Laetitia Griffith: practise what you preach

In de reeks verkiezingscolumns op de FOK! Frontpage is het de beurt aan Laetitia Griffith (VVD). Een pleidooi voor respect - op straat en in de politiek.

Practise what you preach

Steeds vaker worden wij geconfronteerd met geweld tegen gezagdragers als ambulancepersoneel, politiefunctionarissen, medewerkers van de sociale dienst, trambestuurders. Het is ronduit schokkend dat dit gebeurt en het is terecht dat hierover veel verontwaardiging bestaat. Deze functionarissen dienen het algemeen belang, zijn er voor ons en behoren met respect behandeld te worden. Kortom: handen af van gezagdragers.

Ik kom vaak op scholen en word zo nu en dan geconfronteerd met grof taalgebruik op het schoolplein. Het is blijkbaar stoer om elkaar voor alles en nog wat uit te maken. Ook tussen vrienden. Leerlingen zien de wijze waarop ze met elkaar omgaan niet als een verharding, maar eerder als een soort liefkozing. Hoe grover hoe mooier, lijkt het wel. Daar waar het kan, praat ik met ze over het effect dat dit kwetsend gedrag op anderen kan hebben. Soms mondt het uit in pesten. Ook wijs ik ze op het risico dat op een normale manier met elkaar communiceren naar de achtergrond verdwijnt en zij straks alleen nog maar goed zijn in grof taalgebruik. Dat is niet in hun belang, laat staan acceptabel.

Dit jaar is voor het eerst op 5 oktober de dag van Respect gehouden. In de groepen 7 en 8 van basisscholen zijn gastlessen gegeven door prominente Nederlanders, zoals burgemeesters, politici en presentatoren. Door de diversiteit aan gastsprekers heeft de dag een breed draagvlak gecreëerd voor het onderwerp respect. Aan het eind van de dag konden leerlingen hun instemming tonen door een respectbutton aan elkaar door te geven.

Bekende Nederlanders hebben - evenals sporthelden, rappers en andere artiesten - een voorbeeldfunctie. Zij kunnen met gezag op jongeren overbrengen wat het belang van respect is. Maar als je anderen aanspreekt op hun gedrag, moet je natuurlijk wel zelf het goede voorbeeld geven. Dat geldt zeker voor bestuurders en politici! De wijze waarop zij zich in de verkiezingscampagne soms publiekelijk uiten over bijvoorbeeld minister Verdonk (integratie) getuigt mijns inziens van weinig respect. Je hoeft het niet met het kabinetsbeleid eens te zijn, maar discussies moeten gericht zijn op argumenten en niet op de persoon. Het verbale geweld dat gebruikt wordt, staat niet ver af van wat ik soms hoor op het schoolplein. Dat is een neerwaartse spiraal die wat mij betreft gekeerd moet worden.

Mijn oproep aan politici en bestuurders is dan ook: practise what you preach! Respect krijg je alleen als je het verdient. En je verdient het pas als je het zelf toont.

Laetitia Griffith
kandidaat kamerlid VVD