De nieuwe generatie

Column door EdwardSeepers

Afgelopen week liep ik (voor de zoveelste keer) door de stad met mijn vriendin. Ze had spullen nodig omdat ze vier weken op vakantie gaat, waarvan twee naar BosniŽ-Herzegovina en de andere twee weken naar KroatiŽ. Eťn ding viel me speciaal op, in het centrum van 'onze' stad...

Jeugd
"Wij zijn de nieuwe generatie". Een kreet die van menig dak geroepen wordt, in de hoop jongeren aan te duiden hoe belangrijk scholing is om later wat voor 'de maatschappij' te betekenen. Grootscheepse campagnes waarin men probeert duidelijk te maken dat ons land enkel en alleen kennis heeft om geld aan te verdienen, olie zullen we hier niet aanboren. We hebben een gasbel. Nee, kennis, dat is dť manier om het geld de kassa in te laten rollen. Daar is iedereen van overtuigd; zelfs onze toch al zo slimme minister-president.

Tweede kamer
Fijn, tot hier is (op een paar mensen met een IQ dat minder dan 80 punten bedraagt na) iedereen het wel met elkaar eens. Hoe kan het dan in GODSNAAM in de kale kop van 'onze' minister Zalm komen om te bezuinigen op een punt waar ons land later juist profijt van moet hebben; de kennis.
Mijnheer Zalm wilde de OV-kaart een 'lening' maken die terugbetaald moest worden en zag het collegegeld ook graag stijgen. Op deze manier probeert mijnheer Zalm 150 miljoen te korten (zie ook dit nieuwsbericht). Is het onterecht dat ik me druk maak? Ik ben dadelijk klaar met mijn VWO en ben bang dat ik mijn studie niet bij elkaar krijg. Moet ik gewoon vertrouwen hebben in de toekomst of is deze angst terecht?

Feit blijft dat ik het een klotestreek vind van Zalm en zijn maatjes. Ga uitkeringtrekkers aanpakken en niet studenten die tenminste IETS willen BETEKENEN voor dit land. Uitkering trekken wordt aantrekkelijker gemaakt dan studeren. Hoe ziek is dat. Tuurlijk, ik zou zo honderdduizend redenen kunnen bedenken waarom men een uitkering zou krijgen. Toch is het grootste deel van dit land niet achterlijk of arbeidsongeschikt, en deze mensen zouden makkelijk met een bezem over de straat kunnen lopen of achter een lopende band kunnen zitten. Maar nee, het op-je-luie-reet zitten trekt meer dan in de kou over straat te lopen met een bezem.

De jeugd zelf
Toch zou dit land ZONDER de bezuinigingen ALSNOG massaal de grond in gaan als 'de nieuwe generatie' blijft hoe ze nu is. 'MeNsJuHz DiEj SoOw TyPuH', door menig internetter "BrEeZaH's" genoemd, kunnen later gewoon geen bijdrage leveren aan de maatschappij, als ze zo blijven (of mogen we prostituees tot "leden van de maatschappij" rekenen?). Dit geldt ook voor het gros van de scholieren dat ik in Rotterdam zie rondlopen, met uitspraken als "die huis", "die mannetje" en de straattaal die overal lijkt aan te slaan. Nog even en de sollicitatiebrieven moeten eerst door een foutcorrigerende computer getrokken worden alvorens men ze kan lezen.
Ben ik dan de enige persoon die zich hier druk om maakt? Ben ik de enige die ziet dat het pijlsnel bergafwaarts gaat met dit land? Of overdrijf ik?
Tegenwoordig wil men 'de oude garde' laten integreren. Waarom, vraag ik me dan af? De niet-Nederlands sprekende ouwe takken liggen over twintig jaar onder de groene zoden. En dan?
Kunnen we dit geld niet beter spenderen aan de jeugd? Het middelbare schoolsysteem radicaal veranderen en op een betere manier de Nederlandse taal bijspijkeren? Zodat we lŠter tenminste nog op goede voet door kunnen leven?

Tot mijn spijt denkt de huidige oppositie hier anders over. Men denkt niet vooruit, iets dat zelfs iemand van 15 jaar oud (ik dus) kan zien. De kennis, waar dit land het van moet hebben, wordt steeds minder belangrijk.
Over 30 jaar staan wij dan ook als derde wereldland aangegeven op de wereldkaart; mark my words.