Duizenden herdenken Eerste Wereldoorlog
In het Belgische Ieper hebben vandaag duizenden mensen het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De Vlaamse premier Kris Peeters legde bij de Menenpoort bloemen neer voor de oorlogsslachtoffers.
Op de poort uit 1927 staan tienduizenden namen van Britse en Ierse doden die rondom Ieper sneuvelden en wiens lichamen nooit zijn teruggevonden. Peeters zei in zijn toespraak de herinnering aan de oorlog levendig te willen houden. Hij pleitte in dat kader voor de oprichting van de zogeheten Verklaring van Menenpoort, een internationale werkgroep die zich moet buigen over de 100-jarige herdenking van de Grote Oorlog. Peeters pleit voor samenwerking op internationaal vlak.
Kroonprins Filip herdacht het einde van de oorlog in november 1918 door een bloemenkrans neer te leggen aan de voet van de Congreskolom in Brussel, bij het graf van de onbekende soldaat.
Bij een herdenking bij het graf van de onbekende soldaat in London waren de drie nog levende Britse veteranen aanwezig. De drie mannen op respectabele leeftijden van 108, 110 en 112 legden een krans bij het monument. Henry Allingham (112) was vooral aanwezig bij de herdenking omdat hij niet wil dat ze vergeten worden. "Iedereen moet weten dat zij voor ons zijn gestorven."
Omdat de drie mannen niet meer goed ter been zijn en in een rolstoel zitten, legden hun begeleiders de kransen bij het monument. Toen de begeleiders van Henry de krans wilden leggen, hield Henry deze krampachtig vast. Henry wilde opstaan uit zijn rolstoel en zelf de krans bij het monument leggen. Omdat het Henry echt niet lukte, hielden zijn begeleiders de krans recht voor zijn rolstoel terwijl hij langzaam richting het monument rolde. Zo kon Henry de krans toch nog 'plaatsen'.
Lees ook onze special over de laatste, bloedige, maanden van de Eerste Wereldoorlog.
Herdenking 90 jaar na wapenstilstand eerste wereldoorlog (foto: ANP)