Kutkerst

Vorige week zag ik alweer dat de kerstbomen werden uitgestald. Ik dacht: wat moet iemand in godsnaam nu al met een kerstboom. Zelfs een spar met een kluit redt zo’n maand maar moeilijk in een warme huiskamer tot aan de kerst. Nu wordt zo’n spar niet direct kaal, maar hij valt wel uit en dus is het stofzuigen geblazen. Hij moet dus eigenlijk in die tijd tot je hem gaat opzetten buiten, dus wat heb je er dan aan? Je kunt natuurlijk ook een kunstboom nemen, maar zelfs die vallen uit. Ik heb er zelf eentje en vind ook kunstnaalden op de grond als hij een weekje staat.  Dus ik vraag me af hoe het komt dat mensen al eind november kerstbomen gaan kopen.

Het antwoord is voor de hand liggend. Om dezelfde reden dat ze al in oktober pepernoten kopen, dat er vlak na de kerst in januari al paaseitjes in de schappen van de supermarkten liggen en het feit dat we tegenwoordig elkaar zowel bij sinterklaas al kerst cadeautjes geven: commercie. Daarom is ineens Black Friday ook in Nederland populair. En dan is er niemand die zegt dat het racistisch is vanwege het woordje ‘zwart’. En daarom wordt ook ineens Halloween net zo populair als Sint Maarten.

Je kunt natuurlijk zeggen dat we er zelf bij zijn en helemaal die pepernoten en paaseitjes niet hoeven te kopen, maar ‘ze zijn nou eenmaal lekker en als ze er zijn, kun je ze ook wel kopen’ en Nederlanders en koopjes is altijd al een goede combinatie geweest, dus wist de middenstand wel dat Black Friday een succes zou worden.

Toch is er volgens mij ook iets anders aan de hand.

Bij het nieuws hoor je steeds meer ellende. Op de sociale media is het niet echt anders. Ieder jaar verhardt de discussie over Zwarte Piet. #Metoo krijgt steeds meer van een heksenjacht. Met de huidige leiders van de Verenigde Staten en Noord Korea wordt de wereld er ook niet vrolijker op en tijdens de kerstperiode zijn de dagen toch al erg kort, donker en vaak druilerig. Kortom, mensen hebben behoefte aan gezelligheid, licht, liefde en lekkers. Dingen waarvan of waarbij je kunt genieten zodat je een beetje bij kan komen van de boze buitenwereld. Intimiteit, knusheid, een lach, een feestje.

En dan ga je dus je tuin verlichten, de kaarsjes aansteken en de kerstboom toch maar vast neerzetten ook al moet de goede Sint nog komen. Ik kan me dat best voorstellen. Er zijn ieder jaar al best veel mensen depressief in het laatste kwartaal van het jaar en je wilt natuurlijk vermijden dat jij dat ook wordt, dus maak je zoveel mogelijk gezelligheid.

Ik vind ook het laatste kwartaal altijd het vervelendste kwartaal omdat de dagen korter worden en het vaker pokkenweer is, hoewel deze zomer ook niet uitblonk in zonnige dagen. Maar ik heb ook een hekel aan die duffe kerstperiode. Je hebt net al die kutsinterklaasliedjes tijdens het boodschappen doen in de supermarkt doorstaan en dan krijg je de kerstliedjes voor je kiezen. Bing Crosby en Rudolph met zijn rode neus komen weer regelmatig voorbij.

Oké, die lichtjes in de stad en in de tuinen vind ik wel sfeervol, maar ik zou nooit wekenlang met een kerstboom, kerststal en overal kaarsjes kunnen doorbrengen. Ik eet graag lekker, maar al die kerstrecepten en wijn komen op een gegeven moment ook wel mijn neus uit.

Ik ben iemand die graag veel beweegt. Hardlopen en wielrennen zijn hobby’s en in december is het vaak slecht weer en dan komt er niet altijd wat van. Dan zit je de hele dag thuis met je kerstboom en je kaarsjes. Daar word je duf van. Ik tenminste wel.

Daarom ga ik de laatste jaren vrijwel altijd weg tijdens de kerstperiode. Het liefst ga ik dan skiën in Oostenrijk. Ten eerste omdat je dan gewoon lekker buiten kunt skiën en bezig bent, maar ook omdat Oostenrijkers, net als Duitsers, alleen maar kerstavond vieren. Dan wordt er een kerstmaal geserveerd in de hotels. Daarna is het over. Zelf gaan de Oostenrijkers en Duitsers Eerste Kerstdag wel op familiebezoek, maar er wordt niet nog eens twee dagen langer uitgebreid gevierd met overvloedige kerstmaaltijden. Als dat in een hotel wel gebeurt dan heeft het zich aangepast aan de gasten die uit landen komen waar dat regel is.

Ik vind zo’n skivakantie tijdens de kerst vele malen leuker dan duf zitten te staren naar de lichtjes en de ballen in de kerstboom. Je bent er uit en je kunt de kerst toch vieren. Als we terugkomen van zo’n kerstvakantie gooien we met familie alleen nog wat vuurwerk in de lucht en dan is het gelukkig weer januari en gaan de dagen weer lengen.

Ik gun de mensen die het leuk vinden graag hun gezelligheid in deze donkere maanden. Maak maar iets leuks van Halloween, St. Maarten, het sinterklaasfeest, de kerstmarkten, verdring elkaar maar lekker in de warenhuizen op Black Friday en ga gezellig spelletjes doen bij de kerstboom, geniet van de gevulde kalkoen, de top2000 en het Glazen Huis. Dat is allemaal beter dan duf in een hoekje te gaan zitten piekeren over allerlei ellende. Aan mij is het echter allemaal niet besteed. Ik heb er niets mee. Mijn vrouw wel, maar ook die vindt gelukkig skiën met kerst veel leuker dan thuis zitten.