Donorbloed mogelijk besmet met BSE

Bloedbanken moeten geen bloed meer aannemen van mensen die na 1985 zelf een bloedtransfusie hebben gehad. Het is niet geheel onmogelijk dat zij besmet zijn met de ongeneeslijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Borst (Volksgezondheid). De raad wil uitsluiten dat mensen de ziekte, die in verband wordt gebracht met de gekkekoeienziekte BSE, op elkaar overdragen.
In Nederland zijn nog geen gevallen van Creutzfeldt-Jakob bekend, maar dat kan veranderen. Na besmetting kan het meer dan tien jaar duren voordat de ziekte zich openbaart.

De koepelorganisatie van bloedbanken, Sanquin, wil de voorzorgsmaatregel niet nemen. Ze zou dan 45.000 donoren moeten afschrijven, waardoor een tekort aan donorbloed zou kunnen ontstaan. Zij zien meer in het verwijderen van de witte bloedcellen uit bloed, zoals de Gezondheidsraad ook adviseert. Ziekmakers kunnen zich hechten aan witte bloedcellen.

Sanquin vindt dat het voorstel mensen die ooit een transfusie hebben gehad, onnodig bang maakt. De organisatie wijst erop dat niet bewezen is dat de ziekte via bloed overdraagbaar is. Minister Borst reageert later op het advies.