FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 april 2023

Gitarist Ian Bairnson overleden

Hallo allemaal! 

Zeer droevig nieuws. Persoonlijk één van mijn favoriete gitaristen is niet meer. Na een lange strijd tegen dementie is Ian Bairnson overleden. Er zijn best wel wat mensen bij wie dat niet één, twee drie een belletje doet rinkelen. Dat komt mede omdat hij slechts zelden in de openbaarheid trad en ook interviews met hem zijn bijzonder schaars. 

Toch is hij het die het Alan Parsons Project zo'n herkenbare gitaar-sound heeft gegeven. Hij was erbij vanaf de eerste tot de laatste minuut. 

Zijn relatief bekendste hit was voor die tijd samen met zijn toekomstige bandmaatjes David Paton en Stuart Tosh bij de band 'Pilot' met de grote hit 'Magic'. 

Verder was hij het ook die het gitaarspel heeft verzorgd voor Kate Bush. Inderdaad, 'Wuthering Heights' dat is zijn werk, uiteraard in samenwerking met David Gilmour. 

Verder heeft hij met vele groten der aarde gespeeld, waaronder Joe Cocker, Sting, Neil Diamond, Beverley Craven en Eric Clapton om zo maar eens een paar namen te noemen. 

En toch wordt zijn naam het meest geassocieerd met het Alan Parsons Project. 

Zijn ziekte dwong hem helaas al in 2018 om te stoppen met zijn optredens. 

Een heel groot verlies.

Het is heel erg lastig om twee nummers te kiezen die zijn klasse tonen.

UIteindelijk kies ik voor: 'Prime Time' van het album 'Ammonia Avenue'. En ik kies als tweede 'Silence & I' van het album 'Eye In The Sky'.

Maar uiteraard is er nog veel meer mooi gitaarwerk van Ian. 

Moge hij rusten in vrede. 

Fysiotherapeut cel in voor ontucht met patiënten

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige fysiotherapeut uit Dieren tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man pleegde ontuchtige handelingen met 2 verschillende vrouwelijke patiënten.

Daarbij legt de rechtbank een beroepsverbod op, waardoor hij de komende 5 jaar geen 1-op-1 behandelingen aan vrouwen mag geven. Tussen maart 2017 en augustus 2018 waren beide vrouwen als patiënt onder fysiotherapeutische behandeling bij de man. Tijdens die behandelingen raakte de fysiotherapeut intieme delen van het lichaam van de vrouwen op ongepaste wijze aan. Daarbij was sprake van het seksueel binnendringen van het lichaam van beide vrouwen. Een van de vrouwen was tijdens deze ontuchtige handelingen minderjarig.

Betrouwbare verklaringen
De man ontkende de ontuchtige handeling. De rechtbank vindt de verklaringen van de slachtoffers wel betrouwbaar. Ze zijn gedetailleerd, consistent en authentiek. Bovendien is er geen enkele aanleiding om te vermoeden dat de verklaringen zijn verzonnen of op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast worden de verklaringen van de destijds minderjarige vrouw ondersteund door Facebook Messenger berichten. De inhoud van die berichten past niet bij de uitleg die de man daaraan geeft, maar juist wel bij de verklaringen van de vrouw. Haar verklaringen gebruikt de rechtbank als steunbewijs voor de aangifte van de andere vrouw. Beide verklaringen vertonen namelijk op essentiële punten belangrijke overeenkomsten en kenmerkende gelijkenissen. Deze overeenkomsten laat een herkenbaar en gelijksoortig patroon in de handelingen van de man zien.


Misbruik van vertrouwen
De man maakte ernstig misbruik van het in hem gestelde vertrouwen en de kwetsbare positie waarin de vrouwen zich bevonden. Ook maakte hij met zijn handelingen zeer ernstig inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van de vrouwen. Hij doorkruiste hierdoor een normale en gezonde (seksuele) ontwikkeling. Uit de slachtofferverklaringen van beide vrouwen is indringend naar voren gekomen dat zij het handelen van de man als zeer ingrijpend hebben ervaren en dat zij tot op de dag van vandaag nog met de gevolgen worden geconfronteerd.

Straf gelijk aan de eis
Volgens de rechtbank is alleen een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. De rechtbank legt een deel van de staf voorwaardelijk op met een proeftijd van 3 jaar. Dit als stok achter de deur om de man ervan te weerhouden in de toekomst opnieuw de fout in te gaan. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Beroepsverbod
De man gaf op grensoverschrijdende wijze invulling aan zijn beroep als fysiotherapeut. Om die reden legt de rechtbank de man ook een beroepsverbod op van 5 jaar. De man mag in die tijd geen 1-op-1 behandelingen aan vrouwen geven.

Schadevergoeding
De man moet aan de vrouwen een schadevergoeding van in totaal 10 duizend euro betalen. Aan 1 vrouw moet de man ook de kosten voor het bezoeken van een psycholoog vergoeden. Het gaat hierbij om een bedrag van ruim 250 euro.

'Snel actie nodig om drinkwatertekort in 2030 te voorkomen'

Schoon drinkwater is zelfs in Nederland niet meer vanzelfsprekend, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Als de overheid nu niet investeert, dreigen er flinke drinkwatertekorten in 2030. Het is haast niet te geloven, maar dan komen we in een situatie terecht die het Rode Kruis ook ziet in Afrikaanse landen en het Midden-Oosten. Het grootste verschil is dat Nederland gelukkig toegang heeft tot goede waterinfrastructuur en er hier geld is om de waterkwaliteit te waarborgen. Daarnaast hebben we goede wetgeving en sterke instituties. In Nederland kunnen hulporganisaties, overheid en waterbedrijven beter samenwerken om mensen meer bewust te maken van de gevolgen van hun watergebruik en om tips te geven om zuiniger met water om te gaan.

Actie is nodig om mensen toegang te laten houden tot betaalbaar en kwalitatief drinkwater. De overheid moet zich allereerst aan de eigen waterkwaliteitsrichtlijnen houden. 60 procent van ons drinkwater komt uit grondwater, 40 procent uit oppervlaktewater, en de kwaliteit daarvan staat onder grote druk. Dat komt door het lage grondwaterpeil vanwege klimaatverandering, maar ook door watervervuiling van industrieën en landbouw. Als we zo doorgaan, gaat het helemaal de verkeerde kant op.

In Nederland is er een watersysteem nodig dat zowel kan omgaan met te veel water, als er veel regen valt, en met te weinig water, als er droogte is. We kunnen daarbij leren van andere landen. Het Rode Kruis werkt bijvoorbeeld in Ghana samen het waterbedrijf Vitens International aan meer bewustwording rond verantwoord watergebruik. In Haïti werkt het Rode Kruis aan watervasthoudende landbouw. Er wordt regenwater opgevangen en gebruikt, boeren met minder water nog steeds gezond en voldoende voedsel produceren. Nederland is een waterland, maar laten we ook over onze eigen grenzen heen durven kijken.

Amsterdamse kinderopvang gesloten na misstanden

Een crèche in de Staatsliedenbuurt te Amsterdam is een aantal weken geleden vanwege wantoestanden gesloten. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt de sluiting na berichtgeving in Het Parool. Zo meldt AT5

De misstanden bij Het Droombos, zoals de crèche heet, werden opgemerkt door de GGD. In een rapport schrijft de dienst onder meer over een huilende baby die een kwartier lang niet getroost wordt, een kind in een ligstoel die zo gedraaid staat dat hij tegen een muur aankijkt en een 'ijskoude grond' van 17,4 graden Celsius waar kinderen kruipen of met blote voeten overheen lopen.

Zulke taferelen kunnen volgens de GGD leiden tot een 'emotioneel onveilige situatie', zo valt in een rapport uit november te lezen. In het rapport staat ook dat er geen vast personeel in de opvang werkte, maar inval- en uitzendkrachten. De kinderen misten daardoor vaste gezichten, wat belangrijk is voor de emotionele veiligheid van de kinderen.

Robinson Kinderopvang
Het Droombos is onderdeel van Robinson Kinderopvang, dat meerdere locaties in Amsterdam heeft. De gemeente waarschuwde de organisatie een exploitatieverbod op te leggen als de situatie niet zou verbeteren de komende tijd. Robinson besloot het eventuele verbod niet af te wachten en de locatie aan de Van der Hoopstraat uit voorzorg te sluiten.

Ook over andere locaties van Robinson, zoals De Vlindertuin en De Bengel (beide gevestigd in West), bestaan zorgen. De Vlindertuin beging volgens de GGD maar liefst dertien overtredingen. Ook voor deze opvang is inmiddels een zogenoemde 'aanwijzing met waarschuwing exploitatieverbod' afgegeven door de gemeente. Als verbetering uitblijft, moet ook deze locatie de deuren sluiten.

Verdienmodel
Ouders vertellen aan Het Parool dat de opvang de afgelopen jaren is afgegleden. Een aantal van hen wijt dat aan Robinson, dat de crèche in 2020 overnam. Sindsdien zou vooral het verdienmodel centraal staan binnen de kinderopvang en zouden de prijzen zijn gestegen. Een andere betrokkene vertelt aan de krant dat medewerkers ouders zouden hebben aangeraden hun kinderen van de crèche te halen.

Daarnaast zou Robinson camera's geplaatst hebben om het mogelijk te maken minder mensen in te zetten en nog wel te voldoen aan het vierogenprincipe, de maatregel die werd ingevoerd na de grote kindermisbruik-zaak bij Het Hofnarretje. Iets wat directeur Robin Leemhuis overigens tegenspreekt in de krant: "Camera's waren er alleen voor het begin en einde van de dag, als iemand alleen op de groep staat. Volgens de wetgeving moet altijd iemand mee kunnen kijken."

Gemeente maakt zich zorgen over kwaliteit
"Bij elke kinderopvang kan er wel een keer iets misgaan. Vaak wordt dit snel door de organisatie hersteld", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Bij een klein deel van de locaties, ongeveer 4 procent, zijn er ernstigere zorgen over de kwaliteit. Hier wordt handhaving ingezet en worden gesprekken gevoerd met de eigenaren om de kwaliteit te verbeteren."

Vanwege het nijpende personeelstekort bij de kinderopvang maakt de gemeente zich zorgen over de kwaliteit van de opvang in de stad. "We zijn daarover ook continu in gesprek met de brancheverenigingen en ondersteunen campagnes om personeel te werven", zo laat de woordvoerder weten. "Wij merken gelukkig dat de meeste organisaties zich voortdurend inzetten om ondanks de omstandigheden toch voldoende kwaliteit te bieden."

De woordvoerder laat weten geen uitspraken te kunnen doen over 'individuele trajecten', maar geeftwel mee dat de gemeente ouders altijd aanraadt om alle rapporten en handhavingsbesluiten van de GGD over kinderopvanglocaties te lezen, deze zijn te te vinden in het landelijk register kinderopvang.

NOS: spijt uitnodigen omstreden UvA-docent Buijs in achtuurjournaal

De NOS had UvA-wetenschapper Laurens Buijs niet mogen uitnodigen als spreker in een segment over geweld tegen lhbti'ers, dat schrijft adjunct-hoofdredacteur van de NOS Wilma Haan in een bericht op Twitter. Buijs is al langere tijd in opspraak door zijn opvattingen over non-binaire personen. Zo meldt AT5

Universiteitskrant Folia publiceerde in januari een inmiddels notoir opiniestuk van de docent. Hierin beklaagt hij zich over het 'radicaal woke gedachtengoed' dat de UvA in zijn greep zou houden. In het opiniestuk noemt Buijs het verschijnsel non-binair een 'lege hype' en een 'pseudo-wetenschappelijk dwaalspoor'. Een felle discussie barstte los op de universiteit en een groep studenten eiste zijn vertrek.

En doordat Buijs juist zélf in het middelpunt staat van een felle discussie over een deel van de lhbti-gemeenschap, had Buijs volgens de hoofdredacteur niet uitgenodigd mogen worden om geweld tegen lhbti-jongeren te duiden: ''Hier waren we ons als redactie gisteravond onvoldoende van bewust'', aldus Haan.

Trailer: Stuivertje wisselen in The Marvels

Na hun introducties in WandaVision en Ms. Marvel ontmoeten de nieuwe 'Marvels' hun kapitein in eerste trailer van The Marvels, die vandaag door Disney is vrijgegeven.

The Marvels heeft Carol Danvers wraak genomen op de Supreme Intelligence en haar identiteit teruggevorderd van de tirannieke Kree. Door onvoorziene omstandigheden moet Carol de last dragen van een gedestabiliseerd universum. Wanneer haar taken haar naar een merkwaardig wormgat sturen dat gelinkt is aan een Kree-revolutionair, raken haar krachten verstrengeld met die van Jersey City-superfan Kamala Khan (Ms. Marvel) en Carols nichtje Captain Monica Rambeau, die momenteel werkzaam is als S.A.B.E.R. astronaut. Dit onwaarschijnlijke trio moet leren samenwerken om het universum te redden als 'The Marvels'. 

De film is een vervolg op één eerdere film, twee eerdere series en één nog te verschijnen serie; naast natuurlijk Captain Marvel uit 2019, WandaVision uit 2021 en Ms. Marvel uit 2022 komt Nick Fury dit jaar terug in Secret Invasion. Naar verluidt wordt de organisatie S.A.B.E.R. (de filmversie van S.W.O.R.D.?) daar geïntroduceerd, voordat deze in The Marvels weer terugkeert.

The Marvels, geregisseerd door Nia DaCosta (Candyman), verschijnt op 8 november.

Dienstplichtbrief voor 17-jarigen valt weer in de bus

Alle Nederlandse mannen en vrouwen die dit jaar 17 worden of dat net zijn, staan nu ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Al die jongeren krijgen deze mededeling vandaag of morgen per brief. Deze jaarlijkse inschrijving moet volgens de wet en gebeurt namens de minister van Defensie.

Menigeen denkt dat de militaire dienstplicht niet meer bestaat, maar dat is wel het geval. Die geldt voor iedereen tussen de 17 en 35 jaar. Wel is sinds 1 mei 1997 de opkomstplicht opgeschort. Dat betekent dat dienstplichtigen sindsdien niet meer worden opgeroepen.

In uitzonderlijke situaties, zoals een dreigende oorlog, kan de regering besluiten om de opkomstplicht weer van kracht te laten zijn. Dat is echter nu niet het geval.

Dienjaar Defensie
Mensen (jong en ouder) die toch graag kennismaken met Defensie kunnen nu vrijwillig een jaar dienen, bijvoorbeeld na de middelbare school, na een vervolgopleiding of tijdens een sabbatical in de beroepscarrière. Als volwaardige collega’s krijgen ze de kans zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Zij dragen bij aan onze veiligheid en krijgen een passend salaris. Het zogenaamde Dienjaar Defensie start dit jaar in september voor het eerst.

Bell wint NASCAR-dirtrace in Last Great Colosseum

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Bristol Motor Speedway, The Last Great Colosseum, werd weer geracet: de baan werd weer volgegooid met een bak zand om zo de dirtrace te organiseren, wat ook dit keer weer een mooi spektakel was.

De race begon met Kyle Larson en Austin Dillon op de eerste rij, voor JJ Yeley, Christopher Bell, Kyle Busch en Tyler Reddick - voor voornmalig toptalent Yeley was het zijn eerste top-5-start sinds november 2007. De eerste caution was al snel een feit: William Byron tikte Joey Logano tegen Bubba Wallace aan.

De eerste stage werd na wat lichte schuivertjes afgerond met winst voor Larson, vóór Austin Dillon, Busch en Ryan Preece. Reddick en de terug naar voren gekomen Wallace namen de leiding vroeg in stage twee, waarin de nodige schuivers te noteren vielen: Jonathan Davenport, Michael McDowell en later nog Joey Logano met Daniel Suarez.

Preece was de volgende die in de rondte ging, terwijl de stage nog niet eens halverwege was. Deel twee van de stage verliep iets rustiger, Reddick pakte de stagewinst, voor Dillon, Larson en Bell. De laatste honderd ronden begonnen vervolgens met Bell voorop, die net als Chase Briscoe, Aric Almirola en Todd Gilliland geen stop gemaakt had.

Kort na de herstart werd Larson in de rondte getikt door Preece, wat voor Larson het einde van de race betekende - de tweede grote uitvaller, Logano was er ook al niet meer bij. Bell had nog altijd de leiding en sloeg een klein gaatje nadat Reddick en Briscoe stevig om plek twee aan het strijden waren.

Veertien ronden voor het einde spinde Kyle Busch de pitstraat in: caution. Bell en Ryan Blaney reden bij de herstart voorop, maar Blaney spinde in bocht één al weg. Bell werd aangevallen door Reddick, maar hield hem van zich af en en pakte de overwinning, voor Reddick en Austin Dillon.

Joe Biden aanklacht in voorbereiding

Blijkbaar heeft de democratische aanklager in New York niet goed nagedacht over wat de gevolgen zouden zijn van een politiek proces in een diep politiek verdeeld land.

Een aantal republikeinse aanklagers hebben goed gekeken naar wat deze democratische aanklager in New York deed en zijn voorbereidingen begonnen voor een aanklacht tegen voormalig president Joe Biden. De daadwerkelijke aanklacht duurt dus nog even, maar de voorbereidingen zijn begonnen. Een sterk staaltje "ja, maar hunnie doen het ook ".

Naast Biden, zijn er ook geruchten dat Obama en Hillary Clinton aangeklaagd gaan worden. Helaas wordt er met geen woord gerept over Bush (Sr., of Jr.), of Bill Clinton.

Kuipers maakt medicatie voorschrijven tijdens internetconsult mogelijk

Minister Ernst Kuipers bereidt een wetsvoorstel voor om het mogelijk te maken dat zorgverleners medicijnen voorschrijven tijdens of na contact een internetconsult met de patiënt.

Dat is nu nog niet mogelijk, onder meer omdat in de wet staat dat de voorschrijver de patiënt eerst persoonlijk moet hebben ontmoet. In de tijd die nodig is om de wet aan te passen, zorgt minister Kuipers er met een beleidsregel voor dat voorschrijven tijdens of na online contact mogelijk is als er geen fysiek onderzoek nodig is en de voorschrijver over de actuele medicatiegegevens van de patiënt beschikt. 

Minister Ernst Kuipers: “Het is niet meer van deze tijd dat een patiënt per se fysiek contact moet hebben gehad met zijn voorschrijver. Tijdens de coronapandemie hebben we in de praktijk kunnen zien dat het heel goed mogelijk is om via internetcontact medicijnen voor te schrijven, onder strikte voorwaarden. Deze mogelijkheid wil ik nu een wettelijke basis geven. Dat is goed nieuws voor patiënten, en draagt ook bij aan de toegankelijkheid van de zorg.”

Tijdens de COVID-19-pandemie gedoogde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd het voorschrijven van geneesmiddelen via videoconsult. Daardoor werden persoonlijke contacten voorkomen en konden aan patiënten toch geneesmiddelen worden voorgeschreven. Tijdens de pandemie is duidelijk geworden dat deze gedoogmaatregel ook na de COVID-19 pandemie in bepaalde situaties voorziet in een behoefte.

Voortbouwend op de opgedane ervaringen, ontwikkelen de beroepsorganisaties nu nadere voorwaarden om verantwoord om te gaan met het voorschrijven aan patiënten via internet, zonder dat de voorschrijver de patiënt ooit fysiek heeft ontmoet.

Om vooruitlopend op het wetsvoorstel ruimte te bieden aan verantwoord voorschrijven via internet, heeft de minister een beleidsregel vastgesteld. Voorschrijven via internet sluit ook aan bij de ambities in het Integraal Zorgakkoord (IZA) over de inzet van digitale zorgtoepassingen.

'Ernstige verkeersovertreders alleen onder toezicht de weg op'

Ernstige verkeersovertreders die veelvuldig de fout in gaan en daarvoor ook zijn veroordeeld, moeten een monitoringskastje in hun auto krijgen om hun rijgedrag langdurig te kunnen monitoren. Tijdens het tweeminutendebat over verkeersveiligheid aanstaande donderdag 13 april wordt door Kamerlid Daniël Koerhuis hierover een motie ingediend en het ziet ernaar uit dat een meerderheid in de Tweede Kamer deze steunt.

De Kamer roept de minister op de Wegenverkeerswet te wijzigen, zodat het opleggen van verkeersmonitoring door de rechter mogelijk wordt gemaakt. En dat is hard nodig.

Want waarom wordt onze samenleving niet beter beschermd tegen verkeersveelplegers die herhaaldelijk de fout in gaan en daarbij slachtoffers maken? Waarom zouden we het rijgedrag van ernstige verkeersovertreders, na een straf en rijontzegging, niet eerst monitoren? Reclassering en toezicht worden tenslotte ook ingezet bij plegers van ernstige geweldsdelicten. Zij moeten, na het uitzitten van hun straf, eerst laten zien dat ze weer veilig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Waarom hoeven plegers van verkeersdelicten waarbij slachtoffers zijn gevallen dan niet te laten zien dat zij weer veilig kunnen deelnemen aan het verkeer?

Dat zijn vragen die het Fonds Slachtofferhulp al geruime tijd bezighouden, omdat de kans op recidive groot is én de impact op het leven van slachtoffers en nabestaanden enorm kan zijn.

Geschorst Lagerhuislid weer in functie geplaatst: 'Power to the people'

Nashville stemde maandagmiddag unaniem om het geschorste Lagerhuislid Justin Jones weer in zijn functie terug te plaatsen in het Huis van Afgevaardigden in Tennessee.

De Republikeinse meerderheid van het Lagerhuis had Jones en mede-Lagerhuislid Justin Pearson eind vorige week geschorst omdat ze meeprotesteerden in het Lagerhuis voor strengere wapenbeheersing na een massale schietpartij op een basisschool in de stad. 

Zijn opmerkelijke terugkeer volgde op een unanieme stemming door de Nashville Metropolitan Council. De wet van Tennessee staat lokale wetgevende organen toe om interim-leden te benoemen om de zetels van verdreven wetgevers te vullen totdat er verkiezingen worden gehouden.

Zie ook: Tennessee schorst Lagerhuisleden wegens deelnemen anti-wapen protest


Politie met benzinebommen belaagd in Noord-Ierland

Een kleine groep mannen heeft maandag tijdens een republikeinse optocht in de wijk Creggan in Derry benzinebommen en andere projectielen naar een politieauto gegooid.

De Britse en Ierse regering veroordeelden het geweld dat plaatsvond aan de vooravond van het bezoek van Joe Biden aan Noord-Ierland. Er vielen geen slachtoffers, maar de beelden overschaduwden de 25e verjaardag van het Goede Vrijdag akkoord.

Van der Plas en Timmermans vandaag in gesprek over stikstof

Eurocommissaris Frans Timmermans spreekt vandaag met met leider van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas over de stikstofregels. Van der Plas wil van Timmermans weten wat er van Brussel nou echt moet. Meer hierover bij WNL.

De ontmoeting zal in Den Haag zijn, Timmermans wilde eigenlijk Van der Plas in Brussel ontvangen, maar dat was te lastig voor haar.


VS in crisismodus na gelekte documenten

Op internet zijn verschillende geheime Amerikaanse documenten opgedoken - onder meer over wapenleveranties en het verloop van het front in Oekraïne, maar ook over spionage binnen Rusland. De veroorzaakte schade is nu al immens. 

Het Amerikaanse publiek moet weten dat "we dit zeer, zeer serieus nemen", zei de communicatiedirecteur van de National Security Council, John Kirby, zichtbaar gealarmeerd. Het lijdt geen twijfel dat de VS in crisismodus verkeert.

Dagenlang circuleren er al topgeheime Amerikaanse regeringsdocumenten over de oorlog in Oekraïne op verschillende online platforms. Topgeheime documenten met gevoelige informatie over wapenleveranties, kaarten met de verloop van de frontlinies, informatie over de locatie van Oekraïense of Russische troepen en informatie over het munitieverbruik. Maar er zijn ook documenten met vertrouwelijke informatie over Amerikaanse bondgenoten.

De VS tasten nog steeds in het duister 
Tot nu toe heeft de Amerikaanse regering geen idee wie de documenten zou kunnen hebben gelekt. "We weten niet wie hiervoor verantwoordelijk is en of de verantwoordelijken meer informatie hebben die ze willen posten", zei Kirby voorzichtig. Volgens onderzoek van de Washington Post hebben honderden, misschien wel duizenden medewerkers van het Pentagon het juiste beveiligingsniveau gehad en daardoor toegang tot de documenten.

Het gelekte materiaal bestaat uit gefotografeerde briefingdocumenten. Sommigen van hen zijn afkomstig van Amerikaanse geheime diensten, maar ook van het opperbevel van de Amerikaanse strijdkrachten. Volgens CNN geloven overheidsfunctionarissen dat de documenten echt zijn.

"De foto's lijken documenten te tonen die qua formaat vergelijkbaar zijn met de documenten die worden gebruikt voor dagelijkse inlichtingenupdates", zei Pentagon-woordvoerder Chris Meagher. "Sommige van deze afbeeldingen lijken achteraf te zijn gewijzigd." Hij waarschuwde dat de documenten de potentie hadden om desinformatie te verspreiden. Er zijn ook valse documenten op internet verschenen.

Amerikaanse spionage in Rusland 
Het Pentagon onderzoekt nu welke impact het datalek kan hebben op de nationale veiligheid. De gelekte documenten zijn ook explosief omdat ze de spionagemethoden van de Amerikaanse geheime diensten blootleggen en laten zien hoe ver ze al zijn doorgedrongen in het Russische veiligheidsapparaat. Het is informatie die uiterst waardevol is voor de Russische overheid, omdat het nu eventuele veiligheidslekken kan dichten.

De vraag blijft waarom iemand er belang bij zou hebben de VS en Oekraïne schade toe te brengen. Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, vertelde voormalig FBI-agent John Miller aan CNN. "Kijk naar de motieven uit het verleden: Edward Snowden had ideologische redenen, Chelsea Manning vond dat mensen van de oorlog moesten weten, en soms is het gewoon pure spionage. Omdat er deze keer een breed scala aan informatie is, is het moeilijk om een motief aan te wijzen." aldus Miller. 

Ondertussen is het ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Als de mol wordt gevonden, kan hij ernstige gevolgen verwachten.

          

Nieuwe Star Wars Jedi: Survivor-trailer onthuld tijdens Star Wars Celebration

Tijdens de Star Wars Celebration in Londen hebben Respawn Entertainment, Electronic Arts en Lucasfilm Games een nieuwe gameplay-trailer uitgebracht voor Star Wars Jedi: Survivor, die vanaf 28 april verkrijgbaar is voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Star Wars Jedi: Survivor is het vervolg op Star Wars Jedi: Fallen Order uit 2019. Spelers duiken in het volgende epische hoofdstuk, met Cal Kestis als een sterkere en meer ervaren Jedi Knight in de hoofdrol. In zijn strijd tegen de groeiende dreiging van The Empire in het sterrenstelsel roept hij de hulp in van oude vrienden en nieuwe metgezellen.

Star Wars Jedi: Survivor wordt op 28 april uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc.

Filippijnen en VS beginnen militaire oefening

De Filippijnen en de VS zijn begonnen met gezamenlijke militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee.

Aan de jaarlijkse manoeuvres nemen ruim 17.000 militairen deel, onder wie ruim 12.000 uit de Verenigde Staten. De focus moet liggen op zee- en kustverdediging. Een Filippijnse militaire woordvoerder zei dat de training bedoeld is om de strijdkrachten van beide landen voor te bereiden om effectief te reageren op elke crisis of noodsituatie. Tegelijkertijd moet het bijdragen aan de vrede in de Indo-Pacific.

Gezien de Chinese territoriale aanspraken en de recente Chinese militaire manoeuvres voor de kust van Taiwan, is de situatie in de regio gespannen.

Walmart haalt T-shirt met 'verborgen scheldwoord' uit de winkels

Een Walmart- klant ging onlangs viraal nadat ze scheldwoord in de opdruk van een t-shirt ontdekte. Op een afbeelding leek het groene T-shirt met opdruk recycling te promoten met "RE" in grote letters gedrukt. Daarachter staan vier andere woorden na "RE", waaronder "cycle", "use", "new" en "think". Gebruikers van sociale media merkten echter al snel hoe het T-shirt per ongeluk een belediging uitdrukte wanneer de tekst van boven naar beneden werd gelezen. 

In een verklaring aan The Independent zei een woordvoerder van Walmart dat het "verborgen woord" onbedoeld was en het shirt inmiddels uit de winkels is verwijderd. Het groene T-shirt was te koop voor $ 5 in Walmart's Canada-winkels onder het eigen  merk George. 


Dalai Lama door het stof na verzoek aan jongen om 'aan zijn tong te zuigen'

De Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama, bood maandag zijn excuses aan nadat een video viral ging waarin hij een jongen vroeg om op zijn tong te zuigen. De video veroorzaakte veel ophef op sociale media.

Op de video is te zien hoe de Dalai Lama, 87, die de jongen een kusje geef, daarna steekt hij zijn tong uit terwijl hij het kind vraagt erop te zuigen. "Kun je mijn tong zuigen", hoor je hem de jonge jongen in de video vragen.

De video is van een evenement in McLeod Ganj, een buitenwijk van de stad Dharamshala in Noord-India, op 28 februari.

"Zijne Heiligheid wil zijn excuses aanbieden aan de jongen en zijn familie, evenals aan zijn vele vrienden over de hele wereld, voor de pijn die zijn woorden mogelijk hebben veroorzaakt", aldus een verklaring op zijn geverifieerde Twitteraccount"Zijne Heiligheid plaagt de mensen die hij ontmoet vaak op een onschuldige en speelse manier, zelfs in het openbaar en voor camera's", voegde het eraan toe. "Hij betreurt het incident." 

FOK! Wat een weer: zon en buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Met een klap onweer werd ik wakker, wat ik mij haast niet kon voorstellen maar er zit inderdaad wat onweer en een enkel buitje in het oosten van het land. Deze buitjes trekken weg naar het oosten en dan krijgen we een veranderlijk weerbeeld: zonnig maar ook buien en veel wind. In de middag is het overal droog en zonnig bij temperaturen tussen de 11 en 13 graden.

Vanavond neemt de bewolking toe en gaat het regenen, dat blijft het ook doen in de nacht naar woensdag. Tegen het eind van de nacht wordt het vanuit het westen droger. De minimumtemperatuur ligt in de avond rond de 5 graden, in de nacht loopt deze op tot 8 graden. De komende dagen is het nog wisselvallig. Maar als na het zoet het zuur komt, is dat ook andersom zo. Tot mogen!

zon en wolken wisselden zich af vorige week (Foto: Anouk)
zon en wolken wisselden zich af vorige week (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.