FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 maart 2023

Random Pics van de Dag #889

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Roglic net te snel voor Evenepoel in openingsetappe Ronde van CataloniŽ

Primoz Roglic is nog altijd in goede vorm. Na zijn eindwinst in de Tirreno-Adriatico was de Sloveense kopman van Jumbo-Visma vandaag de sterkste in de openingsetappe in de Ronde van Catalonië. Hij won een sprintje voor wereldkampioen Remco Evenepoel en Roglic is ook de eerste leider in de Catalaanse rittenkoers.

De eerste etappe was niet direct de moeilijkste etappe in de Ronde van Catalonië. De eerste etappe was 164 kilometer lang met start en finish in kustplaats Sant Feliu de Guixols. De Nederlander Jetse Bol zat in de kopgroep van de dag en veroverde onderweg de bergtrui. Op zes kilometer was de vluchtpoging ten einde en kon het peloton zich opmaken voor de sprint om de dagzege, maar even daarvoor was er nog een zware valpartij, waarbij onder meer oud winnaar Adam Yates hard ten val kwam en meer dan tien minuten verloor.

Tobias Foss en Koen Bouwman trokken vervolgens de sprint aan voor Roglic. Ondanks het harde werk van zijn ploeg kwam Roglic toch vroeg aan de leiding, maar wist toch de winst te pakken in de openingsetappe. Hij won net voor wereldkampioen Remco Evenepoel, die van net te ver moest komen. Ide Schelling legde beslag op de derde plaats.

Dinsdag staat de eerste van de drie bergritten op het programma in de Ronde van Catalonië.

Results powered by FirstCycling.com

Verdachten dodelijke steekpartij Casper Verheijen vrijgesproken wegens noodweer

De drie jongens die door justitie worden verdacht van het doodsteken van Casper Verheijen zijn maandag begin van de middag vrijgesproken. Volgens de rechtbank handelde de hoofdverdachte uit noodweer omdat Casper zelf ook fors geweld gebruikte. Zo meldt AT5

Casper Verheijen uit Nijmegen werd ruim een jaar geleden doodgestoken bij een coffeeshop in de buurt van het Osdorpplein in Amsterdam. Hij was op dat moment samen met twee collega's. De drie kregen ruzie met drie minderjarige jongens. Een van hen pakte daarbij een mes waarmee hij Casper tot drie keer toe stak. Casper zou later aan die verwondingen overlijden.

Uit onderzoek blijkt dat Casper en zijn collega's zelf ook 'fors geweld' gebruikten. Daaruit ontstond een situatie waarbij één van de minderjarige jongens op de grond lag, terwijl hij door Casper tegen zijn hoofd werd geslagen en door een collega werd getrapt. Op dat moment moet de jongen hebben gestoken, aldus de rechter.

'Maatschappelijk probleem'
De rechter benadrukt dat het dragen van een mes niet goed te praten is: "Het dragen van messen door met name jongeren is een groot maatschappelijk probleem. Dat het gevaarlijk was dat hij een mes bij zich had, staat een beroep op noodweer echter niet in de weg."

Tegen de 16-jarige hoofdverdachte eiste het OM eerder 360 dagen jeugddetentie. Tegen twee andere jongens werden taakstraffen van 80 en 120 uur geëist.

Hoe moet het CDA verder nu de boeren op BBB hebben gestemd?

Het CDA heeft fors stemmen verloren bij de Provinciale Statenverkiezingen en is van mening dat door de winst van BBB het kabinet niet kan vasthouden aan het ingezette stikstofbeleid. Moet het CDA uit het kabinet stappen om hun gezicht te redden of is het opstappen van Wopke Hoekstra voldoende, hoe nu verder? 

Wopke Hoekstra (Beeld João Filipe Aguiar / Ministerie van Buitenlandse Zaken)
Wopke Hoekstra (Beeld: Joao Filipe Aguiar / Ministerie van Buitenlandse Zaken)

SkiŽrs Shiffrin en Zenhšusern sluiten seizoen winnend af, eindwinst Braziliaanse Noor

In het Andorrese Soldeu is het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs afgesloten. De vrouwen streden nog op de reuzenslalom, de mannen kwamen in actie op de slalom, waar ook nog werd gevochten om de eindwinst in het klassement.

Reuzenslalom vrouwen
De Amerikaanse Mikaela Shiffrin was in de eerste run weer eens de beste, maar vooral voor plek twee was het spannend. Valerie Grenier uit Canada stond op 0,62 seconden op de tweede plek, één honderdste voor Marta Bassino uit Italië, met vlak daarachter ook de Poolse Maryna Gasienica-Daniel (+0,65), Thea Louise Stjernesund uit Noorwegen (+0,71) en de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+0,80).

Gut-Behrami verdedigde in de tweede run in elk geval succesvol haar positie, Stjernesund bleef de Zwitserse daarna 0,40 seconden voor. Gasienica-Daniel leverde met een wat slordige bovenste helft vier plekken in, Bassino verloor er drie. Grenier hield de schade beperkt tot 0,14 seconden en kwam zo achter Stjernesund terecht, die zeker was van haar eerste podiumplek. Shiffrin mocht het voor haar weer glorieuze seizoen bij de vrouwen afsluiten en maakte het flink spannend: ze won wel, maar met slechts zes honderdsten van een seconde. Stjernesund werd fraai tweede, voor Grenier.

Slalom mannen
De boomlange Zwitser Ramon Zenhäusern noteerde in de eerste run de snelste tijd, maar de Noor Lucas Braathen zat er met 0,55 seconden niet ver vanaf. Hij werd gevolgd door de ietwat verrassende Oostenrijker Fabio Gstrein (+0,55) en de ook wel verrassende Noor Timon Haugan (+0,67), wiens landgenoot Henrik Kristoffersen op 0,80 tellen stond. Ook de Oostenrijker Manuel Feller (+0,84) en de Zwitser Loïc Meillard (+0,98) bleven binnen een seconde van Zenhäusern.

Meillard leverde in de tweede run acht plekken in, Feller verloor er zelfs tien en zo bleef de Zwitser Marc Rochat aan de leiding. Kristoffersen pakte met 0,39 seconden dan de leiding over, Haugan zakte zes plekken. Gstrein was lekker bezig, maar kort voor het einde bleef hij haken en ging hij onderuit. Braathen ging agressief naar beneden, was 0,57 seconden sneller dan Kristoffersen en daarmee pakte de Braziliaanse Noor zijn allereerste World Cup-disciplinebokaal. Zenhäusern ging tot slot voor de dagwinst en dat kreeg Doppelmeter voor elkaar: met 0,06 seconden sloot hij het seizoen winnend af, voor Braathen en Kristoffersen.

'Het leven in een micro-appartement van 9 m2'

Elk micro-appartement in Tokyo is slechts negen vierkante meter groot, wat minder is dan de helft van een normaal studio-appartement in de Japanse hoofdstad. Justin McCurry van The Guardian brengt een nacht door in zo'n micro-appartement om te zien hoe hij het 'wonen' in de zeer beperkte ruimte ervaart.  Huurprijzen van de micro-appartementen variëren van 50.000 tot 80.000 yen (356 tot 571 euro) per maand.

China: 'Internationaal Strafhof moet Poetin eerlijk behandelen'

China heeft er bij het Internationaal Strafhof (ICC) op aangedrongen een eerlijk standpunt in te nemen over de Russische president Vladimir Poetin. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking reageerde op het arrestatiebevel dat vorige week tegen Poetin was uitgevaardigd door het Strafhof.

China zal een objectieve en eerlijke rol blijven spelen in de Oekraïne-crisis en wil een constructieve rol spelen in de vredesbesprekingen, zei Wang Wenbin, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, tegen de pers. Beijing riep ook op om niet met twee maten te meten en de immuniteit van staatshoofden te respecteren. Het Hof moet "een objectieve en onpartijdige houding aannemen", aldus China. 

Vrijdag vaardigde het ICC in Den Haag een arrestatiebevel uit tegen Poetin op beschuldiging van oorlogsmisdaden. De Russische president is verantwoordelijk voor het ontvoeren van Oekraïense kinderen en volwassenen naar de Russische Federatie. Het Hof wordt ondersteund door 123 landen. 

World Happiness Report: geluksgevoel ondanks crises constant gebleven

Ondanks crises is het geluksgevoel in de wereld de afgelopen jaren constant gebleven.

Dat blijkt uit het huidige World Happiness Report van de UNO. Daarin staat dat in de jaren 2020 tot en met 2022 de mondiale gemiddelde waarden van het geluksgevoel net zo hoog waren als in de drie jaar voor de coronapandemie. Zelfs in deze moeilijke jaren zijn positieve emoties twee keer zo sterk als negatieve, aldus een betrokken onderzoeker.

Finland staat dit jaar op de eerste plaats op de landenranglijst, gevolgd door Denemarken, IJsland, Israël en Nederland. 

De onderzoekers identificeerden zes sleutelfactoren voor geluk: sociale steun, inkomen, gezondheid, vrijheid, vrijgevigheid en de afwezigheid van corruptie. Volgens het rapport zijn mensen over het algemeen gelukkiger in landen waar geluk en welzijn zo gelijk mogelijk over de bevolking zijn verdeeld.

Noord-Korea 'simuleert nucleaire tegenaanval'

Volgens het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un werden militaire manoeuvres uitgevoerd om "een nucleaire tegenaanval te simuleren".

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde dat daarbij onder meer een raket werd gelanceerd die was uitgerust met een dummy kernkop. Kim leidde persoonlijk de manoeuvre.

Noord-Korea heeft voor de vierde keer in een week tijd een raket afgevuurd. Als aanleiding wordt de gezamenlijke manoeuvres van Zuid-Korea en de VS genoemd, die vorige week maandag begonnen. Volgens waarnemers is het de grootste gezamenlijke militaire oefening van de twee landen in vijf jaar.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben hun defensiesamenwerking versterkt. Dit als reactie op de toenemende militaire en nucleaire dreigingen van Noord-Korea.

IsraŽlische regering stelt definitief besluit justitiŽle hervorming uit

In Israël wordt de ratificatie van de controversiële justitiële hervorming uitgesteld. Het wetgevingspakket zou oorspronkelijk op 2 april worden goedgekeurd, voor de Knesset met parlementair reces gaat.

Volgens een regeringsverklaring worden de meeste projecten opgeschort totdat de Knesset op 30 april weer bijeen zal komen. Bovendien zal het project om de rechterlijke macht te reorganiseren enigszins worden afgezwakt.

Volgens berichten in de media zou het nieuwe voorstel de regering in staat stellen zelf twee rechters voor het Hooggerechtshof te selecteren. In tegenstelling tot een eerder ontwerp moeten andere benoemingen door het toenmalige elfkoppige orgaan echter worden goedgekeurd door tenminste één lid van de oppositie en tenminste één rechter. In het nieuwe voorstel zou de regering echter nog steeds een nipte meerderheid in de commissie hebben. Deze controversiële wijziging zou voor het zomerreces moeten worden aangenomen.

Vertegenwoordigers van de protestbeweging vinden de voorgestelde aanpassingen onvoldoende. De krant Haaretz citeerde: "Dit is geen afgezwakt voorstel, maar een oorlogsverklaring aan de Israëlische democratie".

Ethische Raad AI: 'Mensen moeten het laatste woord blijven houden'

De Duitse Ethische Raad waarschuwt ervoor om beslissingen niet over te laten aan kunstmatige intelligentie.

Een verklaring van de interdisciplinaire commissie stelt dat softwaresystemen geen redenen hebben, niet zelf zouden handelen en daarom geen enkele verantwoordelijkheid kunnen dragen. Ethiekraadsvoorzitter Buyx zei dat AI de mens niet mag vervangen. Kunstmatige intelligentie moet de menselijke ontwikkeling vergroten en niet verminderen.

Voor het statement analyseerde de commissie het gebruik van kunstmatige intelligentie op vier kerngebieden: in de geneeskunde, het schoolonderwijs, publieke communicatie en meningsvorming, en het openbaar bestuur. Op alle gebieden moet de mens het laatste woord hebben, was de conclusie. In het openbaar bestuur mag het bijvoorbeeld niet gebeuren dat het advies van AI blindelings wordt opgevolgd. In de geneeskunde moet bij het gebruik van AI ervoor worden gezorgd dat de privacy van patiënten wordt beschermd en dat medische professionals hun vaardigheden niet 'verleren' door het gebruik van digitale ondersteuning.

FinanciŽle markten maken verlies na overname Credit Suisse

Na het akkoord voor de overname van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse door UBS boekten de aandelen van de twee grote Zwitserse banken koersverliezen. Bepaalde Credit Suisse-obligaties baren zorgen. Zogenaamde AT5-obligaties hebben te maken met een wanbetaling.

Zondag werd een reddingspakket voor Credit Suisse goedgekeurd. De Zwitserse grootbank UBS  nam de geplaagde rivaal over en betaalt hiervoot het equivalent van ruim drie miljard euro. De Zwitserse Nationale Bank ondersteunt de overname met een staatsverliesgarantie van CHF 9 miljard en liquiditeitstoezeggingen tot CHF 200 miljard. Volgens UBS ontstaat door de fusie een financiële instelling met meer dan 5 biljoen dollar aan beheerd vermogen.

De vertrouwenscrisis bij Credit Suisse heeft geleid tot koersverliezen op financiële markten wereldwijd.
Credit Suisse-aandelen daalden met meer dan 60 procent na opening van de beurs in Zwitserland - tot CHF 0,71. Het aandeel UBS verloor vanochtend bijna negen procent. Ook bankaandelen in Duitsland en Frankrijk boekten verliezen. De koers van Deutsche Bank daalde met bijna tien procent, die van Commerzbank met ruim zeven procent. In Frankrijk was BNP Paribas een van de getroffen bedrijven, met een koersdaling van acht procent. Nederlandse banken maken ook verlies, een half uur na het openen van de beurs was het aandeel van ABN Amro zes procent gedaald, het aandeel ING daalde bijna negen procent. De beursindex AEX daalde één procent. Pikant detail is dat ABN Amro vandaag weer voor het eerst een notering aan de AEX heeft en gelijk de waarde ziet dalen.

'Veel meer achterdocht en paranoia'
Ook in Azië sloten de beurzen in het rood. Analisten zeiden dat er nog steeds "veel achterdocht en paranoia" heerste onder investeerders. Het gisteren aangekondigde overnameakkoord was eigenlijk bedoeld om de markten te kalmeren.

Beleggers maken zich nu vooral zorgen over de blootstelling van banken en verzekeraars aan Credit Suisse-obligaties. Bij zogenaamde AT1-obligaties is er sprake van een betalingsachterstand. Dit betekent dat de obligaties ineens hun waarde verliezen.

Zorgen over banen bij CS en UBS
De Zwitserse bankpersoneelsvereniging deed een beroep op UBS om het banenverlies tijdens de fusie tot een minimum te beperken. Beide instituten hebben samen zo'n 120.000 medewerkers.

FOK! Wat een weer: regenachtig

winterbanner

Goede morgen!

In het uiterste noordoosten en Limburg valt momenteel een buitje. Ook komt er vanaf de noordzee een regengebied aan. Het noorden krijgt daar wat later mee te maken. Het zuiden krijgt er maar een beeje van mee rond het middaguur. De zuidwestelijke wind is matig. Ook vanmiddag regent het op veel plekken bij een temperatuur van 9 graden.

 Ook in de nacht naar dinsdag blijft het niet droog. Er kan tot 50 mm regen vallen de komende dagen. Wel zijn de temperaturen wat hoger dan vandaag. 

En zo was het een uurtje later in het Ilperveld (Foto: Pukeko)
En zo was het een uurtje later in het Ilperveld (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

F1: Uitslag Grand Prix van Saoedi-ArabiŽ

Update: De straf van Alonso is teruggedraaid, waardoor hij alsnog derde is geworden

Sergio Perez heeft de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië op zijn naam geschreven. De Mexicaan leidde bijna de gehele race in Jeddah en zegevierde voor Verstappen die als vijftiende gestart was. George Russell pakte de derde plek op het podium, terwijl Nyck de Vries als veertiende werd afgevlagd. In het kampioenschap leidt Verstappen met één punt voorsprong op Perez.

Perez startte vanaf poleposition, maar Alonso was beter weg en greep de leiding voor Perez en George Russell. Lance Stroll was ook goed weg en wist Carlos Sainz buitenom te passeren voor plek vier. Oscar Piastri kwam in het gedrang terecht en moest na één ronde naar binnen voor een nieuwe voorvleugel. Verstappen startte vanaf plek vijftien, maar kon in de beginfase nog niet snel naar voren komen. Alonso kreeg ondertussen een straf van vijf seconden omdat hij op de grid niet goed opgesteld stond. Charles Leclerc wist na zijn gridstraf vanaf plek twaalf al snel op te rukken naar negen.

Na drie ronden wist Perez Alonso te passeren voor de eerste plek, terwijl Verstappen Haas-coureurs Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen snel passeerde voor plek elf. Leclerc ging sneller naar voren dan Verstappen, want de Monegask klom na negen rondjes naar plek zeven, terwijl Verstappen negende lag. Beiden kwamen langzaam maar zeker naar voren toe.

Lance Stroll was na veertien ronden de eerste die binnenkwam voor nieuwe banden. De Canadees kwam als elfde terug de baan op. Sainz volgde enkele ronden later en passeerde op deze manier de Aston Martin. De Italianen slaagden er ook in om Leclerc voor Stroll te krijgen. De Canadees moest na achttien ronden zelfs opgeven. Het zorgde voor een safety car en coureurs die nog niet binnen waren geweest kwamen de pits in voor nieuw rubber.

De top tien na negentien ronden was als volgt: Perez, Alonso, Russell, Verstappen, Sainz, Lewis Hamilton, Leclerc, Yuki Tsunoda, Esteban Ocon en Pierre Gasly. Verstappen was hierbij spekkoper, want de Nederlander kon zijn stop maken én zag zijn achterstand op de leiders in één keer verdwijnen. Nyck de Vries lag op dat moment veertiende.

Perez kende een goede herstart en sloeg direct een gat met Alonso, Russell en Verstappen. De Nederlander kreeg Hamilton achter zich aan die Sainz verschalkte. Zodra de DRS er weer was ging Verstappen Russel direct voorbij en werd Alonso het volgende doel. Dit duurde een rondje, waarna Verstappen halverwege de race op plek twee lag, 5,6 seconden achter teamgenoot Perez.

Verstappen kwam niet snel dichterbij Perez, terwijl de Nederlander klaagde over de aandrijfas die in de kwalificatie nog gebroken was. Perez klaagde op zijn beurt over de remmen. Alonso lag eenzaam op plek drie, voor Russell en Hamilton. In het achterveld waren er fraaie gevechten te zien waarbij ook De Vries betrokken was. De Nederlander pakte Sargeant voor plek veertien via een fraaie inhaalactie. AlphaTauri-teamgenoot Tsunoda lag lange tijd tiende, maar moest in de slotfase het laatste punt laten aan Kevin Magnussen.

Na vijftig ronden werd Perez als eerste afgevlagd voor Verstappen die op de finish nog wel de snelste ronde van de race van zijn teamgenoot afsnoepte. Alonso pakte de laatste plaats op het podium, voor Russell, Hamilton, Sainz, Leclerc, Ocon, Gasly en Magnussen. De Vries eindigde op de veertiende stek.

Na afloop van de race werd bekend dat Alonso een straf van tien seconden kreeg omdat de vijf seconden straf niet goed ingelost was en hem hiervoor tien seconden straf opgelegd werd. Russell schoof zo door naar plek drie, terwijl Alonso nog net de vierde positie behield.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.