Cavendish sprint naar historische ritzege in Tour de France

Mark Cavendish heeft zijn 35e Tour-overwinning te pakken. In de vijfde etappe was de Britse sprinter de snelste in een massasprint, voor Jasper Philipsen en Alexander Kristoff. Door de winst is Cavendish alleen-recordhouder geworden wat betreft het aantal ritzeges in de Ronde van Frankrijk.

Na de rit over de Galibier, waarin Tadej Pogacar het geel greep, stond vandaag weer een rit voor de sprinters op het programma. Een vlakke etappe van bijna 180 kilometer met aankomst in Saint-Vulbas. In de beginfase was er weinig animo om in de aanval te gaan en pas na 25 kilometer reed eerst Clément Russo weg en later volgde Mattéo Vercher.

De twee Fransmannen reden een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar, maar er was geen moment sprake van paniek in het peloton. Met nog 50 kilometer te gaan was er wel een schrikmoment in het peloton. Geletruidrager Pogacar kon met het nodige geluk net een vluchtheuvel ontwijken, maar door zijn actie kwamen wel andere renners ten val, zonder al te veel schade.

Na het schrikmoment werden de Twee Fransen snel gegrepen en kwam er een onvermijdelijke massasprint in de vijfde etappe. Mathieu van der Poel trok de sprint aan voor Jasper Philipsen. De wereldkampioen kon echter niet voorkomen dat Mark Cavendish naar zijn 35ste ritzege sprintte, voor Philipsen. Door de zege is de Britse sprinter van Astana nu alleen recordhouder wat betreft de ritzeges. In de sprint werd er ook nog gevallen, waarbij Mads Pedersen hard in aanraking kwam met de hekken.

Results powered by FirstCycling.com