Natte voeten in Volendam en Hoorn door hoog water

Jippie

Als gevolg van hoge waterstanden in het Markermeer en het IJsselmeer, gecombineerd met sterke wind, is er op verschillende plaatsen in Noord-Holland sprake van wateroverlast. Verschillende huizen zijn onder water gelopen.

In Hoorn werden bewoners vroeg in de ochtend door de politie gewaarschuwd voor overstromingsgevaar. Door het hoge water is er al sprake van overstroming bij Visserseiland en jachthaven De Grashaven, waarbij de garages dreigen te overstromen. Bewoners hebben hun auto's en andere waardevolle spullen uit de garages gehaald. Het waterschap en de brandweer hebben preventief zandzakken geplaatst bij voordeuren en garageboxen om het water tegen te houden. Volgens de veiligheidsregio staat het waterpeil ongeveer dertig centimeter hoger dan normaal en blijft het stijgen. Het hoogwater kan mogelijk tot dinsdag aanhouden.

Ook in Volendam werden bewoners door de politie gewekt vanwege het stijgende water. Het waterpeil aan de kade is inmiddels gestegen tot kniehoogte. De brandweer heeft ook hier zandzakken geplaatst en is bezig met het wegpompen van het water. Daarnaast zijn er meerdere parkeerplaatsen ontruimd.

Het water in het IJsselmeer staat nog steeds op een hoog niveau. Het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier blijft spreken van 'alarmfase 1'. In tegenstelling tot het Markermeer was het de afgelopen dagen mogelijk om water af te voeren vanuit het IJsselmeer, waardoor het waterpeil iets is gedaald.