Telegraaf daagt Staat vanwege afluisteren

De Telegraaf stapt naar de rechter om af te dwingen dat de Algemene Inlichtingen en - Veiligheidsdienst (AIVD) stopt met het afluisteren van enkele van haar journalisten. Dat heeft de krant vandaag laten weten.

Het dagblad heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren een zaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat die op 16 juli in Amsterdam dient.

De AIVD deed vorige maand een inval in de woning van Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf. Dat gebeurde naar aanleiding van de arrestatie van een medewerker en een oud-medewerker van de AIVD die ervan worden verdacht geheime informatie naar de journaliste te hebben gelekt.

Volgens De Telegraaf heeft de AIVD niet alleen de telefoon van Van der Graaf afgeluisterd maar werden ook de telefoons van hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas afgetapt. "Nu de vrije nieuwsgaring op het spel staat, trekt de landelijke journalistiek gezamenlijk op," aldus de krant vandaag.

De Telegraaf wil niet afgeluisterd worden  (foto: ANP)