De WHO raadt zoetstoffen af, ook van zoetjes en 'light' word je dik

Jippie

Suikervrije zoetstoffen zijn geen goed alternatief voor suiker - dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nu officieel in een richtlijn gesteld.

Daarin staat dat dergelijke zoetstoffen niet langdurig mogen worden gebruikt om af te vallen. Experts van de WHO hebben vele onderzoeken naar suikervrije zoetstoffen beoordeeld - en ontdekten dat zoetstoffen op korte termijn kunnen helpen om af te vallen of om op gewicht te blijven. Bij een langer gebruik neemt echter het risico op meer gewichtstoename en zelfs het ontwikkelen van ernstige obesitas toe. Ook de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 of hart- en vaatziekten neemt toe. De WHO rekent alle synthetische- maar ook natuurlijke producten tot de suikervrije zoetstoffen – ook die gemaakt van de Stevia-plant.

De aanbeveling is niet van toepassing op producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne die  suikervrije zoetstoffen bevatten, zoals tandpasta, huidcrème en medicijnen, of op caloriearme suikers en suikeralcoholen (polyolen), dit zijn suikers of suikerderivaten die calorieën bevatten en daarom niet worden gezien als suikervrije zoetstof. 

Volgens de WHO moet je niet alleen suiker maar ook suikervrije zoetstoffen vermijden. Wereldwijd lijden miljarden mensen aan overgewicht en obesitas, ofwel ernstige obesitas.

Download het onderzoeksrapport hier