Het sprookje van de Ledlamp

Column door Bromsnor


Gelukkig hebben de meeste mensen weinig kennis van elektrotechniek. Daarom kan de overheid het sprookje van de ledlamp nog veel langer volhouden dan het oude sprookje van 'de nieuwe kleren van de keizer'.

In de stad waar de keizer woonde kwamen op een dag twee bedriegers die zich uitgaven voor wevers. Ze konden stoffen weven die de mooiste kleuren hadden. Zo mooi dat vrijwel iedereen die de kleurenpracht aanschouwde onmiddellijk overvallen werd door kippenvel over het gehele lichaam. Behalve de overweldigende kleurenpracht had de stof nog een bijzondere eigenschap. De stof was onzichtbaar voor iedereen die dom was of niet deugde voor zijn vak. Dat is fantastisch, zo dacht de keizer. Als ik die aan heb, zie ik in één oogopslag wie er in mijn rijk dom is en niet deugt voor zijn vak.

Hij gaf de bedriegers onmiddellijk opdracht om de stof te gaan weven. Zo begonnen ze te weven op lege weefgetouwen. Ze deden of ze hard aan het werk waren. De keizer betaalde de oplichters natuurlijk vorstelijk voor hun fantastische werk. De keizer was al snel nieuwsgierig geworden naar het resultaat, maar was stiekem wel bang om te gaan kijken. Stel je voor dat hij de stof niet zou zien, dan zou hij dom zijn of niet deugen voor zijn werk. Dus stuurde hij een van zijn meest capabele ambtenaren om de bedriegers en hun weefgetouwen te bezoeken. De ambtenaar ging met het indrukwekkende verhaal van de keizer in zijn achterhoofd op bezoek. Hij schrok geweldig, maar hield zich groot. Hij zag niets van de stof. Gelukkig bedacht hij zich op tijd en zei tegen de oplichters dat hij diep onder de indruk was van zoveel pracht en praal.

Ook de ledlamp ziet er prachtig uit. Veel, heel veel licht, voor weinig Wattjes. Dat ziet er prachtig uit. Zelfs de elektriciteitsmeter in de meterkast ziet het prachtige resultaat. Alleen…………… Wat de elektriciteitsmeter in de meterkast niet meet is het zogenaamde “blindvermogen”. Blindvermogen is het vermogen dat wel opgewekt moet worden door de electrikiteitscentrale maar wat niet betaald en gemeten wordt. Het is ook het vermogen dat door domme politici en ambtenaren die niet deugen voor hun vak niet gezien wordt. Het is alleen te meten door mensen met kennis van zaken. Alleen het is alles behalve verwaarloosbaar.

Het elektriciteitsnet komt in groot gevaar bij het massaal toepassen van ledlampen. Stroom en spanning gaan zover uit elkaar lopen dat elektriciteitshuisjes in de fik vliegen en zelfs het complete elektriciteitsnet ontwricht kan worden.. Natuurlijk is de ontknoping van het sprookje allang te lezen in het RIVM-rapport 607343001/2009 dat in opdracht van het Inter Gemeentelijk overleg Openbare Verlichting (IGOV) is opgesteld. Maar gelukkig weten de meesten onder ons niets over blindstroom, arbeidsfactor, cos (phi) en reactief vermogen, zodat het sprookje van de ledlamp nog lange tijd de prachtige nieuwe kleren van de keizer zal verlichten.