Turkse verkiezingen onbeslist: tweede ronde volgt op 28 mei

Jippie

De Turkse president Erdogan heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de meeste stemmen gekregen (49,5 procent). Dat is net te kort voor een absolute meerderheid en daarom zal er er een tweede, beslissende stemming worden gehouden op zondag 28 mei. Het gaat dan tussen Erdogan en overgebleven tegenstander oppositieleider Kilicdaroglu die bij de stemronde van gisteren uitkwam op bijna 44,9 procent.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde vandaag dat er 68,76% van de Turks-Nederlandse stemmen naar Erdogan is gegaan. Oppositieleider Kilicdaroglu heeft 28,52 procent van de stemmen gekregen

123.275 van de meer dan 200.000 Turkse Nederlanders hebben hun stem uitgebracht. Voor de tweede stemronde mogen zij van 20 tot en met 24 mei opnieuw hun stem uitbrengen.

Eerdere berichtgeving 2.09 uur: Volgens staatsmedia staat de zittende Erdogan bovenaan bij de Turkse presidentsverkiezingen, maar zijn voorsprong op uitdager Kilicdaroglu slinkt. Een tweede verkiezing wordt steeds waarschijnlijker.

In de race om het presidentschap in Turkije dreigt een tweede stemronde nodig te zijn. Na ongeveer 89 procent van de stemmen te hebben geteld, heeft Erdogan 49,94 procent en zit daarmee onder de vereiste absolute meerderheid, zo meldt het staatspersbureau Anadolu. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu, medekandidaat van een zespartijenalliantie, staat op 44,3 procent.

Erdogan verscheen die zondagavond voor zijn juichende aanhang en verklaarde dat hij duidelijk voor stond op zijn tegenstanders. Het zal volgens Erdogan echter nog wel even duren voordat de voorlopige resultaten bekend worden gemaakt. "Iedereen moet de wil van het volk respecteren", zei hij. Het is op dit moment nog niet bekend of er een tweede ronde komt.

Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, is er op 28 mei een tweede ronde.

Geschil over het tellen van de stemmen
De oppositie beschuldigde de conservatieve islamitische partij van Erdogan van "tactische trucjes" bij het tellen van de stemmen. Volgens hun verklaringen ligt Kilicdaroglu net iets voor, aldus de burgemeesters van Istanbul en Ankara op een gezamenlijke persconferentie. De islamitische conservatieve AKP van Erdogan maakte opzettelijk bezwaar bij het tellen  in gebieden waar de oppositie favoriet is. Hierdoor gaat het tellen langzamer en is de uitslag in eerste instantie in het voordeel van de overheid.

Erdogan beschreef de opmerkingen van de oppositie over het tellen van de stemmen als "het stelen van de nationale wil". AKP-woordvoerder Ömer Celik beschuldigde de oppositie van een "dictatoriale houding" tijdens het tellen van de stemmen, omdat ze de resultaten al vroeg bekendmaakten.

Kilicdaroglu in de voorverkiezingen op voorsprong
In peilingen voorafgaand aan de verkiezingen stond Erdogan als laatste achter Kilicdaroglu. De opkomst bij kiezers in Turkije is traditioneel hoog, met lange rijen die vormen voor de stembureaus. Meer dan 64 miljoen mensen hadden stemrecht bij de presidents- en parlementsverkiezingen, waaronder de miljoenen Turken die buiten Turkije wonen.

Erdogan heeft meer macht dan ooit
Sinds de invoering van een presidentieel systeem vijf jaar geleden heeft de 69-jarige AKP-politicus Erdogan meer macht dan ooit te voren en kan hij grotendeels zonder parlement regeren. Critici vrezen dat het land, met een bevolking van ongeveer 85 miljoen, volledig in autocratie zou kunnen afglijden als hij opnieuw president wordt. Ook internationaal wordt de stemming in het NAVO-land nauwlettend in de gaten gehouden.

Challenger Kilicdaroglu wordt beschouwd als een nuchtere politicus. Hij komt uit de Oost-Turkse provincie Tunceli en behoort tot de alevitische religieuze minderheid. De oppositieleider wil de onafhankelijkheid van instituties als de centrale bank herstellen en de hoge inflatie onder controle krijgen. Hij staat voor toenadering tot de EU, maar is ook voor een strenger migratiebeleid.