FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 juli 2024

Vrouwen in Giro d'Italia met één seconde verschil naar slotrit

In Italië is deze week de Giro d'Italia voor de vrouwen bezig en dat is een spannende strijd. Zaterdag werd de zevende en voorlaatste etappe verreden, een 120 kilometer lange rit van Lanciano naar de Blockhaus, een lange en zware beklimming.

Een vroege aanval werd op de slotklim in de kiem gesmoord door een groep met de meeste favorieten, hoewel Cecilie Uttrup Ludwig, de nummer drie van het klassement, de rest al redelijk vroeg moest laten gaan. Met nog een kilometer of negen te gaan sprong Neve Bradbury er vandoor en de Australische van Canyon/SRAM Racing soleerde op indrukwekkende wijze naar de winst.

Achter Bradbury ontstond een strijd tussen rozetruidraagster en thuisfavoriete Elisa Longo Borghini van Lidl-Trek en de Belgische Lotte Kopecky van Team SD Worx. In de pittige laatste meters probeerde Kopecky de Italiaanse van zich af te schudden en zo de benodigde drie seconden terug te pakken, maar Longo Borghini beet zich vast en werd vlak achter Kopecky tweede.

Kopecky pakte wel twee bonificatieseconden meer dan Longo Borghini en daardoor gaat de Italiaanse zondag met welgeteld één seconde voorsprong de slotrit in. Bradbury schoof op van de elfde naar de derde plek in het klassement op 1:12 minuten van Longo Borghini, terwijl de Nederlandse Pauliena Rooijakkers van de negende naar de vierde plek klom (+2:01).

Zondag gaat de slotrit om 11.00 uur van start. Het is dan een 117 kilometer lange etappe van Pescara naar L'Aquila met flink wat hoogtemeters, hoewel Kopecky wel de favoriete lijkt om het op basis van de bonificatieseconden alsnog te gaan winnen.

Krejcikova wint Wimbledon na finale tegen Paolini

Tennisster Barbora Krejcikova heeft voor het eerst in haar carrière de titel gepakt op Wimbledon. De als 31e geplaatste Tsjechische, drie jaar geleden al goed voor de titel op Roland Garros, was op het heilige gras in Londen te sterk voor de Italiaanse Jasmine Paolini (7).

Paolini speelde haar tweede opeenvolgende Grand Slam-finale, nadat ze in Parijs al een sensationeel toernooi speelde. Op gras won ze tot Wimbledon 2024 nog nooit een wedstrijd, maar ze schopte het dus tot de finale. Daarin begon Krejcikova beduidend beter: ze opende met een break, herhaalde dat later nog eens en won vrij simpel de eerste set.

In de tweede set ging het juist andersom: Paolini brak gelijk de service van Krejcikova, deed dat later nog een keer en trok de set best simpel naar zich toe. In de beslissende derde set was het Krejcikova die op 3-3 een break plaatste en daar kon Paolini niet van herstellen, waarna de Tsjechische het op haar derde matchpoint afmaakte: 6-2, 2-6, 6-4.

Pogacar wint eerste rit in de Pyreneeën en neemt grotere voorsprong op Vingegaard

Tadej Pogacar heeft de 14e etappe In de Tour de France gewonnen. De Sloveen was in de eerste bergrit in de Pyreneeën de sterkste op de Pla d’Adet. Jonas Vingegaard kon niet mee na de versnelling van Pogacar en zou 39 seconden moeten toegeven.

De eerste bergrit in de Pyreneeën was er een met aankomst op Pla d’Adet, onderweg lagen er ook de beklimming van de Tourmalet en de Hourquette d’Ancizan. Voor de etappe moest Tom Pidcock opgeven vanwege covid.

Richting de Tourmalet was het eerst nog zeventig kilometer vlak en daar werd volop aangevallen en zou er uiteindelijk een grote kopgroep ontstaan met onder meer Mathieu van der Poel.

De wereldkampioen kwam op de Tourmalet met de eersten van de kopgroep boven, maar het peloton was nooit ver. Tadej Pogacar had zijn ploeg al vroeg op kop gezet en zorgde dat de voorsprong nooit veel hoger was dan vier minuten.

Richting de slotklim naar Pla d’Adet kwam het peloton op anderhalve minuut van de kopgroep, waar Van der Poel niet meer in zat. De wereldkampioen moest op de tweede beklimming de betere klimmers in de kopgroep laten gaan. Ben Healy was wel mee in de kopgroep en de Ier was op de slotbeklimming de sterkste van de kopgroep en ging er alleen vandoor.

Healy hield lang zijn voorsprong van één minuut vast op het peloton, waar nog steeds UAE Emirates op kop reed van het uitgedunde peloton. Op zeven kilometer ontvouwde het plan van UAE Emirates zich. Adam Yates ging op zeven kilometer in de tegenaanval en reed snel naar Healy toe, waarna Pogacar twee kilometer later zijn aanval inzette. Jonas Vingegaard kon niet mee met de aanval van de geletruidrager en moest hem laten gaan. Pogacar reed naar zijn ploeggenoot Yates toe en na een kleine kopbeurt van de Engelsman trok hij vervolgens zelf door en won met 39 seconden op Vingegaard. Evenepoel kwam weer een halve minuut achter Vingegaard binnen en werd derde, vlak voor Carlos Rodriguez.

Results powered by FirstCycling.com

Takelwagen ingezet om bus in België te stoppen

In België is de cruise control van een tourbus blijven hangen, waardoor de bus feitelijk op hol is geslagen. De bus was met zo'n 25 Italiaanse toeristen onderweg van Brussel naar Amsterdam, toen de chauffeur merkte dat hij de cruise control niet uit kon zetten. Ondanks rempogingen bleef de bus telkens versnellen naar ongeveer 80 km p/u.

De chauffeur heeft de politie gewaarschuwd, die onmiddelijk  meerdere voertuigen stuurde om de bus te begeleiden en de weg vrij te maken. Ook werden opritten naar de snelweg gesloten om te zorgen voor minder verkeer. Zo reed de bus zonder ongelukken over de vaak drukke Antwerpse Ring verder richting Nederland.

Vervolgens is een takelwagen ingezet om vlak voor de bus te gaan rijden, zodat diens automatisch remsysteem in werking werd gesteld. De bus kwam na een rit van zo'n 50 kilometer dan eindelijk tot stilstand. Een medewerker van het takelbedrijf gaf aan dat als laatste redmiddel de takelwagen kon worden gebruikt om de bus fysiek tot stoppen te dwingen. Dit bleek achteraf gelukkig niet nodig.

Deckbuilding ruimte-roguelike Breachway komt 30 augustus uit

Uitgever Hooded Horse heeft een nieuwe releasedatum voor de ruime-roguelike Breachway. Het spel dat al bij ruim 150.000 mensen op het verlanglijstje staat, komt na meerdere malen uitgesteld te zijn dan eindelijk uit.

Breachway combineert het bouwen van ruimteschepen zoals in Starfield en combineert dat met gevechten en kaarten zoals in Slay The Spire. De ontwikkelaar Edgeflow heeft het spel uitgesteld om zeker te weten dat het spel af zou zijn en sterk kan debuteren. Dat wordt op 30 augustus dit jaar dan eindelijk mogelijk. In Breachway ben je kapitein van een ruimteschip dat het heelal moet doorkruisen op zoek naar een mysterieus signaal. Je moet langs meerdere planeten, asteroïden en andere intergalactische oriëntatiepunten manoeuvreren. Onderweg kom je meerdere gevaren tegen die je met jouw ruimteschip moet zien te omzeilen of verslaan. Breachway werkt met een kaartensysteem en scheepsupgrades die jouw schip onderweg naar het signaal steeds sterker maken. Er zijn ruim 200 kaarten beschikbaar en een groot gedeelte daarvan kun je pas later in het spel vrijspelen. Onderweg kun je ook een verscheidenheid aan bemanningsleden inhuren die allemaal hun eigen speciale vaardigheden hebben. De galactische kaart heeft veel evenementen te bieden en 30 augustus kunnen we hem eindelijk gaan ontdekken.

PvPvE fantasygame DungeonBorne komt binnenkort uit via early acces

Mithril Interactive onthult: Dungeonborne, de langverwachtte PvPvE multiplayer-dungeoncrawler komt binnenkort uit op Steam early acces. Vanaf 18 juli is het spel speelbaar.

Na een succesvolle playtest die duizenden spelers aantrok, heeft Dungeonborne al een behoorlijke schare fans weten te winnen. Dungeonborne kun je het beste zien als een dark-fantasy Skyrim gemengd met een spel als Escape From Tarkov. Je kunt als speler alleen of samen met wat vrienden de duisternis in stappen op zoek naar schatten. Er zijn verschillende items te vinden die je personage sterker maken of veel geld waard zijn. Als het je lukt om de dungeon met succes te doorlopen kun je de items houden, als je sterft verlies je alles. Let goed op want niet alle spelers zijn even vriendelijk. In Dungeonborne is het mogelijk elkaar te doden en de schatten te stelen. Als speler kun je kiezen uit verschillende personages die allemaal hun eigen vaardigheden en level-up systeem hebben. In de early acces versie krijg je de keuze uit: Fighter, Priest, Rogue, Swordmaster, Pyromancer, Cryomancer, Death Knight en Druid. Er wordt gehint op nog meerdere personages die later nog uitkomen.

Komiek betrapt lid congres op meineed in congres

Een komiek genaamd Ben Palmer weet het voor elkaar te krijgen een republikeins lid van het congres in de VS (Ted Yoho), een uitspraak toe te geven waarover de republikein in het congres aangaf het niet gezegd te hebben.

Het eigenlijke meineed is maar een klein stukje in het hele filmpje. Het hele filmpje is simpelweg in zijn geheel lachwekkend hoe de republikein trapt in de hele opzet van Ben Palmer en zijn mede-komieken. Geniet ervan!

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

Vattenfall stopt met het aanleggen van warmtenetten in wijken die al bestaan. Volgens het energiebedrijf zijn de 'verslechterende marktomstandigheden' de reden, daardoor zouden klanten in bestaande woningen geen 'aantrekkelijke tarieven' kunnen worden aangeboden. De gemeente noemt het besluit van Vattenfall 'zeer teleurstellend'. Zo meldt AT5

Het doel van Vattenfall was eigenlijk om jaarlijks 7000 tot 15.000 woningen aan te sluiten op het warmtenet, maar door de verandering in de markt is het volgens het energiebedrijf niet meer haalbaar. Het bedrijf laat weten dat het niet mogelijk is om een gunstig aanbod te kunnen doen aan bewoners van bestaande bouw, zonder dat Vattenfall 'financieel ongezond' wordt. 

Volgens het energiebedrijf is het een onzekere periode voor warmteleveranciers. Naar eigen zeggen komt dat door een sterke daling van de warmtevraag en sterk stijgende kosten, maar ook door de spoedwet die zorgde voor een rem op de tarieven. Daarnaast hekelen ze ook de mogelijke wet waardoor warmtenetten verplicht in publieke handen komen. "Dit leidt tot meer onzekerheid en grotere financiële risico's. Door dit alles verslechtert ons perspectief sterk", aldus de voor warmte verantwoordelijke Vattenfalldirecteur Ahmed Abdisalaam. 

Energieleverancier Eneco liet eind juni ook al weten toch niet te gaan zorgen voor een warmte- en koudevoorziening in een deel van Oost. Het zou volgens het bedrijf te duur zijn. Het gaat om delen van Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier 3e fase en het Kauwgomballenkwartier. Het is nog niet duidelijk of de gemeente met een andere partij verder gaat, wel gaat de gemeente alle schade op de energieleverancier verhalen. 

Vattenfall wil in gesprek blijven
Het bedrijf laat wel weten in gesprek te willen blijven met gemeentes en de klimaatminister over de warmtetransitie. Vattenfall is namelijk nog wel van mening dat warmtenetten het voordeligste alternatief zijn voor aardgas, in plaats van een warmtepomp in elke woning. "Als wij als Nederland stadswarmte willen inzetten om van het gas af te gaan, is het nodig om een structurele oplossing qua betaalbaarheid te vinden, samen met het Rijk en alle andere partners." Vattenfall wil nog wel blijven investeren in nieuwbouwwijken.

In Amsterdam was het ook de bedoeling dat honderdduizenden woningen werden aangesloten op het warmtenet, maar die plannen lagen al stil sinds maart.  De onderhandelingen tussen de gemeente, woningcorporaties en Vattenfall klapten nadat bekend werd dat sociale huurders plots honderden euro's extra aan vastrecht betalen. Dat terwijl de belofte was dat ze niet duurder uit zouden zijn dan met gas. Daardoor lijkt het streven van de gemeente om in 2040 de stad aardgasvrij te maken onhaalbaar. 

Tijdelijk wethouder Dirk de Jager (Duurzaamheid) noemt het 'zeer teleurstellend' dat Vattenfall stopt met de aanleg. "Een pijnlijk gevolg van jarenlang vertraging en geen structurele oplossingen vanuit het Rijk. Ik wil dan ook zo snel mogelijk met de nieuwe minister in gesprek. Want juist in deze onvermijdelijke energietransitie, moeten bewoners kunnen rekenen op betaalbare en duurzame alternatieven om hun huizen te verwarmen."

Trump vraagt veroordelingen te vernietigen na uitspraak Hooggerechtshof

Oud-president Donald Trump heeft een rechter in New York gevraagd zijn strafzaak wegens zwijggeld af te wijzen en zijn veroordeling voor 34 misdrijven nietig te verklaren. Volgens hem zijn de uitspraken 'bepaald' door bewijs en getuigenissen die door de historische uitspraak van het Hooggerechtshof over presidentiële immuniteit nu onbruikbaar zijn geworden.

In een document van 52 pagina's dat openbaar werd gemaakt op dezelfde dag dat de voormalige president oorspronkelijk veroordeeld zou worden, betoogden Trumps advocaten dat de aanklagers de immuniteitsdoctrine van het Hooggerechtshof hadden geschonden door bewijsmateriaal met betrekking tot officiële handelingen te gebruiken - waaronder getuigenissen van voormalige medewerkers van het Witte Huis - om "de grote gaten in hun bewijsvoering" te dichtten.

Trumps advocaten gaven vorige week in een brief van één pagina aan rechter Juan Merchan alvast een voorproefje van hun plan om het vonnis te laten vernietigen. In hun motie van donderdag beargumenteren ze waarom de immuniteitsbeslissing van het Hooggerechtshof gevolgen heeft voor de zaak in New York, die grotendeels draait om Trumps gedrag als presidentskandidaat in de aanloop naar de verkiezingen van 2016.

Merchan besloot de veroordeling van Trump, die oorspronkelijk gepland stond voor 11 juli, uit te stellen tot 18 september, zodat de implicaties van de uitspraak van het Hooggerechtshof konden worden besproken.

Advocaten van Trump benadrukten het belang van de getuigenis van de voormalige communicatiedirecteur van het Witte Huis, Hope Hicks, waaronder haar verslag van interacties met Trump in 2018, toen ze verslag deed van een vermeende zwijggeldbetaling aan pornoactrice Stormy Daniels. Hiermee wilde ze aantonen dat Trump op de hoogte was van de betaling en dat het verhaal pas na de verkiezingen naar buiten kwam.

Het Trump-kamp betoogden dat de getuigenis van Hicks 'categorisch ontoelaatbaar' was, omdat zij Trump adviseerde over zijn officiële communicatie. Bovendien stelde de uitspraak van het Hooggerechtshof beperkingen aan het gebruik van getuigenissen van presidentiële adviseurs met betrekking tot officiële handelingen

De advocaten van Trump hebben tot nu toe de immuniteitsbeslissing van het Hooggerechtshof gebruikt om te proberen zowel de zaak in New York als de federale zaak over het meenemen van als geheim geclassificeerde documenten  in Florida te vertragen en uiteindelijk te verwerpen. 

Juridische experts die eerder met ABC News spraken over Trumps toepassing van presidentiële immuniteit in de zaak in New York, waren sceptisch over het belang van de uitspraak, deels omdat de zaken grotendeels verband houdt met Trumps privé-acties als presidentskandidaat. Een federale rechter die Trumps poging om de zaak in 2023 naar een federale rechtbank te verplaatsen, afwees, oordeelde dat Trumps vermeende gedrag "puur een persoonlijk handeling" was.

"Het bewijsmateriaal suggereert overweldigend dat de kwestie puur betrekking heeft op een persoonlijk handelen van de president was -- een doofpotaffaire van een beschamende gebeurtenis," schreef rechter Alvin Hellerstein. "Zwijggeld dat aan een volwassen filmster wordt betaald, is niet gerelateerd aan de officiële handelingen van een president. Het verwijst op geen enkele manier naar  de officiële taken van de president."

Djokovic en Alcaraz naar herhaling van Wimbledonfinale vorig jaar

Tennisser Novak Djokovic staat weer eens in de finale op Wimbledon. De Servische nummer twee van de plaatsingslijst mag voor de tiende keer de eindstrijd spelen op het heilige gras in Londen en hoopt voor de achtste keer de titel te pakken. Hij neemt het op tegen Carlos Alcaraz, van wie hij vorig jaar de finale verloor.

De Spanjaard Alcaraz (3) speelde in de halve finales tegen de Rus Daniil Medvedev (5), die een grotendeels spannende eerste set in een opmerkelijk eenzijdige tiebreak naar zich toe trok. In set twee was een break op 2-1 genoeg voor Alcaraz om de stand gelijk te trekken en ook in de derde set bleek een vroege break voldoende.

In het vierde bedrijf leverde Medvedev direct zijn service in, maar dit keer sloeg hij ook gelijk daarna terug. Op 3-3 moest hij zijn opslag echter nog eens aan Alcaraz laten en die kon hij niet meer ongedaan maken, waarna de Spanjaard het afmaakte: 6-7 (1), 6-3, 6-4, 6-4.

Alcaraz speelt in de finale dus tegen Djokovic, die de Italiaan Lorenzo Musetti (25) tegenover het net trof. De Serviër begon met een break op 3-2, maar Musetti brak terug, hoewel Djokovic gelijk daarna alsnog de set pakte. Na een break over en weer domineerde Djokovic de tiebreak in set twee, om set drie vervolgens met een break te beginnen. Musetti verweerde zich dapper, maar op het vierde matchpoint was het raak: 6-4, 7-6 (2), 6-4.

Voor Djokovic is het pas zijn eerste finale van dit jaar, de eerste keer in achttien jaar dat hij vóór juli geen finale speelde - in juli 2006 won hij zijn allereerste ATP-titel, nota bene in Amersfoort.

'Aangenaam wandelweer bij de 4Daagse Nijmegen'

De 4Daagse Nijmegen staat weer op het programma. Dinsdag begint de bekende wandeltocht en gaan 47000 deelnemers vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer afleggen. Voor de FP zal qltel tijdens zijn deelname aan de 4Daagse dagelijks een aantal sfeerfoto's maken.  We wensen hem en alle andere FOKkers die komende week de 4Daagse gaan lopen, veel succes  en wandelplezier! 

Het is dit jaar de 106e editie en de weersomstandigheden zien er goed uit, ook dit weekend tijdens de Vierdaagsefeesten. De zon schijnt geregeld, maar zo nu en dan is ook een bui mogelijk. De temperatuur loopt de komende dagen geleidelijk op en tijdens de 4Daagse is het een graad of 25.

Dinsdag is de eerste etappe, maar voordat het zover is zijn er dit weekend de Vierdaagsefeesten. Ook kunnen zondag en maandag de startbewijzen worden opgehaald op de wedren.

Deze zaterdag komt het in Nijmegen tot enkele buien, maar tussendoor schijnt ook de zon. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden. Vanavond neemt de buiigheid af en is het vaak droog. Ook in de nacht is het droog en daalt de temperatuur in Nijmegen naar 11-12 graden.

Prima weer voor ophalen startbewijs 4Daagse
Zondag zijn er perioden met zon en over het algemeen blijft het droog. Het wordt ook weer warmer met 21-22 graden. Het is dan ook prima weer voor de festiviteiten. Ook is het heerlijk weer voor het ophalen van het startbewijs.

Ook maandag zijn er volop festiviteiten en kan het startbewijs worden opgehaald op de wedren. Het weerbeeld laat overdag volop zon zien, maar er zijn ook hoge wolken zichtbaar. Het wordt broeierig warm met temperaturen rond 25 graden. Maandagavond zijn enkele regen- en onweersbuien mogelijk.

Smeer je goed in, als je mee gaat wandelen of als supporter langs de route gaat staan want de zonkracht is sterk met 5-6. Dat betekent dat de onbeschermde huid met 15-30 minuten kan verbranden. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur. 

Verwachting voor de etappes
Dinsdag gaan de deelnemers op stap. De eerste wandelaars voor de 50 km beginnen al in alle vroegte bij temperaturen van een graad of 15. Het is dan droog en de zon komt al vrij snel op. Gedurende de dag loopt het kwik op naar ongeveer 22 graden. Wel is gedurende de middag een enkele bui mogelijk.

De rest van de week schijnt de zon flink en is het over het algemeen droog. Slechts lokaal is een bui mogelijk. De temperatuur stijgt elke dag naar waarden rond 25 graden. Tijdens de vroege uren is het een graad of 15. Door de hoge temperaturen is het belangrijk om bij warm weer voldoende te drinken.

Al met al prima omstandigheden, maar een paar extra sokken of een regenponcho in de rugzak doen is verstandig. Vorig jaar was het ook prima wandelweer, maar twee jaar geleden was het zo warm dat de tocht met een dag werd ingekort. Extreme hitte zorgde er in 2006 zelfs voor dat de tocht helemaal werd afgelast.

Queer Amsterdam maakt excuses na ophef weren Israëlische vlaggen

Queer Amsterdam heeft in een naar AT5 gezonden brief excuses gemaakt voor de ontstane ophef rondom het weren van Israëlische vlaggen tijdens de Pride Walk op 20 juli. "We willen ons oprecht verontschuldigen voor de verwarring, vooral als er leden binnen onze gemeenschap zijn die het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn." Duidelijkheid of de vlag straks wel getoond mag worden, komt er met de excuusbrief echter niet.

Het begon allemaal met een statement van Queer Amsterdam op social media, waarin werd gesteld dat de Israëlische vlaggen niet welkom zijn. Een woordvoerder van Queer Amsterdam verwees na vragen van de redactie naar hun website. Daarop staat dat "geen enkele vorm van zionisme getolereerd wordt". Een Israëlische vlag is daar volgens de organisatie dus blijkbaar een uiting van.

Ophef vanuit de politiek
De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants sprak al snel van Jodenhaat. "Ongelofelijk hoe openlijk antisemitisme kan zijn", schreef hij. Hij noemde het besluit "schandalig en onacceptabel". Gisteren liet hij weten naar aanleiding van de oproep om de vlaggen te weren raadsvragen te stellen.

Niet snel daarna kwam burgemeester Femke Halsema met de reactie het eveneens 'onacceptabel' te vinden. Daarnaast mag, volgens Halsema, een organisatie van een manifestatie deelnemers niet verbieden om zich te uiten. "Vrijheid van demonstreren geeft geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten."

'No Israeli flags allowed' was "verwarrend"
Peter de Ruijter van de organisatie maakt middels een gestuurde brief excuses en wil alle verwarring uit de wereld helpen. Het eerder gestuurde statement over de Israëlische vlaggen "heeft voor begrijpelijke opschudding gezorgd."

"We begrijpen dat onze formulering wellicht verwarrend is, omdat er geen context werd geboden. Dat hebben we gemist en is een menselijke fout. We willen ons oprecht verontschuldigen voor de verwarring, vooral als er leden binnen onze gemeenschap zijn die het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn."

Volgens De Ruijter was de zin 'note: no Israeli flags allowed' vooral bedoeld om het standpunt van Queer Amsterdam ten opzichte van "de zionistische praktijken kenbaar te maken, die hebben geleid tot de huidige onderdrukking van het Palestijnse volk". "Wij willen een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en vrij kan liefhebben en leven."

Nog altijd onduidelijkheid
Of de excuses inhouden dat Israëlische vlaggen straks wel welkom zijn, doet de organisatie geen mededeling. Vragen hierover kunnen niet worden gesteld. "Wij onthouden ons verder van commentaar en richten ons, zoals u zult begrijpen, liever op de organisatie van de Queer Amsterdam maand."

Severance keert terug in januari 2025

De tv-hit Severance, te zien op Apple TV+, heeft eindelijk een releasedatum voor het tweede seizoen. Nadat Apple enige tijd volgers op sociale media heeft lopen teasen voor een nieuw seizoen, is deze week bekend gemaakt dat de serie in januari nieuwe afleveringen krijgt.

In de serie worden werknemers van het duistere bedrijf Lumon gevolgd. Zij hebben een procedure ondergaan waarbij hun bewustzijn in twee delen is gesplitst: een werk- en een privédeel. Wanneer ze het kantoor van Lumon betreden, activeert hun werkbrein en schakelt hun privébrein uit, en wanneer ze het kantoor verlaten draait dat weer om. Hierdoor weten ze buiten het kantoor niets van wat ze op hun werk doen, en weten ze tijdens hun werkdag eigenlijk niet wat voor persoon ze zijn in de buitenwereld.

In het eerste seizoen werd getoond hoe de grenzen tussen werk en privé langzaam lijken te vervagen en werd onderzocht wat nu eigenlijk bepaalt wie je bent. Daarbij rijst ook de vraag: wie ben je écht? Aan het einde van het seizoen volgden onthullingen en leken er situaties voorgoed te veranderen. Het eerste seizoen verscheen in 2022; fans moeten dus nog een half jaar wachten, tot 17 januari, om te zien hoe het verder gaat.

Tour: Etappe 14 - Zware bergrit met twee keer buitencategorie

De dertiende etappe van de Tour de France verliep een beetje als verwacht: voor sommige sprinters, zoals Mark Cavendish en Dylan Groenewegen, waren de kleine klimmetjes wat te pittig, maar er bleven genoeg rappe mannen over en Jasper Philipsen sprintte naar de winst. Vandaag iets totaal anders, er moet eindelijk weer écht geklommen worden.

Het peloton vertrekt in Pau en zet daar koers voor een 152 kilometer lange etappe. Daarin baant men zich een weg naar de befaamde Col du Tourmalet, die na een kilometer of zeventig begint en bijna twintig kilometer lang is aan ruim zeven procent. Buitencategorie dus, gevolgd door een afdaling en gelijk daarna de beklimming van de Hourquette d'Ancizan, acht kilometer aan vijf procent.

Na de afdaling is het even een stukje vlak, waarna de slotklim volgt: 10,6 kilometer aan bijna acht procent naar de finish bovenop de Pla d'Adet, ook een klim van de buitencategorie. Voor een meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we natuurlijk weer door naar het FOK!forum, verder is het van belang om te weten dat men rond 13.20 uur van start gaat en tussen kwart over vijf en half zes aan de finish wordt verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Klaver sterk op 400m in Diamond League, supertijden Sedjati en Ingebrigtsen

In Monaco is vrijdagavond de voorlaatste Diamond League-wedstrijd voorafgaand aan de Olympische Spelen afgewerkt. Het werd een heerlijke atletiekavond, met een sterke Nederlandse prestatie en verder nog meerdere supersnelle tijden, vooral op de middellange afstanden.

400m horden mannen
In een prachtige race waren de 'grote drie' allemaal aanwezig en dat leverde een mooie strijd op. De Amerikaan Rai Benjamin was daarin nét de snelste: in 46,67 seconden klopte hij de Noorse wereldrecordhouder Karsten Warholm (46,73), terwijl de Braziliaan Alison dos Santos wat moeite had om het echt door te trekken, hij werd derde in 47,18 seconden.

400m vrouwen
Lieke Klaver begon uitermate sterk en volgde de Ierse favoriete Rhasidat Adeleke. Die kon ze in de laatste meters niet helemaal bijbenen, met 49,17 seconden stond er geen maat op Adeleke, maar Klaver trok wel zeer sterk door en snelde in een indrukwekkende 49,64 seconden naar een nieuw persoonlijk record. Plek drie ging in 50,39 seconden naar de Amerikaanse Kendall Ellis.

Speerwerpen vrouwen
Met 64,74 meter in haar eerste poging had de Australische Mackenzie Little lange tijd de leiding, maar Haruka Kitaguchi gooide weer eens roet in het eten met haar specialiteit: in de laatste poging kwam de Japanse tot 65,21 meter, goed voor de winst. Little werd tweede, voor de 59,58 meter van de Letse Anete Sietina.

800m mannen
Het gaat dit jaar bijzonder hard en in Monaco deed men er nog eens een schepje bovenop. Ook hier was het de tegenwoordig ineens dominante Algerijn Djamel Sedjati die de boel aan gort liep: hij snelde naar de winst in 1:41,46 minuten, de zevende tijd ooit gelopen - alleen David Rudisha en Wilson Kipketer waren ooit sneller. Met een bizarre verbetering van zijn PR naar 1:42,04 - meer dan twee seconden sneller dan hij ooit was - stormde Mohamed Attaoui namens Spanje naar de tweede plek, en plek negen op de eeuwige wereldranglijst, voor de 1:42,10 van de Fransman Gabriel Tual.

400m mannen
Het werd de race van Quincy Hall, die in zijn typische stijl naar een zeer indrukwekkende zege snelde in 43,80 seconden, slechts twaalf mannen waren ooit sneller. Zijn Amerikaanse landgenoot Vernon Norwood werd in 44,34 seconden tweede, voor de Zuid-Afrikaan Lythe Pillay (44,58).

2000m vrouwen
Een incourante afstand, maar wel een wereldrecordpoging en dat deed de Australische Jessica Hull op indrukwekkende wijze: in 5:19,70 minuten haalde ze bijna twee seconden af van de snelste tijd ooit gelopen op een afstand die dus incourant is, maar waar veel toppers zich wel eens aan hebben gewaagd. De Britse Melissa Courtney-Bryant werd in 5:26,08 tweede, één honderdste voor de Keniaanse Edinah Jebitok.

110m horden mannen
Grant Holloway snelde opnieuw naar de winst, hoewel de bloedsnelle Amerikaan iets minder dominant was dan normaal het geval is. Hij won in een uitstekende 13,01 seconden, voor de veelbelovende 13,08 van de Italiaan Lorenzo Simonelli en de 13,10 van de Amerikaan Cordell Tinch.

5000m vrouwen
De groep werd beetje bij beetje uit elkaar gelopen, maar in de slotfase was er één vrouw de sterkste: Margaret Akidor uit Kenia snelde in 14:39,49 minuten naar de winst. Likina Amebaw uit Ethiopië werd in 14:40,44 tweede, voor de Japanse Nozomi Tanaka (14:40,86) - Maureen Koster gaf er vroegtijdig de brui aan, nadat ze het zwaar had in de hoge luchtvochtigheid en geen risico wilde nemen met het oog op de Olympische Spelen.

200m mannen
Letsile Tebogo uit Botswana maakte weer grote indruk. De 21-jarige sprintsensatie, die nog geen anderhalve maand geleden vrij plotseling zijn moeder verloor, liep in de slotfase zelfs uit en finishte toch in een zeer snelle 19,87 seconden. De Dominicaan Alexander Ogando werd in 20,02 seconden tweede, voor de 20,32 van Tarsis Orogot uit Oeganda.

1500m mannen
Jakob Ingebrigtsen had zijn zinnen gezet op een snelle tijd en de Noor liet er geen gras over groeien. In een verschroeiend tempo knalde hij naar de winst in een Europees record van 3:26,73 minuten, de zesde tijd ooit gelopen - alleen wereldrecordhouder Hicham El-Guerrouj, Bernard Lagat en Asbel Kiprop waren ooit sneller. De Kenianen Timothy Cheruiyot (3:28,71) en Brian Komen (3:28,80) completeerden het podium in Monaco, Niels Laros ging helaas al heel snel onderuit in het gedrang.

100m vrouwen
St Lucia won nog nooit een olympische medaille, het beste resultaat is een zesde plek, maar Julien Alfred liet voor de zoveelste keer zien dat dat in Parijs wel eens kan veranderen: ze sprintte zeer indrukwekkend naar de winst in 10,85 seconden, mét tegenwind. De Amerikaanse Tamari Davis werd in 10,99 seconden tweede, enkele duizendsten van een seconde voor de Britse Dina Asher-Smith.

Hinkstapspringen vrouwen
In een mooie wedstrijd ging de overwinning naar Cuba in de persoon van Leyanis Perez Hernandez, die tot 14,96 meter kwam. Thea Lafond liet met 14,87 meter wederom zien dat ook het minuscule Dominica in Parijs wel eens een historische medaille kan winnen, plek drie ging in 14,81 meter naar Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraïne.

Hoogspringen mannen
Hamish Kerr uit Nieuw-Zeeland had er drie pogingen voor nodig, maar was daarna wel de enige die over 2,33 meter wist te springen. De Amerikaan Shelby McEwen werd met 2,31 meter tweede en plek drie ging met 2,28 meter naar zowel de Italiaan Stefano Sottile als de Zuid-Koreaan Woo Sang-hyeok.

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Australische Nina Kennedy moest er voor knokken, maar uiteindelijk was haar 4,88 meter genoeg voor de winst. Angelica Moser verpulverde het Zwitsers record met diezelfde hoogte en werd door iets meer foutsprongen dan Kennedy tweede, voor de Britse Molly Caudery (4,83m).

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 28

De zomervakantie komt eraan! (Of is zelfs al begonnen.) Het is te zien aan de bioscoopreleases, waar wat titels voor de familie tussenzitten. Ook zijn er wat re-releases van klassiekers, en natuurlijk het nodige nieuwe werk. Zit er voor jou iets tussen?

Fly Me to the Moon

Scarlett Johansson en Channing Tatum spelen de sterren van de hemel in Fly Me to the Moon, een scherpzinnig, stijlvol komisch drama dat zich afspeelt rondom NASA’s historische maanlanding. Marketing-wonderkind Kelly Jones (Johansson) wordt ingeschakeld om NASA’s imago op te krikken en daarbij maakt ze het Cole Davis (Tatum), die de leiding heeft over de maanmissie, flink lastig, waardoor de spanningen hoog oplopen. Als de president besluit dat de missie hoe dan ook moet lukken, moet Jones als back-up een in scène gezette maanlanding filmen. En dan kan het aftellen pas echt beginnen... 

Hors-saison

Hors-saison is de betoverende nieuwe film van Stéphane Brizé (Un Autre Monde). Na zijn trilogie over de perikelen op de arbeidsmarkt, gooit de regisseur het over een andere boeg in deze tedere film die zich afspeelt aan de ruige Bretonse kust. Mathieu (Guillaume Canet) woont in Parijs, Alice (Alba Rohrwacher) woont in een kleine badplaats in het westen van Frankrijk. Hij is in de vijftig en een bekende acteur, zij is in de veertig en pianolerares. Vijftien jaar geleden werden ze verliefd. Maar ze gingen ieder hun eigen weg, de tijd verstreek en wonden zijn beetje bij beetje geheeld. Wanneer Mathieu zijn leven ontvlucht in een kuuroord, vindt hij Alice bij toeval terug.

Hockney, I love View

Een hartverwarmende documentaire over twee vrienden, Pieter Athmer en Gerardjan Rijnders, op een roadtrip naar Frankrijk met een verrassing voor wereldberoemde schilder David Hockney. 

Femme

Jules, beter bekend onder artiestennaam Aphrodite Banks, is één van de meest geprezen dragqueens van Londen. Wanneer hij na een dragshow een pakje sigaretten koopt in de buurt, wordt hij aangevallen door een groep homofobe jonge mannen. Terwijl Jules zijn trauma probeert te verwerken, herkent hij één van zijn aanvallers in de gay sauna waar hij regelmatig komt. Zonder zijn make-up weet hij de jongen incognito te benaderen. De ontmoeting is de start van een gevaarlijk (wraak)spel.

Rosalie

In een kleine Franse gemeenschap in 1870 staat Rosalie op het punt te trouwen met Abel, een café-eigenaar die diep in de schulden zit. Rosalie is een jonge vrouw met een geheim dat haar leven overschaduwt; ze is geboren met een extreme vorm van lichaamsbeharing. Haar vader heeft om haar huwelijkskansen te vergroten een aanzienlijke bruidsschat gespaard. Abel, eigenaar van een café bij een fabriek, trouwt met Rosalie zonder kennis van haar geheim, aangetrokken door de belofte van financiële verlichting van zijn schulden. In hun huwelijksnacht schrikt hij van haar uiterlijk en wijst haar af. Rosalie wil niets liever dan getrouwd blijven want het is haar diepste wens een kind te krijgen. Om Abel te helpen met zijn schulden, besluit ze haar baard te laten groeien in de hoop dat dit nieuwsgierige klanten naar zijn bar zal trekken. De dorpelingen gaan al snel van Rosalie houden - vooral de meisjes in een lokaal weeshuis, die haar bewonderen. Maar Abel blijft worstelen met zijn gevoelens en de angst voor veroordeling door anderen. Na een ongeluk in de fabriek keert de stemming in het dorp zich tegen hen. Rosalie, standvastig en veerkrachtig, laat zich niet ontmoedigen door de negatieve opmerkingen maar haar relatie met Abel staat op het spel.

Longlegs

Tijdens de jacht op een seriemoordenaar ontdekt een FBI-agent een aantal occulte aanwijzingen die ze moet oplossen om een eind te maken aan een ijzingwekkende reeks moordpartijen. 

Le gang des Bois du Temple (The Temple Woods Gang)

Voor zijn film over een bende overvallers uit de banlieue die boven zijn macht grijpt, liet regisseur Rabah Ameur-Zaïmeche zich inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama. Met de nadruk op dat laatste. Ze groeiden samen op, de vrienden uit een grauwe Parijse voorstad. De een heeft al een gezin, de ander staat op punt van trouwen. Mannen aan de onderkant van de samenleving die in één klap rijk hopen te worden. Het doelwit is een auto die een fortuin vervoert. De overval slaagt, maar de eigenaar van de buit, een Arabische prins, laat het er niet bij zitten en stuurt zijn beulen op de gang af. 

Fucking Åmål (re-release)

In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin, het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens. Agnes' wereld stort in wanneer Elin haar op haar 16e verjaardagsfeestje vernedert. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe. 

Dogtooth (re-release)

Vader, moeder en hun drie kinderen wonen aan de rand van een stad. Om het huis staat een hoog hek. De kinderen zijn nooit buiten dat hek geweest. Ze worden opgevoed, vermaakt, verveeld en getraind volgens de regels van hun ouders, zonder enige invloed van buitenaf. De kinderen geloven dat overvliegende vliegtuigen speelgoed zijn en zombies gele bloempjes. De enige die in het huis wordt toegelaten is Christina, bewaker in het bedrijf van vader. Hij regelt haar bezoekjes om tegemoet te komen aan de seksuele behoeftes van zijn zoon. De hele familie is dol op haar, vooral de oudste dochter. Op een dag geeft Christina haar een hoofdband cadeau met steentjes die oplichten in het donker. Ze vraagt er wel iets voor terug. 

BLUE LOCK THE MOVIE -EPISODE NAGI-

“That’s a hassle” is de favoriete uitdrukking van middelbare scholier Nagi Seishiro die maar een saai leven heeft. Tot Mikage Reo, een klasgenoot die ervan droomt om de wereldbeker te winnen, Nagi’s verborgen talent ontdekt en hem aanspoort om te gaan voetballen en zijn uitzonderlijke talent aan iedereen te laten zien. Op een dag ontvangt hij een uitnodiging voor het mysterieuze Blue Lock-project, waar hij de beste aanvallers uit het hele land ontmoet. Door zijn grote droom om, samen met Reo, de beste te worden, komt toptalent Nagi in een heel nieuwe wereld terecht. 

Deep Sea

Deze wervelende 3D-animatie vertelt het verhaal van het jonge meisje Shenxiu, die erg bedroefd is sinds ze door haar moeder werd verlaten. Tijdens een familiecruise valt ze in zee en komt ze terecht in een kleurrijk onderwaterrestaurant, waar ze de inventieve kok Nanhe ontmoet en een reis begint tussen dromen en werkelijkheid. 

De Bellinga's: Pretpark op Stelten

Hoera, het is weer zomervakantie en de familie Bellinga heeft superleuke plannen! Ze hebben een vakantiehuisje op een supergaaf pretpark en mogen alle attracties uitproberen. Veel tijd hebben de Bellinga’s alleen niet, want de kids moeten repeteren voor de parkshow en papa Daniël is in training voor de Zomerspelen waar hij de prijs kan winnen voor ‘coolste papa van het jaar’. Ondertussen moeten ze ook nog op de hond van de directeur passen en dat is geen eenvoudig klusje. Als twee bekende boeven ineens opduiken op het park, is de chaos compleet en belanden de Bellinga’s in een doldwaze achtervolging. 

Superkrachten voor je Hoofd

Lev is megafan van superheld Healix, die supervillain Snotman (Dylan Haegens) op de meest spectaculaire manieren verslaat. In Lev’s dromen en als hij gamet kan hij alles, maar in het echte leven is hij onzeker omdat hij lastig kan lopen. Samen met zijn oma die alles durft gaat hij op avontuur om de échte Healix te ontmoeten en zijn superkracht te laten zien aan de wereld tijdens Comic Con. 

De trailer voor Captain America: Brave New World belooft opnieuw een politieke thriller

Het is alweer even geleden sinds Marvel een Captain America-film uitbracht, niet in de laatste plaats omdat het personage Steve Rogers in de laatste Avengers-film afscheid nam van de filmserie. Maar een nieuw deel in de reeks, of eigenlijk een eerste deel in wellicht een nieuwe reeks, werd al snel aangekondigd en met een eerste trailer komt de vierde Captain America nu toch echt in de buurt van een release (al moeten we wel wachten tot februari).

De situatie, voor wie het alweer kwijt was, is de volgende: Steve Rogers (Chris Evans) eindigde zijn avontuur met de Avengers door terug te gaan naar het verleden en zijn leven met Peggy Carter te leven. Een oudere Steve verscheen nog eenmaal in beeld om Sam Wilson (Anthony Mackie) aan te wijzen als zijn opvolger in de titel 'Captain America'. Marvel vervolgde dat verhaal in de tv-serie The Falcon and the Winter Soldier, waarin bleek dat Wilson niet zomaar bereid was die titel aan te nemen. Ook leerden we daar een oudere supersoldaat genaamd Isaiah Bradley (Carl Lumbly) kennen. De serie besloot met de beslissing van Wilson om de titel te accepteren, en sindsdien is hij de nieuwe Cap.

Zijn verhaal vervolgt in Captain America: Brave New World, waarvoor Marvel nu een trailer heeft uitgebracht. In de trailer krijgen we een goede indruk van de toon van de film; het lijkt terug te grijpen op Captain America: The Winter Soldier in dat dit een politiek getinte thriller is. Wilson wordt, zo horen we in dialogen, door president Thaddeus Ross (na de dood van William Hurt nu gespeeld door Harrison Ford) niet alleen geaccepteerd als Captain America, maar hij wil het ook weer een officiële overheidsfunctie maken.

De trailer laat ook Isaiah Bradley weer zien, die een aanslag op Ross lijkt te plegen. En na lange geruchten over of Ross ooit zijn rol uit de comics ook in de films gaat invullen, en als je geen spoilers wilt had je allang moeten stoppen met lezen, toont de trailer (en overigens de poster voor de film) de bevestiging van de aanwezigheid van Red Hulk. Daarnaast zien we Giancarlo Esposito, die het altijd goed doet als schurk in films en series, hier wederom als een potentiële bedreiging.

De informatie over de film laat verder weten dat naast Thaddeus Ross ook zijn dochter Betty (opnieuw gespeeld door Liv Tyler) en Samuel Sterns (Tim Blake Nelson) terugkeren. Deze personages werden alledrie oorspronkelijk geïntroduceerd in The Incredible Hulk in 2008. Sterns leek in die film bovendien voorbereid te worden voor een vervolgfilm, toen hij besmet werd met het bloed van Bruce Banner. In de comics is hij de superslimme Leader dankzij die invloed van gammastraling.

Captain America: Brave New World, geregisseerd door Julius Onah, verschijnt op 14 februari in Amerikaanse bioscopen, en waarschijnlijk rond die datum ook in Nederland.

FOK! Wat een weer: vooral buien in het noorden

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor, later in het oosten mogelijk met onweer. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag beperken de buien zich steeds meer tot het noorden en oosten van het land. In het noordoosten en oosten kan het daarbij ook onweren. Vooral in de zuidelijke helft van het land breekt de zon door. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond is het eerst half tot zwaar bewolkt met vooral in het noorden en oosten een bui. Landinwaarts klaart het breed op en wordt het droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak matig, aan de noordkust vrij krachtig.

Vannacht houdt het noorden kans op een bui, elders blijft het overwegend droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 10°C in het zuidoosten tot 15°C aan de kust. Landinwaarts staat er weinig wind, in de kustgebieden is de zuidwestenwind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1329

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Russisch moordcomplot op Duitse wapenfabrikant en leverancier Oekraïne

Afgelopen week meldde het Amerikaanse nieuwskanaal CNN dat de Russische regering eerder dit jaar van plan was om de baas van de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall, Armin Papperger, te vermoorden.

Rheinmetall is de grootste wapenfabrikant van Duitsland en een van de grootste in Europa. Het bedrijf levert sinds het begin van de oorlog artilleriegranaten en militaire voertuigen aan Kiev en exploiteert een reparatiefaciliteit voor gevechtsvoertuigen in Oekraïne. Het bedrijf heeft ook plannen om in Oekraïne zelf fabrieken te openen voor de productie van munitie en pantservoertuigen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.