Een man is deze middag op heterdaad betrapt terwijl hij inbrak bij een bedrijfspand aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord. "Een agent zag dat de inbreker ruiten insloeg bij het pand en besloot alarm te slaan bij de meldkamer", vertelt een woordvoerder van de politie aan AT5.
Rond 17.00 uur vanmiddag liep een agent, die niet aan het werk was, langs het bedrijf aan de Papaverweg. Daar zag hij een man bezig met de inbraak, toen hij besloot zijn collega's in te lichten.
Een helikopter en politiewagens kwamen naar de locatie in Noord. Daar werd de inbreker, nog zonder buit, aangehouden. Het gaat om een man tussen de naar schatting 50 en 60 jaar oud. Nadat hij in de boeien werd geslagen, ging de dader mee naar het bureau voor verhoor.
In het centrum van Dokkum is zaterdagavond brand uitgebroken in een pand aan de Legeweg. Er is al snel opgeschaald naar 'grote brand' omdat de vlammen uit het dak slaan. De eerste melding van de brand kwam om 21.16 uur binnen. Het zou gaan om een horecapand (Club 33).
"De brand is aan meerdere zijden uitslaand. Er is opgeschaald naar grote brand." zo liet de brandweer kort na het uitbreken van de brand weten. Er zijn brandweerploegen uit Dokkum, Damwâld, Harlingen, Leeuwarden en Ternaard opgeroepen voor de brand. De brandweer bestrijdt de brand van binnen en van buiten. Er zijn twee hoogwerkers en een groot watertransport ter plaatse.
Rond 22.45u liet een woordvoerder van de brandweer weten dat de brand inmiddels alleen binnen is. Vanwege de dichte bebouwing in het centrum zijn verschillende hulpdiensten aanwezig. Er wordt hard gewerkt om de omliggende panden te behouden. Bewoners van het naastgelegen appartementencomplex en omringende woningen zijn geëvacueerd en in een naburig hotel ondergebracht.
NL-Alert
In verband met deze grote brand is er in Dokkum een NL-alert verstuurd. Door de veiligheidsregio is geadviseerd uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Brand in Dokkum (@Omroep NOF screenshot YouTube 080225)
Een vaste verbinding tussen Spanje en Marokko is een sinds de jaren tachtig van de vorige eeuwppl sluimerend project. Het vuurtje onder het project is recent echter weer opgepookt door de Spaanse minister van Transport, Óscar Puente.
Het project om een hogesnelheidsspoortunnel voor vracht- en personenvervoer aan te leggen is weer serieus in beeld. De minister heeft de contacten met Marokko nieuw leven ingeblazen en er wordt nu onderzoek gedaan naar de technische haalbaarheid. Vooral de sterke oceaanstromingen in de Straat van Gibraltar, complexe bodemstructuren en seismische activiteit in de regio vormen grote uitdagingen. In juli van dit jaar moet de technische haalbaarheidsstudie gereed zijn.
Als de tunnel gerealiseerd is, dan zou de treinrit tussen Afrika en Europa zo'n 20 minuten duren. De wens om de tunnel in gebruik te kunnen nemen voor een voetbaltoernooi in 2030 wordt verre van realistisch geacht. Experts schatten dat het minimaal tot 2040 zal duren om het plan te realiseren.
Het PlayStation netwerk heeft te kampen met een grote storing. De storingsmeldingen kwamen binnen sinds afgelopen nacht. Er is bijna een dag verstreken en Sony lijkt tot nu toe het probleem nog niet verholpen te hebben. De problemen lijken niet enkel lokaal te zijn maar wereldwijd.

Klachten van gebruikers variëren van niet online kunnen spelen, de store is niet bereikbaar is tot digitale games in de gebruikersbibliotheek die niet gespeeld kunnen worden vanwege een licentie-authenticatieprobleem (ook single-player games). Voor sommige spelers lijkt het probleem zich niet voor te doen, maar voor verreweg de meeste gebruikers lijkt het probleem zich nog niet verholpen te hebben.
De Nederlandse status-pagina van PlayStation geeft in ieder geval aan dat er problemen zijn gedetecteerd in de dienstverlening. O.a. Accountbeheer, games streaming en het PlayStation Social netwerk, toegang tot de PlayStation store en Playstation Direct zijn op dit moment verhinderd. Platforms waar het voor geldt zijn oa de PS Vita, de PlayStations 3/4/5 en Web-onderdelen.
Opvallend is dat de informatievoorziening vrij summier blijft. Het is nog niet bekend wat de problemen veroorzaakt. Maar Sony geeft aan dat ze weten van de verstoring in de dienstverlening van PSN en dat ze de problemen aan het onderzoeken zijn.
Het incident geeft flashbacks naar het jaar 2011, toen lag het PSN Netwerk ook plat voor 23 dagen vanwege een grote hack door de activistengroep Anonymous. Toen moesten gebruikers massaal hun gebruikerswachtwoorden wijzigen. Laten we hopen dat het dit jaar sneller opgelost is.
Zoals als Fok! al eerder berichtte, zijn eieren enorm veel duurder geworden in de VS ten gevolge van een aanhoudende reeks vogelgriep uitbraken. Het kon dus eigenlijk niet uitblijven dat eieren roofgoed zouden worden.
Een stel dieven dacht het ei van Columbus gevonden te hebben om hun honger te stillen. Ongeveer 100.000 eieren werden zaterdag uit een vrachtwagentrailer gepikt in Greencastle, Pennsylvania, waarna de dieven er ijlings vandoor gingen.
Eigenaar van de eieren was Pete & Gerry's Organics en dit bedrijf heeft de politie ingeschakeld. De waarde van de biologische eieren zou circa $40.000,- zijn, maar de boeven zullen ze mogelijk voor een appel en een ei aanbieden om er weer snel vanaf te komen.
Hoewel deze roof groot is, broeden meerdere ongure types op plannen om eieren te stelen. Het aantal meldingen van eierdiefstal is de laatste weken hoger en met de hoge prijzen zal de dieven dat geen windeieren leggen.
Beroemdheid Lady Gaga heeft al vele hits op haar naam staan. Het volgende nummer staat nog maar 5 dagen op YouTube en heeft nu al 22 miljoen views. Snap jij waarom dit nu al een hit is? Of vind je het wat minder?
Je dacht natuurlijk dat Boer Harm ten hemel was gegaan. Maar niets is minder waar, Boer Harm is teruggekomen uit de hemel, want, daar is geen bier! Top of Flop?
Maarten van Rossem heeft overal verstand van, daarom legt hij vandaag uit (ook met behulp van gasten) hoe de snelwegen in Nederland gekomen zijn
De Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam, de Sint-Nicolaaskerk, is sinds gisteren een kathedraal. Paus Franciscus heeft voor de 750e verjaardag van de stad de Nicolaasbasiliek verheven tot een kathedraal, en daarmee is het de eerste in de stad, zo schrijft AT5.
Waar een basiliek zijn naam dankt als eretitel voor een bijzonder bouwwerk en het trekken van veel bezoekers, gelden er weer andere regels voor een kathedraal. Een kerk mag een kathedraal worden genoemd als een bisschop er een zetel heeft, de zogenoemde cathedra.
Zo'n zetel heeft de paus gisteren toegezegd aan de stad. De Sint-Nicolaas wordt wel een co-kathedraal, omdat de hoofdkerk van het bisdom Haarlem-Amsterdam de Sint-Bavo in Haarlem blijft. De officiële naam van de kerk is dan ook co-kathedrale Basiliek van St.-Nicolaas. De bisschopszetels worden begin maart in bezit genomen.
Langere wens
Amsterdam was wereldwijd een van de weinige hoofdsteden waar geen kathedraal te vinden was. Rome koesterde daarom al langer de ambitie om ook van Amsterdam een bisschopsstad te maken, zelfs al in de 19e eeuw. Aanvankelijk werd gedacht aan een kathedraal op de Nieuwmarkt, waarvoor zelfs ontwerptekeningen zijn gemaakt. Maar de officiële benoeming tot bisschopsstad is er dus pas sinds gisteren.
Vorig jaar ging een delegatie van de Nicolaasbasiliek naar het Vaticaan om met de paus te praten. Daarin gaf de paus aan dat de katholieke kerk en Amsterdam met elkaar verbonden. "Hij memoreerde aan het moment dat de grond waarop de eerste bewoners van de stad zich vestigden geschonken werd door de toenmalige bisschop van Utrecht", zo schrijft de huidige bisschop Jan Hendriks in een brief. "Ook de stadsrechten werden door de bisschop verleend."
Van kerk naar basiliek
In 2012 mocht de Sint-Nicolaas zich al van een kerk een basiliek gaan noemen, zo besloot het bisdom toen. Dat was destijds omdat de Sint-Nicolaas druk wordt bezocht vanwege het 'Mirakel van Amsterdam' en omdat Sint-Nicolaas het stadspatroon is van Amsterdam.



De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil de VS toegang bieden tot hun zeldzame aardmetalen in ruil voor militaire hulp en veiligheidsgaranties.
"De Amerikanen hebben het meest geholpen, dus de Amerikanen zouden ook het meest hiervan moeten profiteren. En die voorkeursbehandeling zouden ze moeten krijgen," zei Zelensky in een interview met persbureau Reuters.
Zelensky wil hierover graag met de Amerikaanse president Donald Trump in gesprek. Trump, die al duidelijk interesse heeft getoond voor de natuurlijke hulpbronnen van Oekraïne, wil volgende week met Zelensky bellen.
Na zijn aandringen op herhuisvesting van de Palestijnen uit de Gazastrook ziet de Amerikaanse president Donald Trump geen reden om 'overhaast' te werk te gaan.
Trump zei, toen een verslaggever hem vroeg naar een tijdlijn in het Witte Huis: "De Verenigde Staten zouden het in principe zien als een vastgoedtransactie waarbij we een investeerder zijn in dit deel van de wereld. En er is geen haast om iets te doen."
Hij had het niet over Amerikaanse troepen op de grond, benadrukte de Republikein. Eerder had hij niet uitgesloten dat hij Amerikaanse soldaten naar de Gazastrook zou sturen om het verwoeste kustgebied over te nemen en weer op te bouwen.
"We willen niet dat iedereen terugkomt en dan over tien jaar weer vertrekt. Dat gaat nu al 50 jaar zo. (...) We willen gewoon stabiliteit zien," zei Trump, vermoedelijk doelend op de Palestijnen in de Gazastrook. "We hebben geen haast. Er is absoluut geen haast," herhaalde Trump, benadrukkend dat de VS voorlopig niets hoeft te investeren - omdat anderen dat wel zouden regelen. Het was niet duidelijk wat hij precies daarmee bedoelde.
De nieuwe Amerikaanse regering onder Donald Trump heeft al na enkele dagen een radicale herziening van het politieke systeem doorgevoerd. De gevolgen zijn direct voelbaar, zowel in eigen land als in het buitenland.
Techondernemer Elon Musk speelt hierin een centrale rol. De baas van Tesla, SpaceX en X (voorheen Twitter) is niet alleen de rijkste persoon ter wereld, hij is nu ook het hoofd van een nieuw opgerichte overheidsinstantie.
Wat Musk en zijn team de afgelopen drie weken daadwerkelijk in Washington hebben uitgevoerd, wie ze zijn en wat ze überhaupt mogen doen - het is nog steeds voor een groot deel onduidelijk. Musk, die met zijn bedrijven miljarden verdient, moet het staatsapparaat radicaal inkrimpen en efficiënter maken.
Het grootste slachtoffer tot nu toe is het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkelingshulp, USAID, dat vrijwel met ontbinding wordt bedreigd. Er wordt verwacht dat nog eens tienduizenden werknemers hun overheidsbaan zullen moeten opgeven of ontslagen zullen worden, ook in zeer gevoelige sectoren zoals de buitenlandse inlichtingendienst van de CIA. Een overzicht van de ontwikkelingen tot nu toe:
Wat is DOGE?
Het doel van het Department of Government Efficiency (DOGE) is om bureaucratie te verminderen en verspilling van overheidsuitgaven te ontdekken en te elimineren. Waarschijnlijk gaat het hierbij ook om uitgaven die niet passen in de agenda van president Trump.
Zo heeft Trump in de eerste weken forse bezuinigingen doorgevoerd op het gebied van DEI (diversiteit, gelijkheid, inclusie) die een impact hebben die verder reikt dan het staatsapparaat.
Het nieuwe overheidsagentschap werd opgericht door een van de eerste uitvoerende besluiten en is direct verbonden met het Witte Huis. DOGE mag zich echter niet bemoeien met de bevoegdheden van andere ministeries en autoriteiten, zo werd aanvankelijk gezegd. Musk is het hoofd van DOGE en is waarschijnlijk ook grotendeels verantwoordelijk voor het uiterlijk vertoon van de autoriteit: DOGE's X-profiel is vergelijkbaar met andere profielen van Musk.Volgens het Witte Huis is Musk een 'speciale overheidsmedewerker'.
Volgens de New York Times prees Trump hem als een 'grote kostenbespaarder'. "Soms zijn we het oneens en krijgt hij niet zijn zin. Maar ik vind dat hij het geweldig doet. Hij is een slimme jongen." Trump zei ook dat Musk niets kan en zal doen zonder zijn toestemming.
Als 'Special Government Employee' mag Musk niet meer dan 130 dagen per jaar voor de Amerikaanse overheid werken. De regering van Trump heeft zich pas een paar dagen geleden voor het eerst uitgelaten over de juridische status van Musk, maar er zijn nog veel vragen onbeantwoord. Het is niet de eerste Amerikaanse regering die adviespanels inzet om de overheidsuitgaven te verlagen.
Wie is de baas van DOGE?
Er is nog weinig bekend over Musks team. Het is ook onduidelijk waar de salarissen van DOGE-werknemers vandaan komen - en of ze überhaupt wel betaald krijgen. Verschillende Amerikaanse media melden, verwijzend naar berichten van Musk zelf, dat er lange werkdagen worden verlangd, maar dat daar geen vergoeding voor wordt betaald. Het Wall Street Journal spreekt bijvoorbeeld over werkweken van 80 uur. Aanmelden is alleen mogelijk via een direct bericht naar het DOGE-account op Musks platform X.
Het Amerikaanse technologietijdschrift Wired schreef over een aantal specifieke mensen die voor DOGE zouden werken. Opvallend is dat het volgens Wired vooral om mannen onder de 25 gaat die, als ze dat überhaupt doen, alleen werkervaring hebben opgedaan als ingenieur bij techbedrijven, zoals de bedrijven die onder leiding staan van Musk. Anderen worden geassocieerd met de in Duitsland geboren miljardair, PayPal-oprichter en tech-ondernemer Peter Thiel, die eveneens ophef veroorzaakt met politiek controversiële standpunten.
Waar zal DOGE ingrijpen?
Er is nog steeds geen compleet overzicht van de gebieden waarop Musk wil ingrijpen om mogelijk de financiering van wil inperken. Het meest spectaculaire voorbeeld tot nu toe is USAID, de overheidsinstantie voor internationale ontwikkelingshulp. De organisatie staat op het punt volledig te verdwijnen; binnen enkele dagen zal het aantal medewerkers naar verwachting krimpen van 10.000 naar slechts 300. Vrijwel alle medewerkers zijn al op non-actief gezet en er worden wereldwijd enorme negatieve gevolgen verwacht, bijvoorbeeld op het gebied van hongersnoodbestrijding .
Musk noemde USAID "een slangennest van radicale linkse marxisten die Amerika haten" en een "criminele organisatie".
Vorig jaar werd er ongeveer 50 miljard Amerikaanse dollar (48 miljard euro) geïnvesteerd in ontwikkelingshulpprojecten van USAID. Dat is minder dan 0,5 procent van de totale overheidsuitgaven.
De regering van Trump ziet USAID als "een startpunt om te zien wat het kan doen en wie het kan stoppen en hoe", vertelde Matthew Kavanagh, directeur van het Center for Global Health Policy and Politics aan de Georgetown University, aan het Wall Street Journal.
Een andere interventie die teruggevoerd kan worden op Musk en DOGE is het ontslagvergoedingsprogramma voor ongeveer twee miljoen federale werknemers: degenen die vrijwillig de dienst verlaten, krijgen een behoorlijke afscheidsvergoeding, zo staat in een e-mail. De rechter heeft de deadline van 6 februari inmiddels opgeschort , maar dit was geen beslissing over de rechtmatigheid van deze actie.
Volgens het Witte Huis hebben tot nu toe ongeveer 40.000 werknemers het aanbod geaccepteerd.De methode van de Amerikaanse overheid doet denken aan Musk, die - toen hij het Twitter-platform (nu X) overnam - duizenden werknemers ontsloeg met één enkele e-mail. Trump heeft ook aangekondigd dat hij alle beslissingen over het aannemen van personeel onder Joe Bidens vorige regering zal herzien, met name de beslissingen die zijn genomen op basis van DEI-richtlijnen.
Volgens het Wall Street Journal zullen naar verwachting ook duizenden werknemers van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, waaronder de Food and Drug Administration (FDA) en de CDC, worden ontslagen.
Welke zorgen zijn er over DOGE?
Naast de ineenstorting van de Amerikaanse ontwikkelingshulp wereldwijd en de daaruit voortvloeiende humanitaire problemen, vrezen critici ernstige gevolgen voor de democratie en de rechtsstaat in de Verenigde Staten. Amerikaanse media schrijven over een 'overname' of 'uitholling' van de staat.
Amerikaanse media berichten bijvoorbeeld over het opzettelijk omzeilen van de IT-infrastructuur van de overheid en haar beveiligingssystemen om de interne communicatie van DOGE te verbergen, of over het onjuist omgaan met lijsten met namen van CIA-medewerkers van wie de dienstbetrekking moet worden herzien.
In het land zelf ligt de focus tot nu toe vooral op het ontslaan van overheidsmedewerkers en de inmenging van het agentschap Musk in onderdelen van het ministerie van Financiën of medische organisaties, meldt het Wall Street Journal.
Sommige websites van overheidsinstellingen zijn niet toegankelijk voor iedere ambtenaar. Medewerkers van DOGE zouden in ieder geval leesrechten hebben op het financiële systeem van de Amerikaanse centrale overheid. Volgens de New York Times werd dat systeem onlangs gebruikt om overheidsbetalingen ter waarde van in totaal zes biljoen dollar (5,8 biljoen euro) te verwerken . Er wordt gezegd dat het zeer grote hoeveelheden gevoelige persoonlijke gegevens bevat over sociale uitkeringen, belastinginformatie en andere overheidsprogramma's. Een hoge ambtenaar die weigerde DOGE toegang te verlenen, is afgetreden. Er bestaat de vrees dat DOGE in de toekomst ook betalingen zal blokkeren, wat illegaal zou zijn.
De ingreep in het fiscale systeem zou niet alleen grote gevolgen kunnen hebben voor de toch al gespannen overheidsfinanciën van de VS, maar zou ook DOGE-baas Musk ten goede kunnen komen. Zijn ruimtevaartbedrijf is een belangrijke partner van het ruimtevaartagentschap NASA; de New York Times spreekt van maar liefst 100 contracten met een omvang van miljarden dollars. Toegang tot de gegevens zou Musk in theorie "inzicht kunnen geven in de federale contracten van zijn zakelijke concurrenten", aldus de krant. De miljardair moet zelf ook op mogelijke belangenconflicten letten, aldus het Witte Huis.
Zijn er tegenslagen geweest voor DOGE?
Minstens 13 staten en vakbonden hebben rechtszaken aangespannen tegen de acties van Trump, Musk en DOGE. In veel gevallen kunnen alleen rechtbanken bepalen hoe ver DOGE kan gaan. Een eerste rechterlijke uitspraak beperkte de toegang tot het fiscale systeem in die mate dat slechts twee met name genoemde personen de gegevens mogen inzien zonder wijzigingen in de gegevens of betalingen aan te mogen brengen. Het is niet bekend in hoeverre er controle mogelijk is of alleen deze personen daadwerkelijk toegang hebben. Voorheen was het zelfs mogelijk om de softwarecode in het overboekingssysteem te wijzigen.
De Democraten in het Huis van Afgevaardigden eist een onderzoek omdat DOGE een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. "We zijn zeer bezorgd dat er ongeoorloofde toegang tot systemen plaatsvindt binnen de federale overheid en dat dit een grote bedreiging kan vormen voor de privacy van alle Amerikanen en de nationale veiligheid van ons land", schreven de Democratische wetgevers in hun brief.
Volgens de media heeft een rechtbank in Washington Musk verboden om gevoelige gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid te verkrijgen. DOGE werd door de rechtbank tegengehouden, zo meldde de Washington Post. Medewerkers van DOGE mogen geen toegang krijgen tot gegevens. De krant heeft een overeenkomstige e-mail ontvangen van een vakbond die hierover een klacht had ingediend. Ondertussen schrijft de krant, op basis van twee bronnen, dat Musks agentschap over gegevens van het Ministerie van Onderwijs beschikt en deze met behulp van kunstmatige intelligentie doorzoekt.
Een eerste DOGE-medewerker heeft al ontslag moeten nemen: de 25-jarige Marko Elez was een van Musks assistenten die toegang had gekregen tot het betalingssysteem van het ministerie van Financiën, zo meldde het Wall Street Journal. De krant had onderzoek gedaan naar de connecties die Elez heeft met een account op X, wat al maandenlang racistische opmerkingen heeft geplaatst.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft voor 467.275 euro aan boetes verstuurd aan bedrijven actief in de flitsbezorging. In de zomer van 2024 constateerde de Arbeidsinspectie in 1,5 maand tijd meer dan 180 overtredingen bij bedrijven in de flitsbezorging en een platform dat zij gebruiken. In vrijwel alle gevallen was er sprake van illegale arbeid.
Zowel de flitsbezorgbedrijven als het platformbedrijf hebben boetes ontvangen. De meeste boetes zijn voor overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen door illegale arbeid en het niet aanmelden van werknemers waarvoor een meldplicht geldt. De bedrijven krijgen ook boetes voor het niet verstrekken van persoonsgegevens van werknemers aan de Inspectie. En boetes voor overtredingen van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en een enkele voor overtredingen van de Arbeidstijdenwet waarbij de regels voor jeugdigen niet zijn nageleefd.
De reden waarom een nu 22-jarige vrouw haar oma in de nacht van 22 maart 2024 neerstak, weet ze niet. Ze is zich echter wel bewust van wat ze heeft gedaan. "Ik heb oma neergestoken," meldde ze aan de centralist van het alarmnummer 112. De 80-jarige oma bezweek aan haar verwondingen in de ambulance tijdens het vervoer naar het ziekenhuis
Bij de politie heeft de vrouw verklaard dat ze in paniek raakte, nadat oma haar had betrapt met een onbekende man. Ze vreesde voor de gevolgen. Ze schaamde zich en was bang dat het voor schande zou zorgen, vertelde ze aan de politie. Ze verklaarde verder dat ze zich niet goed kan herinneren wat er daarna precies gebeurde. Ze weet niet hoe ze het mes heeft gepakt.
Terwijl ze de politie aan de telefoon heeft, ziet ze haar oma, die rechtop in bed zit, naar rechts vallen. Sectie op het lichaam van de oma heeft aangetoond dat ze twaalf keer is gestoken, waarvan vijf steken dodelijk waren.
Volgens het OM heeft de kleindochter haar oma met opzet gedood. “De fysieke handelingen het meermalen insteken op het bovenlichaam met een mes is enkel en alleen gericht geweest op het toebrengen van de dood”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. Van een voorbedachte raad, en dus moord, is naar oordeel van het OM geen sprake.
In de hoogte van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de jonge vrouw. De officier van justitie: “Het komt niet vaak voor in een strafzaak dat bij het benoemen van de ernst van het feit de verdachte dezelfde pijn ervaart als de nabestaanden, want verdachte is onderdeel van deze familie. Ook verdachte is haar geliefde oma kwijt, waar ze zich zo bij op haar gemak voelde en waar ze graag bij in de buurt was. Haar pijn strekt zich niet alleen uit tot het gemis van haar oma, maar ziet tevens op het besef dat zij voor dit grote verdriet en gemis verantwoordelijk is.”
Volgens de officier van justitie is het duidelijk dat ze tot haar daad is gekomen door een enorme paniekreactie. Ze zou ontzettend angstig zijn geweest voor de gevolgen, mocht een en ander terechtkomen bij haar familie. Naast deze druk speelt de jonge leeftijd van de vrouw ook een rol in de hoogte van de strafeis.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.