Massale aanval op controleurs

De trambestuurder en de -controleurs die in Rotterdam-West het slachtoffer werden van een massamishandeling, blijken op de vlucht geslagen met hun tram.

Ze konden op die manier ontkomen aan de moorddadige bedoelingen van dertig tot veertig jongelui, die de controleurs zonder reden op straat aanvielen. De controleurs waren enkele seconden eerder bij de halte door een drietal agressieve passagiers vierkant uit de tram gesmeten.

Terwijl ze naast de tram opkrabbelden, werden ze onverhoeds besprongen door een groep allochtone jongeren, die ter hoogte van de halte op het trottoir rondhing, aan de overkant van de straat.

De weerloze controleurs werden van alle kanten geschopt, gestompt en geslagen. De slachtoffers hebben ook een klauwhamer gezien, waarmee de agressors probeerden hen op het hoofd te slaan. De hamer ging binnen de groep van hand tot hand, maar de slachtoffers konden de klappen van de hamer ontwijken.

Uiteindelijk zagen alle controleurs kans, bloedend hun tram weer in te komen. De bestuurder deed gauw alle deuren potdicht en sloeg met flinke snelheid rijdend op de vlucht voor het tomeloze geweld.

Ter hoogte van de Heemraadssingel kreeg de tram van lijn 7 escorte van de gealarmeerde politie en GGD. Daar werd het voertuig tot stilstand gebracht om de gewonden te kunnen verzorgen. Ze werden allen met ernstig bloedende wonden aan hoofd en lichaam afgevoerd naar het Sint-Franciscusziekenhuis. De hamer is nog niet gevonden, de daders ook niet.

"Zo erg als dit hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt de manager van de afdeling toezicht en veiligheid van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET, de heer E. van As. Hij is de chef van de gewonden. Hij heeft de toedracht van de gebeurtenissen vernomen uit de mond van alle vier slachtoffers. "We zijn heel wat gewend, maar dit is te gek voor woorden. Een van de controleurs werd bijna gewurgd. Hij heeft zeker een halve minuut geen adem gehad. Hij dacht echt, dat het met hem gebeurd was. En waarom allemaal? Er was geen enkele aanleiding voor zo'n heftige aanval op de tram en op onze mensen."

"Ik noem dit geen incident meer. Dit is gewoon een massale poging tot doodslag op mensen die gewoon hun werk doen. Dertig tot veertig man proberen je bewust dood te schoppen of dood te slaan met een hamer. Je zou het haast georganiseerde misdaad noemen. Ik vraag me af, wat hiervan op termijn de gevolgen zullen zijn voor de slachtoffers."

De heer Van As heeft wel een vermoeden: "Zover ik het kan beoordelen zijn ze alle vier in mentaal opzicht 'ver weg'. Ze liggen weliswaar niet meer in het ziekenhuis, maar het gaat gewoon slecht met ze. Ik moet nog zien, dat ze terugkomen...."

ZIEK