FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 april 2023

'De voedselbanken voor bijen zijn weer geopend'

Op zo'n 3.000 locaties door heel Nederland zijn voedselbanken voor bijen geopend. Hier kan men gratis bloemzaad afhalen om uit te zaaien in de tuin. Om de bedreigde bijensoorten te helpen zijn er in totaal 60.000 voedselpakketten (bloemzaad) af te halen. Omroep Gelderland nam een kijkje bij één van die locaties in Arnhem.

Kijken waar je bloemzaadjes kunt ophalen doe je op voerdebijbij.nl

NBA: Lakers en Wolves strijden in overtime om playoffplek, Hawks verslaan Heat

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn de eerste wedstrijden van het postseason gespeeld. De nummers zeven en acht van de twee conferences speelden tegen elkaar in de eerste play-inwedstrijden, waarin de laatste tickets voor de play-offs vergeven worden.

Eastern Conference
De Miami Heat ontving de Atlanta Hawks in het Kaseya Center, waar de eerste - ongeveer - twee minuten wel prima gingen voor de thuisploeg. Daar bleef het ook wel bij, want in het eerste kwart namen de Hawks een voorsprong en die bleven ze vervolgens uitbreiden, waarna het verschil in de tweede helft constant rond de tien punten bleef hangen: 105-116.

Trae Young was met 25 punten de topschutter bij de Hawks, Kyle Lowry noteerde er 33 voor de Heat. De Hawks gaan nu als zevende geplaatste ploeg de playoffs in en spelen in de eerste ronde tegen de Boston Celtics, de Heat speelt voor het laatste playoffplekje tegen de winnaar van het duel tussen de Toronto Raptors en Chicago Bulls woensdagnacht (Nederlandse tijd).

Western Conference
De Los Angeles Lakers kregen bezoek van de Minnesota Timberwolves, die aanvankelijk beduidend beter speelden. In de eerste helft werd een ruime voorsprong even weggegeven, maar de Wolves liepen weer uit en kwamen zelfs op vijftien punten voorsprong. In het vierde kwart kwamen de Lakers echter op dreef en met een paar minuten te gaan werd het toch weer erg spannend.

Vanaf 90-95 dunkte Anthony Davis twee punten binnen, waarna LeBrom James de stand met een lekker drietje op gelijke hoogte bracht. Dennis Schröder tekende met 1,1 seconde op de klok zelfs voor 98-95, maar de Wolves hadden nog één trucje over: een foul van Davis bezorgde Mike Conley drie vrije worpen en die gingen er allemaal in voor 98-98 en dus overtime.

Rui Hachimura opende de score in overtime voor de Lakers, Davis en Schröder namen de rest voor hun rekening en de Wolves werden met 108-102 alsnog verslagen. Met 30 punten was James weer de topschutter voor de Lakers, die in de eerste ronde van de playoffs tegen de Memphis Grizzlies spelen, terwijl Karl Anthony Towns bij de Wolves tot 24 punten kwam. De Wolves spelen voor het laatste playoffplekje tegen de winnaar van het duel tussen de New Orleans Pelicans en Oklahoma City Thunder woensdagnacht.

Politie tackelt demonstrant die op Macron afrent, twee verdachten aangehouden

Voor de ingang van de UvA op Science Park in Amsterdam zijn vanochtend twee verdachten aangehouden die op de Franse president Macron af kwamen rennen. Op beelden is te zien hoe politieagenten een van de twee verdachten tegenhouden. Zo meldt AT5

Macron, die sinds gisteren in Amsterdam is voor een staatsbezoek aan Nederland, was vanochtend samen met koning Willem-Alexander op bezoek bij de Bètafaculteit van de UvA. Op beelden is te zien dat er, kort nadat Macron de auto uitstapt, iemand op hem af komt rennen. De persoon wordt op enkele meters van de president tegengehouden door de politie.

Een politiewoordvoerder laat weten dat er in totaal twee mensen op Macron af wilden rennen. De man en vrouw zijn allebei aangehouden op verdenking van verstoring van de openbare orde. Volgens de politie wilden ze demonstreren.

Gisteren werd een toespraak die Macron in Den Haag hield onderbroken door toeschouwers die vanaf de tribune leuzen riepen. De activisten rolden daarbij ook een spandoek uit waarop "president van geweld en hypocrisie" te lezen was. Geen van de betogers is gearresteerd.

Morgen laatste trailer The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Nintendo brengt morgen de laatste pre-launch trailer uit voor The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Met nog een maand te gaan voor de release van de game, lijkt dit de laatste écht grote marketingpush te zijn van het bedrijf.

De trailer komt op YouTube om 16:00 uur Nederlandse tijd beschikbaar. Om jezelf alvast lekker warm te maken, vind je hieronder nog eens de laatste trailer die getoond werd voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Trine 5: A Clockwork Conspiracy aangekondigd

THQ Nordic kondigt Trine 5: A Clockwork Conspiracy aan. We keren in de game terug in de schoenen van Amadeus the Wizard, Zoya the Thief en Pontius the Knight, ditmaal om Trine te beschermen van een leger aan Clockwork-soldaten.

De game ondersteunt nog altijd co-op tot drie personen en is ook nog een 2.5D puzzel-platformer. Hoe dit eruitziet, zie je in onderstaande beelden. Trine 5 komt deze zomer nog uit voor Nintendo Switch, pc, beide generatie PlayStation en beide generaties Xbox.

Meerdere lammeren doodgebeten, goudjakhals of wolf?

Op de zeedijk bij Lauwersoog zijn het afgelopen weekeinde dagen vier dode en vier zwaargewonde lammeren aangetroffen. Gezien de aard van de verwondingen vermoeden deskundigen dat een goudjakhals heeft toegeslagen.

Kingma, eigenaar van de lammeren, trof zaterdagochtend de eerste gewonde dieren aan. Zondag en maandag was het opnieuw raak. De meeste lammeren waren van achteren aangevallen op de bil, er werd zelfs een losse poot aangetroffen.

Even dacht Kingma dat haar dieren door een wolf waren aangevallen, maar een deskundige van de provinciale faunaorganisatie BIJ12 sloot dat uit.

De goudjakhals is net als de wolf een hondachtige, maar kleiner en lichter dan de wolf. Ook heeft het dier een spitsere snuit. Er is een dna-test afgenomen waarvan de uitslag in mei wordt verwacht, dan zal duidelijk zijn welk diersoort de slachtpartij heeft uitgevoerd. Net als de wolf is een goudjakhals een beschermd dier waardoor er niet op mag worden gejaagd. Volgens Kingma horen zowel de goudjakhals als de wolf hier niet thuis: "Ons land is gewoon te klein voor dit soort dieren." Meer hierover bij RTVNoord.

36 maanden celstraf voor gooien mortierbom in Johan Cruijff ArenA

Een 24-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf voor zijn rol bij het geweld rondom een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Benfica in de Johan Cruijff ArenA, op 15 maart 2022.

De man maakte onderdeel uit van een menigte die een deur van het stadion heeft bestormd met het doel deze te forceren zodat mensen zonder toegangsbewijs naar binnen konden. Het uitgeoefende geweld bestond onder andere uit het trappen en slaan tegen de deur en het gooien van verschillende voorwerpen richting de ME, stewards en beveiligers die daar binnen waren. Door de vernielde deur werden daarnaast brandende fakkels en zwaar vuurwerk gegooid. De veroordeelde man gooide een mortierbom naar binnen. De ontploffing hiervan heeft grote gevolgen gehad voor de personen die zich op dat moment in die ruimte bevonden. Zij hebben zich zeer angstig gevoeld. Een aantal ME'ers heeft tinnitus opgelopen en ook andere politieagenten en stewards hadden zwaar gewond kunnen raken.

Avond vol agressie en geweld
Met zijn handelen heeft de man volgens de rechtbank een ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke integriteit en de gezondheid van de slachtoffers. Ook heeft hij bijgedragen aan in de samenleving heersende gevoelens van angst en onveiligheid bij - in dit geval - voetbalwedstrijden. Wat een leuke wedstrijdavond had moeten worden, is geëindigd in een avond vol agressie en geweld rondom het stadion. In dit geval zijn veel mensen getuige geweest van het geweld, omdat er veel mensen, ook kinderen, rondom het stadion aanwezig waren. 

Gezien het aantal slachtoffers en potentiële slachtoffers, de enorme agressie waarmee het feit gepaard is gegaan, de uitzonderlijke situatie die daardoor heeft plaatsgevonden en het beperkte inzicht dat verdachte over zijn handelen heeft gegeven vindt de rechtbank een hoge gevangenisstraf op zijn plaatsen heeft hem tot 36 maanden celstraf veroordeeld.

Italiaanse regering roept de noodtoestand uit

De Italiaanse regering heeft in het hele land voor zes maanden de noodtoestand uitgeroepen vanwege de grote stroom immigranten. Sinds januari heeft het land bijna vier keer zoveel migranten ontvangen als in dezelfde periode vorig jaar. En zoals veel Italiaanse premiers vóór haar, heeft Georgia Meloni de rest van de EU niet kunnen overtuigen om Italië hulp te bieden.

De ambtswoning van premier Meloni bevestigde overeenkomstige berichten in de media. De noodtoestand stelt de overheid in staat om bij decreet maatregelen nemen en zo het doorgaans langdurige parlementaire traject voor financiering en regelgeving te omzeilen. Er moet een speciale 'probleemoplosser' worden aangesteld die in eerste instantie vijf miljoen euro ter beschikking krijgt om zijn werk op te kunnen pakken, meldde de Italiaanse staatstelevisie dinsdag.

CL: Manchester City en Inter Milan slaan slag in eerste kwartfinales

In de Champions League zijn dinsdagavond de eerste wedstrijden van de eerste twee kwartfinales gespeeld. Benfica ontving in Lissabon Inter Milan, terwijl Manchester City in het eigen stadion bezoek kreeg van Bayern München.

Na krap een half uur spelen kwam City op 1-0 dankzij een goal van Rodri, waarna het enige tijd stil bleef. De thuisploeg, waar Nathan Aké in de basis stond, was wel de betere, maar het Bayern van basisspeler Matthijs de Ligt hield met wat moeite nog stand. Na zeventig minuten kwam de doorbraak: Bernardo Silva verdubbelde de score, kort daarop gevolgd door de 3-0 van Erling Håland, wat tevens de eindstand bleek.

In Lissabon leverde de eerste helft weinig op, na drie kwartier was er nog altijd niet gescoord. Pas ruim vijf minuten na rust viel er een goal te noteren: Nicolo Barella schoot raak. Denzel Dumfries liet zich goed zien en liet nog een flinke kans liggen, maar versierde wel een penalty met een dikke tien minuten te gaan: Romelu Lukaku zette vanaf elf meter de eindstand op 0-2.

Coldcase: wat gebeurde er met Jair Soares in Monster?

De 7-jarige Jaïr Soares verdween op 4 augustus 1995 tussen 17.15 en 18.00 uur vanaf het strand in Monster, bij de strandopgang Molenslag. Omstreeks 16:00 uur komen vader en moeder Soares, Jaïr, Benvindo (twee van de vijf kinderen van het gezin) en een vriendin met dochter aan op het strand in Monster (Strandopgang Molenslag). De kinderen zijn lekker aan het spelen als omstreeks 17:20 vader met de kinderen naar een strandtent loopt om een patatje te kopen.

Jaïr en de dochter van de vriendin spelen op dat moment buiten de strandtent tikkertje. Het gaat om een kwestie van seconden als blijkt dat Jaïr opeens weg is. Omstreeks 18.00 uur meldt de vader de vermissing van Jaïr bij strandtent Beachclub Molenslag. De politie start een grote zoekactie op het strand en in de duinen. Daarna is er een recherche team opgestart, maar helaas alles zonder resultaat. Er is nooit meer iets vernomen dan wel teruggevonden van Jaïr.

In 2011 is er een verouderingsfoto gemaakt hoe hij er vermoedelijk uitzag op 23-jarige leeftijd. Wie heeft de gouden tip in deze vermissingszaak? Tips kunnen worden achtergelaten via de website van de politie of via het tipformulier op de website van de Peter R. de Vries Foundation. 

De 7-jarige Jair Soares (Afbeelding: Politie)
De 7-jarige Jair Soares (Afbeelding: Politie)

Verouderingsfoto Jair Soares (Afbeelding: Politie)
Verouderingsfoto Jair Soares (Afbeelding: Politie)

De 'smetvrees' van Poetin

In een toespraak voor de Russische Veiligheidsraad op 5 april nam Vladimir Poetin letterlijk nog meer afstand van zijn publiek dan gewoonlijk, wat aanleiding gaf tot speculaties dat hij zich meer dan ooit zorgen maakt over eventuele aanslagen op zijn leven. De president benoemde 17 nieuwe Moskou-ambassadeurs van de VS en de EU, en hield ze zo'n 20 meter bij hem vandaan. Poetin beweert echter dat hij de afstand om hygiënische redenen zo groot houdt.

LAKS: geen 'goedemorgen jongens en meisjes' maar 'goedemorgen allemaal'

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil met een 'inclusieve' taalgids voor scholen een einde maken aan het gebruik van termen als 'witte en zwarte scholen’ en aan onderscheidend taalgebruik, zoals 'jongens en meisjes'. Meer hierover bij WNL.

Zo stelt het LAKS aan docenten voor om niet langer 'goedemorgen jongens en meisjes', maar 'goedemorgen allemaal' of 'goedemorgen leerlingen' te zeggen bij het begroeten van de klas. Ook zou de klas bij opdrachten niet opgedeeld moeten worden in 'jongens en meisjes'.

Onder de tips voor buiten de klas valt het advies om iemand niet langer als een 'achterstandsleerling' aan te duiden. 'Zittenblijven' zou moeten worden vervangen door 'doubleren', omdat 'zittenblijven' stigmatiserend is volgens LAKS. Ook termen als 'Achterstandsscholen', 'op- en af stromen' of 'hoog- en laag opgeleiden' zouden vermeden moeten worden, omdat ze kansenongelijkheid tussen scholieren en studenten zouden vergroten.

Het LAKS vindt dat dergelijke uitdrukkingen de indruk wekken dat de ene opleiding beter is dan de andere. Beter is het om de opleiding bij de naam te noemen, dan weet men precies wat er wordt bedoeld: iemand met een wo-, hbo- of mbo-opleidingsachtergrond.

'Vieze manier van politiek bedrijven'

Gisterochtend was de grote Timmermans op bezoek bij Van der Plas om samen over stikstof te praten. Paternotte noemt het eerder ingediende voorstel van BBB een 'fantasie', en claimt dat BBB de helft van de natuurgebieden in Nederland wil schrappen. Pertinente onzin volgens Van der Plas, die beweert dat Paternotte niet alle relevante stukken heeft gelezen en maar wat roept wat zijn achterban klakkeloos overneemt. 

Minderjarigen komen nog steeds te makkelijk aan tabak en vapes

Jongeren onder de 18 komen nog te makkelijk aan tabak en vapes. Dat blijkt uit de inspecties afgelopen weekend van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Den Haag. De NVWA heeft risicogericht 35 winkels (overwegend kleine supermarkten en avondwinkels) op de verkoop van vapes en sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar gecontroleerd. Bij twee derde (23 van de 35) van de winkels werd niet naar een identiteitskaart gevraagd en werden sigaretten en tabak verkocht aan minderjarigen

De controles vonden plaats op verschillende locaties in Den Haag, zowel in het centrum als daar buiten. Twee derde van deze winkels bleek zonder leeftijdscontrole vapes (19x) of sigaretten (4x) aan de minderjarige testkopers te verkopen. Tegen deze winkels wordt een rapport van bevindingen opgemaakt en ze krijgen een boete.

Risicogerichte controles
De NVWA controleert risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen of daar waar de risico's op overtredingen het grootst zijn. Hierbij zet de NVWA 17-jarige testkopers in. Zij proberen tabak of vapes te kopen, terwijl een NVWA-inspecteur de aankoop observeert. De boetes voor verkoop van rookwaren aan minderjarigen variëren van €1.360 tot €9.000, afhankelijk van de inspectiehistorie en het aantal werknemers van het bedrijf. Wanneer de NVWA 3 overtredingen in 1 jaar constateert bij een ondernemer, moet deze de verkoop van tabaks- en aanverwante producten tijdelijk staken.

Eerdere inspecties
Ook bij eerdere controles van de NVWA bleek dat jongeren nog te makkelijk aan tabak en vapes kunnen komen. Zo bleek ook bij een inspectie in Amsterdam afgelopen december waarbij 30 van de 51 gecontroleerde winkels tabak en vapes verkocht aan de minderjarige testkopers.

Maatschappelijk probleem
De NVWA blijft onaangekondigde inspecties uitvoeren om te controleren of bedrijven zich aan de leeftijdsgrens houden. Maar handhaving alleen is niet genoeg om een rookvrije samenleving te realiseren. Roken en vapen door minderjarigen is een maatschappelijk probleem. Daarom is het van belang dat ook winkeliers, gebruikers en hun omgeving (zoals ouders en scholen) zich bewust zijn van de gevaren van het gebruik van dit soort producten. Informatie over de gezondheidseffecten is beschikbaar via informatiekanalen als de website Rokeninfo.nl.

FOK! Wat een weer: regen en felle buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag valt er veel regen, het meeste verwacht ik in het noorden maar ook het zuiden blijft niet droog. Een regengebied bedekt Nederland en trekt weg naar het noordoosten. Tegen de middag is het regengebied vertrokken maar dan is het nog niet gedaan, het is erg onstabiel in de lucht en er kunnen felle buien ontstaan met onweer. Tijdens deze buien kan hagel ontstaan in het binnenland. De wind draait vanmiddag van zuid naar west en is matig. Het wordt tussen de 10 en 13 graden. 

Vanavond bereikt een nieuw regengebied ons en gaat het weer regenen, ook in de nacht naar donderdag regent het. De regen trekt morgenochtend weg, helemaal droog blijft het dan nog niet. Vanaf maandag krijgen we stabiel lenteweer. Tot morgen!

Eendjes aan het water in de Freriks boerderij (Foto: Anouk)
Eendjes aan het water in de Freriks boerderij (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Macron: minder afhankelijk van VS en China, speech verstoord door activisten

Tijdens een keynote speech in Den Haag herhaalde de Franse president Macron zijn oproep tot meer onafhankelijkheid voor de EU. Daarmee onderstreept hij een standpunt dat hem de afgelopen dagen veel kritiek heeft opgeleverd. 

Tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland legde Macron uit dat de soevereiniteit van Europa alleen gewaarborgd kan worden als de concurrentiepositie wordt verstevigd en de afhankelijkheid van met name de VS en China afneemt. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben aangetoond dat afhankelijkheid van deze landen moeten worden verminderd. Macron pleitte er onder meer voor om de Europese doelen in de toekomst consistenter te vertegenwoordigen in de internationale samenwerkingen. 

Toen Macron in Den Haag zijn lezing begon over Europese soevereiniteit werd hij onderbroken door activisten die de toestand van de Franse democratie bekritiseerden. Terwijl Macron het Nexus Instituut bedankte voor zijn ontvangst riep een demonstrant: "Waar is de Franse democratie?" Een andere activist riep: "Waarom heb je [het] Franse parlement omzeild?" Verwijzend naar de manier waarop Macron de controversiële pensioenwet in Frankrijk heeft doorgedrukt. 

Macron leverde eerder deze week commentaar op het conflict tussen China en Taiwan en riep op tot een grotere Europese onafhankelijkheid. Deze uitspraken leverden hem internationale kritiek op. 

VGZ sluit 2022 af met verlies van 195 miljoen

Coöperatie VGZ heeft 2022 afgesloten met een negatief resultaat van 195 miljoen euro, ongeveer 1,5 procent van de totale omzet. De zorgverzekeraar wijt dit aan tegenvallende beleggingsresultaten, veroorzaakt door onrust op de financiële markten.

VGZ publiceert zijn financiële resultaten in het jaarverslag over 2022. Het totaal aantal verzekerden nam af met 121.000 naar 4.120.000 leden, is hierin te lezen. De zorgverzekeraar boekte op de basisverzekering een verlies van 17 miljoen euro. Het resultaat op de aanvullende verzekeringen is in 2022 54 miljoen euro positief. Meer hierover bij Skipr

Vier en een half jaar cel geëist wegens recordhoeveelheid fentanyl in schuurtje

"As I walk through the valley of the shadow of death. I take a look at my life and realize there’s nothin’ left."

Niet vaak citeert een officier van justitie een raptekst in de rechtszaal, maar dat is toch echt wat er dinsdag in Den Bosch gebeurde. Het onderwerp is fentanyl, de uiterst verslavende drug, waaraan ook Gangsta’s Paradise rapper Coolio blijkt te zijn overleden. Terecht staat een 43-jarige man uit Berghem. Hij zou een hoeveelheid van maar liefst 1280 gram fentanyl hebben geleverd, die in 2020 in een schuurtje in Eindhoven werd aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van vier en een half jaar en een forse boete tegen hem.

In februari 2020 wordt tussen motorcross-spullen een Albert Heijn-tas met ruim een kilo wit poeder aangetroffen. Het is even schrikken als blijkt dat het om fentanyl gaat. Dat is een extreem sterke pijnstiller die ook in opkomst is als recreatieve drug. Een zeer gevaarlijke stof: bij contact met de huid of inademing kan het dodelijk zijn, zelfs in kleine hoeveelheden. Sterker nog, 2 milligram van het spul kan al dodelijk zijn. Jaarlijks wordt er nog geen 20 kilo in Europa in beslag genomen, dit is de grootste hoeveelheid ooit in Nederland gevonden.

Vingerafdruk op tas fentanyl
De bewoner van de woning bij de schuur wordt direct aangehouden. Hij moet later terecht staan. Drie maanden later wordt de vermoedelijke leverancier van de fentanyl gearresteerd. Het gaat om een 43-jarige man die in het buitenland woont. Zijn vingerafdruk staat op de tas met de drugs die in de schuur lag. Dit is de man die vandaag terecht staat. Hij liet vorige zomer weten bij zijn rechtszaak aanwezig te willen zijn en daarop werd de zaak uitgesteld. Toch blijft het beklaagdenbankje in Den Bosch vandaag leeg. Via zijn advocaat laat de verdachte weten niet te komen vanwege een medische behandeling in het buitenland.

‘Russen en Oekraïners’
Het OM verdenkt de 43-jarige man ervan de fentanyl geleverd te hebben. Uit gesprekken en chats komt naar voren dat de Eindhovenaar klusjes voor hem uitvoerde en de drugs voor hem opsloeg. De 43-jarige verdachte lijkt ook in verschillende soorten synthetische drugs en grondstoffen daarvoor te handelen. Hij chat uitgebreid met iemand over jerrycans met honderden liters a-olie en b-olie, wat lijkt te gaan over amfetamine-olie en BMK-olie, grondstoffen voor harddrugs. Ook bespreekt hij met een Amsterdammer de opslag van een voorraad BMK. Nadat een deel van die voorraad is verdwenen bedreigt hij de Amsterdammer en zet hij deze onder druk om geld aan hem af te geven. Ook heeft hij het over ‘Russen en Oekraïners’ met wie hij samen werkt en die geweld niet schuwen.

Fentanyl: de cocaïne van de toekomst
Het is de fentanyl die vandaag de hoofdrol opeist in de rechtszaal. De officier van justitie benoemt het nog even:

Fentanyl; het wordt wel de cocaïne van de toekomst genoemd. Veel krachtiger, veel verslavender. In Amerika is fentanyl-verslaving al een ware plaag, 150 doden per dag. Afgelopen week kwam in het nieuws dat de doodsoorzaak van Coolio is gelegen in een overdosis fentanyl. Beroemdheden als Prince en Michael Jackson gingen Coolio voor. Ook zij overleden aan een overdosis fentanyl. Zoals zoveel anderen, van wie wij de naam niet weten. Gangsta’s Paradise. Willen we het in Europa zo ver laten komen?

Eis: vier en een half jaar cel en forse geldboete
De verdachte wordt aangeklaagd voor het aanwezig hebben van de enorme hoeveelheid fentanyl, voorbereidingshandelingen voor de handel en productie van diverse harddrugs, bedreiging en poging tot dwang van de man uit Amsterdam. Het Openbaar Ministerie vindt een gevangenisstraf van vier en een half jaar passend bij deze delicten. Volgens het OM draaiden de handelingen van de verdachte uiteindelijk alleen maar om het kunnen beschikken over geld. Daarom wordt naast de gevangenisstraf ook een geldboete van 30.000 euro gevorderd. De uitspraak is op 25 april 2023.

Vrouwen werken meteen na afstuderen al vaker in deeltijd dan mannen

In de jaren na het behalen van hun mbo-, hbo- of wo-diploma gaan vrouwen vaker in deeltijd (minder dan 35 uur per week) werken dan mannen met een vergelijkbare studieachtergrond. Vrouwen met een voltijdbaan stappen ook vaker dan mannen over naar deeltijd, vooral als ze samenwonen. Na de komst van een kind wordt dat verschil nog groter. Dat meldt het CBS.

Het CBS keek naar de eerste negen jaar op de arbeidsmarkt van mannen en vrouwen die in de periode 2007-2009 het onderwijs met een diploma verlieten. Daaruit bleek dat mannen en vrouwen een jaar na afstuderen ongeveer even vaak betaald werk hadden, maar mannen hun arbeidsloopbaan vaker beginnen met een voltijdbaan. Van de werknemers werkten vrouwen een jaar na afstuderen met 30 procent twee keer zo vaak als mannen (14 procent) in deeltijd.

In de jaren daarna werd dat verschil nog veel groter, doordat mannen minder en vrouwen juist meer in deeltijd gingen werken. Uit de Emancipatiemonitor van het CBS blijkt dat vrouwen die in deeltijd werken wel steeds vaker een grote deeltijdbaan hebben (28 tot 35 uur per week).

Na 9 jaar werkt twee derde vrouwen met mbo-diploma in deeltijd
Negen jaar na afstuderen werkte minder dan 10 procent van de mannelijke werknemers in deeltijd. Vrouwen gingen in de loop van de jaren juist vaker in deeltijd werken. Het aandeel vrouwelijke deeltijders was na negen jaar opgelopen naar 40 procent bij vrouwen met een universitair diploma, tot 67 procent bij degenen met een mbo-diploma.

Deels worden de verschillen in deeltijd werken veroorzaakt doordat vrouwen vaker studies volgen die opleiden voor werk in sectoren waarin deeltijdbanen gebruikelijk zijn, zoals het onderwijs of de gezondheidszorg. Maar ook als hiermee rekening wordt gehouden, hadden vrouwen een jaar na afronding van hun opleiding minder vaak een voltijdbaan.

Vrouwen vaker dan mannen van voltijd naar deeltijd, ook zonder kinderen
Ook vrouwen die in het begin van hun arbeidsloopbaan voltijd werkten, gingen in de eerste negen jaren na afstuderen vaker dan mannen over naar een deeltijdbaan. Dat gold voor vrouwen in alle onderwijsniveaus en ongeacht of ze thuis woonden, alleenstaand waren, of samenwoonden. Samenwonende vrouwen verruilden vaker hun voltijdbaan voor een deeltijdbaan dan alleen- of thuiswonende vrouwen. Samenwonende vrouwen met kinderen maakten het vaakst de stap naar een deeltijdbaan.

Bij mannen zonder kinderen was het juist andersom: samenwoners gingen minder vaak van voltijd naar deeltijd dan degenen die zonder partner woonden. Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootst bij degenen met een mbo-diploma. Van de voltijdwerkende vrouwen met een mbo-diploma die samenwoonden zonder kinderen maakte jaarlijks ruim 7 procent de overstap naar deeltijd. Van de mannen met een vergelijkbaar diploma in een vergelijkbare sector was dat ruim 2 procent.

Na geboorte kind vooral moeders van voltijd naar deeltijd
De keuze voor een deeltijdbaan hangt voor vrouwen samen met de geboorte van het eerste kind. In de vier jaar voorafgaand aan de geboorte stappen steeds iets meer vrouwen over van een voltijd- naar een deeltijdbaan. In het jaar waarin ze moeder zijn geworden, neemt de kans dat vrouwen in deeltijd gaan werken sterk toe. Van de mbo-gediplomeerde vrouwen die op het moment van de geboorte van het eerste kind nog een voltijdbaan hadden, ging 58 procent in het eerste jaar na de geboorte van de baby over op een deeltijdbaan. Vrouwen met een hbo-diploma en vooral die met een wo-diploma maakten zowel voor als na de geboorte van het eerste kind minder vaak de overgang naar een deeltijdbaan dan degenen met een mbo-diploma.

Ook bij mannen neemt, bij alle onderwijsniveaus, de kans op een overstap van voltijd- naar deeltijdwerk in het jaar waarin ze vader worden en de jaren kort daarna toe. Maar zij doen dat veel minder vaak dan vrouwen. Het overgrote deel van de mannen blijft, ook als ze vader worden, voltijd werken.

Verdeling werk en zorg ongelijk verdeeld
Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat in 2022 ruim 4 op de 10 partners met jonge kinderen—vaders even vaak als moeders—aangaven dat zij betaald werk en zorg voor de kinderen het liefst gelijk zouden verdelen met hun partner. Bij degenen die (nog) geen kinderen hadden was dat een meerderheid (54 procent). De werkelijke verdeling van zorgtaken en betaald werk is in de afgelopen decennia minder ongelijk geworden, maar is nog altijd aanzienlijk ‘traditioneler’ dan de gerapporteerde idealen: 1 op de 10 ouders met minderjarige kinderen gaf aan zorgtaken en betaald werk gelijk te verdelen. Bij nagenoeg alle andere ouders besteedde de vader meer tijd aan betaald werk en/of de moeder meer tijd aan zorgtaken.

'Één op de vijf Amerikanen heeft familielid verloren door wapengeweld'

Volgens een studie heeft een op de vijf Amerikanen een familielid verloren door wapengeweld.

Het onderzoek dat dinsdag door de 'Kaiser Family Foundation' is gepubliceerd, rekent zelfmoorden met behulp van vuurwapens mee. Volgens het onderzoek verklaarde ook ongeveer 20 procent van de ondervraagden dat ze met een wapen waren bedreigd.

Zwarten en Latino's worden vaker dan gemiddeld geconfronteerd met wapengeweld. In de Verenigde Staten is wapenbezit verankerd in de grondwet en naar schatting zijn er meer dan 393 miljoen vuurwapens in particulier bezit. De Amerikaanse president Biden en de Democratische Partij roepen op tot strengere wapenwetten. Republikeinen zijn hier tegen.

Random Pics van de Dag #908

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.