat zei Ayhan Tonca, woordvoerder van de Samenwerkende Moskee-organisaties Nederland (SMO) na een bijeenkomst zaterdag in Apeldoorn.

De bijeenkomst van islamitische leidsmannen is belegd naar aanleiding van toenemende onveiligheid van Nederlandse moslims na de aanslagen in de Verenigde Staten. Het nieuwe platform SMO vindt dat de politie en regering vooral de komende tijd verscherpte veiligheidsmaatregelen moeten nemen. ,,De vastenmaand Ramadan komt eraan en dan worden moskeen meer bezocht. Moslims in of op weg naar moskeeŽn mogen dan niet opnieuw doelwit worden racisme of vandalisme'', aldus Tonca.

Hoewel het platform uitgaat van veiligheidsmaatregelen van de politie en (lokale) overheid, houdt SMO zelf 'beschermende maatregelen' achter de hand, die Tonca niet wilde onthullen.

Volgens hem is er veel polarisatie tussen moslims en niet-moslims ontstaan. Daarbij benadrukte hij dat islam en terreur twee verschillende dingen zijn. ,,Islam is voor vrede, saamhorigheid, broederschap en tolerantie. Onze imams zullen daar in hun preken en tijdens de gebeden nadruk op leggen,'' aldus de woordvoerder.