FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 januari 2023

AI Picture Gallery #110

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #848

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Eagles en Chiefs naar Super Bowl

De Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs gaan zondagavond 12 februari strijden om de Super Bowl, de hoofdprijs in de Amerikaanse NFL. De twee ploegen veroverden de titel in hun Championship: de Chiefs wonnen de AFC-titel, de Eagles die in de NFC.

NFC Championship Game; Philadelphia Eagles - San Francisco 49ers
De Eagles begonnen al lekker met een 6-yard touchdown run van Miles Sanders, maar in Q2 kwamen de 49ers op gelijke hoogte dankzij een fraaie 23-yard run van Christian McCaffrey. In de laatste twee minuten van de eerste helft gingen de Eagles er echter vandoor: Sanders scoorde nog eens en ook Boston Scott scoorde een touchdown, waarna quarterback Jalen Hurts in Q3 voor 28-7 zorgde. Kicker Jake Elliott bracht de eindstand tot slot op 31-7 voor de Eagles.

AFC Championship Game; Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals
Chiefs-quarterback Patrick Mahomes had flink last van zijn enkel, maar moest door de pijn heen bijten. Aanvankelijk bleef het bij twee field goals voor Chiefs-kicker Harrison Butker en één voor Bengals-kicker Evan McPherson, maar laat in de eerste helft wist Mahomes dan toch Travis Kelce te bereiken voor een touchdown. McPherson scoorde nog een field goal en bij rust stonden de Chiefs zo met 13-6 voor.

Vroeg in Q3 kwamen de Bengals weer op gelijke hoogte: quarterback Joe Burrow wist Tee Higgins over 27 yards te bereiken voor een touchdown. Het duurde echter een paar minuten voor Mahomes weer toe kon slaan: zijn pass kwam bij Marquez Valdes-Scantling terecht voor een touchdown. Samaje Perine bracht de Bengals vroeg in Q3 nog eens op gelijke hoogte (20-20), maar in de slotseconden mocht Butker vanaf 45 yards aanleggen en hij trapte raak: 23-20 winst voor de Chiefs.

Acht keer goud voor Duitse rodelaars op thuis-WK

In het Duitse Oberhof is het 51e wereldkampioenschap rodelen afgewerkt. Op de korte en technische baan in Oberhof konden de massaal aanwezige Duitse fans flink juichen: maar liefst acht van de negen beschikbare gouden medailles bleven in het thuisland.

Sprints
In de sprints gaat de tijd pas na een paar bochten lopen, waardoor de verschillende startsnelheden wat worden geneutraliseerd. Bij de mannendubbels werd dat uiteraard een Duits feestje: Toni Eggert en Sascha Benecken pakten goud, voor hun rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt (+0,036). Brons was er op 0,069 seconden voor de Oostenrijkers Yannick Müller en Armin Frauscher, de rest stond 'al' op meer dan een tiende van een seconde.

Bij de vrouwendubbels konden de Duitse vlaggetjes wederom gezwaaid worden: Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk gingen lang aan de leiding, tot Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal hun wereldtitel met 0,016 seconden verdedigden. Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië pakten het brons op welgeteld 0,023 seconden.

De Duitse zegetocht ging door bij de mannen, waar veteraan Felix Loch de snelste was. Jonas Müller uit Oostenrijk gaf 0,073 seconden toe en nestelde zich met zilver tussen twee Duitsers in: brons was op 0,122 tellen voor Max Langenhan.

Bij de vrouwen was het helemaal één groot Duits feest: Merle Fräbel moest drie landgenotes voor zich laten, maar werd wel vierde op 0,044 seconden. Het goud ging naar de afscheid nemende Dajana Eitberger, die om precies te zijn één duizendste van een seconde sneller was dan Julia Taubitz, terwijl Anna Berreiter (+0,028) het brons pakte.

Mannendubbels
Eggert en Benecken domineerden ook de reguliere wedstrijd: in beide runs noteerden ze de snelste tijd, waardoor ze ook hier het goud pakten. Wendl en Arlt pakten op 0,171 seconden het zilver, terwijl MÜller en Frauscher ook nu de enigen waren die een beetje in de buurt bleven: brons op 0,192 seconden.

Vrouwendubbels
Degenhardt en Rosenthal lieten er wederom geen gras over groeien: het duo was het snelst in de eerste run en herhaalde dat in de tweede run, waarmee het goud binnen was. Egle en Kipp pakten op 0,126 seconden wederom zilver en op 0,187 seconden was het brons voor Vötter en Oberhofer, de rest stond er ver achter.

Vrouwen
Het volledig Duitse feestje kon niet herhaald worden: de Oostenrijkse Madeleine Egle legde brutaal beslag op de vierde plek, voor Fräbel. Voor Berreiter was dat allemaal niet zo van belang: ze was de snelste in run één en verdedigde in run twee haar voorsprong op Taubitz, die op 0,058 seconden zilver pakte, voor Eitberger (+0,116).

Mannen
Jonas Müller had in run één het lef om de snelste tijd te noteren en de niet-Duitser wist dat in de tweede run zowaar te herhalen: goud voor Oostenrijk, Langenhan moest het op 0,104 seconden doen met zilver. Het was zelfs de enige Duitse medaille, want op 0,121 seconden ging ook het brons naar Oostenrijk in de persoon van David Gleirscher.

Estafette
Niet geheel verrassend was het Duitse team met Berreiter, Langenhan en Eggert/Benecken topfavoriet, maar bijna ging het fout: Langenhan maakte een foutje en Eggert en Benecken leken nét tekort te komen, maar het ging juist andersom. Met 0,023 seconden doken ze onder de Oostenrijkse tijd door naar het goud, terwijl Letland op 0,400 seconden brons pakte.

EA Motive wil meer Dead Space maken

Dead Space gaat wellicht meer remakes of nieuwe games krijgen. Ontwikkelaar EA Motive staat er in ieder geval open voor. Dat blijkt uit een interview van GQ Magazine met senior director Phil Ducharme en creative director Roman Campos-Oriola.

"Er is zeker bij ons interesse om Dead Space meer te verkennen. Er zijn in ieder geval ideeën. We maken ons werk deze week af. We gaan dan op vakantie en daarna gaan we met EA zitten om uit te vogelen wat de volgende stap is", aldus Ducharme.

Verder wordt er in het interview gesproken over hun relatie met de Dead Space-serie en op welke manier ze gebruik hebben gemaakt van fan feedback om de remake zo trouw mogelijk te maken.

De Dead Space remake is sinds een paar dagen beschikbaar voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

Theatrhythm: Final Bar Line krijgt morgen een demo

Square Enix maakt vanaf 1 februari een demo voor Theatrhythm: Final Bar Line beschikbaar. De volledige versie van de ritmische game komt op 16 februari uit voor PS4 en Switch.

De demo bevat maar liefst dertig liedjes, dus je kunt uitgebreid de game uitproberen. De volledige game bevat 385 liedjes en gaat ook verder dan enkel de Final Fantasy-franchise. Het komt namelijk ook met nummers uit NieR, Octopath Traveler, Live A Live en meer.

Hieronder kun je zien welke liedjes in de demo zitten:

The Crew Motorfest aangekondigd

Ubisoft heeft The Crew Motorfest aangekondigd. De game komt dit jaar verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en Windows pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook gaat The Crew Motorfest onderdeel zijn van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice voor pc.

The Crew Motorfest geeft autoliefhebbers de mogelijkheid om hun ultieme bucketlist te vervolledigen met een reeks op maat gemaakte races, thema-events en andere unieke uitdagingen. Op welke manier spelers ook van auto’s en autorijden houden, er is voor ieder wat wils. Op het eiland O'ahu in de Hawaïaanse eilandengroep verzamelen spelers zich samen met hun voertuigen om te racen door de straten van Honolulu, de asgrauwe vulkaanhellingen afdalen, avonturieren diep in het weelderige regenwoud, driften over de gevaarlijke bergwegen of gewoon chillen op het zonnige strand. Alleen of met hun crew verkennen spelers het hele eiland achter het stuur van honderden van de meest legendarische voertuigen.

Spelers kunnen de meest betrokken spelers vanaf morgen, 1 februari, reeds achter het stuur kruipen via het Insider-programma. Deze gesloten test, verdeeld in verschillende fasen, zal het ontwikkelingsteam helpen feedback te verzamelen om een optimale spelerservaring te garanderen bij de lancering en ook daarna. De eerste fase van het Insider-programma blijft beperkt tot PC om snelle iteraties mogelijk te maken. Tijdens de laatste fasen wordt deze gesloten test opengesteld voor consoles. Spelers kunnen zich vanaf nu registreren voor een kans op deelname aan het Insider-programma via www.thecrewgame.com/insiderprogram.

Moskou geeft problemen bij mobilisatie en werving leger toe

Rusland heeft toegegeven dat het sinds afgelopen herfst ten onrechte enkele duizenden mannen heeft opgeroepen voor het leger om te strijden in Oekraïne. "Meer dan 9.000 illegaal gemobiliseerde burgers zijn teruggebracht naar huis - ook degenen die om gezondheidsredenen niet hadden mogen worden opgeroepen", zei procureur-generaal Igor Krasnov vandaag tijdens een ontmoeting met Kremlin-chef Vladimir Poetin.

Kritische waarnemers gaan er van uit dat tijdens de door Poetin in september bevolen mobilisatie veel meer mensen illegaal zijn gerekruteerd - en mogelijk nooit meer naar huis zijn teruggekeerd. Vooral in de eerste weken waren er veel chaotische omstandigheden in de districtsvervangingskantoren. In totaal zijn er 300.000 man opgeroepen voor het front vanuit het hele land.

Achteraf bezien gaf procureur-generaal Krasnow toe dat er "heel veel ernstige problemen" waren in de militaire structuren van zijn land. Een videoboodschap die door de echtgenotes en moeders van gemobiliseerde Russen naar Poetin is gestuurd, is vandaag ook op sociale media verspreid. De vrouwen uit de regio Primorye in het Verre Oosten klagen onder meer dat hun mannen geen uitrusting en medicijnen hebben. Bovendien zijn er geen hygiëneproducten, waardoor luizen en schurft hoogtij vieren onder de gerecruteerden. 

Economie Eurolanden vertonen onverwachtse groei

Ondanks de oorlog in Oekraïne ontwikkelde de economie in de eurozone zich positiever dan verwacht.

Van oktober tot december vorig jaar groeide het bruto binnenlands product met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, volgens een eerste schatting van het EU-statistiekbureau Eurostat.

De jaarlijkse groei in 2023 bedroeg dus 3,5 procent. Na de toevoeging van Kroatië rond de jaarwisseling behoren 20 EU-landen tot de eurozone.

Illegaal online gokken: veroordeelden moeten ruim 24 miljoen euro dokken

De rechtbank Oost-Brabant heeft 16 veroordeelden die deel uitmaakten van een illegale online gokorganisatie veroordeeld tot het betalen van in totaal ruim 24 miljoen euro aan de Staat. Dit was het geldelijke voordeel die zij behaalden uit het illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland.

In het onderzoek 'Rykiel' bracht het Openbaar Ministerie 31 verdachten - waarvan 13 bedrijven - voor de rechter vanwege het illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland. In december 2018 veroordeelde de rechtbank de 3 leidinggevenden van de gokorganisatie tot celstraffen van 2 jaar (2 verdachten) en 16 maanden (1 verdachte). Ook moesten zij geldboetes betalen van 100.000 euro. Een ontwikkelaar van spelsoftware en de financiële adviseurs van het bedrijf kregen celstraffen tussen de 7 en 12 maanden. De overige verdachten - werknemers van het bedrijf, de moeder van één van de hoofdverdachten en de (ex)partners van twee hoofdverdachten - kregen voornamelijk taakstraffen, soms met een voorwaardelijke celstraf. Aan de bedrijven werden geldboetes opgelegd tot 20.000 euro. De meeste veroordeelden stelden hoger beroep in.

Ontnemingszaken
Het Openbaar Ministerie startte vervolgens een procedure om voordeel dat uit de strafbare feiten was verkregen van 17 veroordeelden af te pakken. De rechtbank stelt vandaag vast dat 16 veroordeelden inderdaad illegaal voordeel haalden uit de criminele activiteiten en dat het verkregen voordeel van hen kan worden afgenomen. Omdat de ontnemingszaak onnodig lang heeft geduurd, past de rechtbank een korting van 10% toe op het bedrag dat zij moeten afstaan.

De hoofdverdachten moeten respectievelijk ruim 6,2 miljoen euro, ruim 2,5 miljoen euro en bijna 700.000 euro betalen. Hun bedrijven moeten in totaal ruim 13 miljoen euro afstaan aan de Staat. De partners, financieel adviseurs en werknemers moeten bedragen afstaan tussen de ruim 113.000 en ruim 632.000 euro. 

Gevangenisstraf en jeugddetentie voor steekpartij middelbare school in Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man en een 17-jarige jongen voor hun aandeel bij een steekpartij in de buurt van een middelbare school in Arnhem. De man krijgt een voorwaardelijke celstraf van 1 maand. Daarbij moet hij een taakstraf van 120 uur uitvoeren. De rechtbank legt aan de jongen een jeugddetentie op van 7 dagen met aftrek van het voorrest. Daarbij moet hij een werkstaf van 160 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk verrichten.

De man en de jongen raakten op 21 september 2021 met elkaar in conflict. Aanleiding voor dit conflict was een eerdere confrontatie tussen de jongere broer van de 26-jarige man en de 17-jarige jongen en zijn vrienden. De rechtbank oordeelt dat de man een poging deed om de jongen zwaar te mishandelen. De man sloeg de jongen onder andere met vuistslagen in zijn gezicht en tegen zijn hoofd. De jongen stak de man vervolgens met een mes in zijn zij. Tijdens het afpakken van het mes raakte de man gewond aan zijn hand. Een van de vrienden van de jongen ging zich met het conflict bemoeien. Hij kreeg vervolgens ook vuistslagen in zijn gezicht en tegen zijn hoofd van de man. De ruzie speelde zich af onder het oog van vele scholieren, schoolmedewerkers en omstanders. 

Noodweer en noodweerexces
De advocaat van de man deed een beroep op noodweer dan wel noodweerexces. De rechtbank verwerpt deze beroepen, omdat er geen sprake was van een wederrechtelijke aanranding van de man of zijn jongere broer. Er was dus geen noodzaak tot (zelf)verdediging.  

Ook de advocaat van de 17-jarige jongen deed een beroep op noodweer. De rechtbank concludeert dat sprake was van een dreigende ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding, maar dat de jongen de confrontatie had kunnen en moeten onttrekken door weg te rennen. De jongen ging de confrontatie echter welbewust niet uit de weg.  

Man schuldig aan poging zware mishandeling
De rechtbank veroordeelt de 26-jarige man voor een poging tot zware mishandeling van de 17-jarige jongen en het mishandelen van zijn vriend. De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met het feit dat de 26-jarige man zelf ernstig gewond is geraakt door het steken van de jongen. 

Jongen schuldig aan poging doodslag
De rechtbank veroordeelt de 17-jarige jongen voor een poging tot doodslag. Daarnaast veroordeelt ze de jongen voor een ander feit, namelijk een mishandeling op een ander moment. De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de jongen. Hij heeft een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo staat de jongen onder jeugdreclasseringstoezicht en moet hij zich ambulant laten behandelen. Deze behandeling is gericht op sociale vaardigheden.

Schadevergoeding
Zowel de 26-jarige man als de 17-jarige jongen vroegen om een immateriële schadevergoeding. De rechtbank oordeelt in beide zaken dat een behandeling van de schadevergoeding een onevenredige belasting voor het strafproces oplevert. Zo moet eerst onderzocht worden in hoeverre er sprake is van eigen schuld van de man en de jongen. Beiden kunnen om schadevergoeding vragen bij de civiele rechter.

De rechtbank wijst in de zaak van de 17-jarige jongen wel de verzochte materiële schadevergoeding van 882 euro aan de 26-jarige man toe.

'Microsoft, Nintendo en Sony slaan E3 2023 over'

IGN heeft van meedere bronnen vernomen dat Microsoft, Nintendo en Sony allemaal niet aanwezig zullen zijn op E3 2023. Dit zou een nieuwe tegenslag betekenen voor de gamebeurs, die dit jaar voor het eerste in vier jaar tijd weer fysiek plaatsvindt.

Van Sony valt het misschien wel te verwachten, aangezien Sony al in 2019 stopte met E3 na een dispuut met de organisatie. Microsoft en Nintendo zijn echter altijd aanwezig gebleken, maar ook daar lijkt nu een einde aan te komen. Microsoft heeft rond die tijd wel hun eigen event, maar dat gaat dus losstaan van E3.

Een nieuwe tegenvaller dus voor E3. De organisator, dat sinds dit jaar ReedPop is, gaat niet direct op de geruchten in. Wel weet het bedrijf te melden druk bezig te zijn met de organisatie, feedback te hebben verzameld van partners en spreekt van grote interesse in het evenement. Hoe E3 dit jaar vorm krijgt is nog even afwachten.

Sony halveert verwachtingen PlayStation VR 2

Het nieuwe hoofdstuk van PlayStation's Virtual Reality-afdeling lijkt niet zoals verwacht te beginnen. Waar Sony eerder nog twee miljoen eenheden verwachtte te verschepen in het eerste kwartaal na launch, is dit intern bijgesteld naar slechts één miljoen eenheden.

Dit meldt Bloomberg. Daarbij wordt ook vermeld dat Sony daarna, in de periode van april 2023 tot maart 2024, slechts anderhalf miljoen eenheden verwacht te verschepen. Uiteraard is het bedrijf hierin flexibel, afhankelijk van wat de vraag is naar het nieuwe toestel. Het is lastig te stellen waarom de vraag tegen lijkt te vallen, al zullen de prijs en beschikbaarheid van PlayStation 5 zelf een factor kunnen spelen

PlayStation VR2  (Foto: Sony PlayStation)

Verdachte vrijgesproken van opruiing en het aanzetten tot vrouwenbesnijdenis

Een 35-jarige man uit Den Haag is vrijgesproken van opruiing en het aanzetten tot gewelddadig optreden tegen personen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. In de digitale leeromgeving van de As-Soennah moskee in Den Haag is in het najaar van 2015 een video geplaatst, waarin de verdachte lesgeeft. Hij behandelt aan de hand van een boek leerstellingen van verschillende middeleeuwse Islamitische geleerden over de (leef)regels met betrekking tot de reinheid.

In deze ruim 54 minuten durende les zegt de verdachte onder meer: "Zoals ze zeiden is de besnijdenis verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. De wijsheid die hier achter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden wat zich op de voorhuid bevindt en bij de vrouw worden haar lusten minder."

Het hof heeft overwogen dat de uitlating op zichzelf een aanbeveling is van vrouwenbesnijdenis. Vrouwenbesnijdenis is strafbaar. Naar het oordeel van het hof had het op de weg van de verdachte gelegen om in zijn webcollege afstand te nemen van deze door hem voorgedragen passage. In de context waarin de uiting is gedaan ziet het hof echter aanleiding om te oordelen dat de verdachte niet het opzet, ook niet in voorwaardelijke zin, had tot het aanzetten tot een strafbaar feit of het gewelddadig optreden tegen personen.

Zo heeft de verdachte in tegenstelling tot bij de behandeling van andere leefregels, hier geen nadrukkelijke goedkeuring uitgesproken. In tegendeel, hij heeft steeds zowel bij de politie en de rechtbank als ook bij het hof onderbouwd verklaard tegen vrouwenbesnijdenis te zijn. Daarnaast heeft het hof in deze zaak een deskundige gehoord. Hieruit blijkt dat het niet noodzakelijk is in het Islamitisch onderwijs om in een theologisch betoog expliciet afstand te nemen van een voorgedragen, op zich afkeurenswaardige passage. De toehoorders van het webcollege begrijpen dat niet de eigen opvatting van de leraar wordt weergegeven en dat deze uiting dan ook geen oproep tot navolging bevat.

De rechtbank had de verdachte in 2020 veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 80 uren. Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een zelfde straf geëist.

Medicijntekort houdt aan: 'We denken dat het dit jaar alleen maar toe zal nemen'

Het medicijntekort was nog nooit zo groot als vorig jaar. Ruim 1500 soorten geneesmiddelen waren minstens twee weken lang niet verkrijgbaar. Reden voor apothekers, artsen en patiëntenverenigingen om een brandbrief te schrijven naar verantwoordelijk minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Want een oplossing lijkt voorlopig niet in zicht. Sterker nog: "We denken dat het tekort dit jaar alleen maar zal toenemen." Zo meldt AT5

Bij Apotheek Jordaan in Amsterdam staat een bakje met daarin rode en blauwe mapjes. In die mapjes zitten recepten voor medicijnen die niet beschikbaar zijn. Een rood mapje betekent dat de middelen zijn besteld, een blauw mapje betekent 'langdurig in nazending'. Op het moment niet leverbaar dus. Het bakje zit eigenlijk altijd vol. 

Apotheker Floor Hulshof moet te vaak 'nee' verkopen. "En dat is niet uit te leggen aan de patiënt. Het leidt ook echt tot emoties aan de balie. Emoties die wij als medewerkers heel goed begrijpen. Maar helaas kunnen we het niet in alle gevallen oplossen."

Al jaren is er een medicijntekort in Nederland. Dat kan komen door een tekort aan grondstoffen of problemen met de productie of distributie. Maar ook doordat Nederland voor de fabrikanten helemaal geen aantrekkelijk afzetgebied is. We zijn te klein en onze zorgverzekeraars willen niet te veel voor de geneesmiddelen betalen. Omdat wij niet te veel voor onze zorgpremie willen betalen. Hulshof: "Zo zie je dat voor bepaalde tabletten in Nederland maar vier cent wordt betaald, maar in Duitsland 32 cent."

En dan weet je het natuurlijk wel als fabrikant. 

Preferentiebeleid
Een groot deel van de zorgverzekeraars bepaalt welke medicijnen worden vergoed.  Dat wordt ook wel het - met de overheid afgesproken - voorkeurs- of preferentiebeleid genoemd. Daarbij kiezen de grote zorgverzekeraars vaak voor de goedkope variant. "Zij hebben dan van één middel allemaal hetzelfde merk gekozen", zegt Hulshof. "En dat is vragen om problemen."

Want er hoeft maar iets mis te gaan bij zo'n fabrikant - meestal uit een lagelonenland als China of India - en de  aanvoer van geneesmiddelen loopt vertraging op of stopt. "Dat is ook iets wat ik teleurstellend vind aan onze minister. Hij zegt 'ik kan het niet binnen een week oplossen'. Maar ik denk dat als hij zegt: 'we gaan niet naar één middel maar naar drie middelen', we in ieder geval de kansen op een tekort spreiden. Dat zou een van de oplossingen kunnen zijn."

Nu is het zo dat apothekers en artsen samen op zoek moeten naar alternatieven als een bepaald medicijn niet leverbaar is. Dat kost veel tijd, maar kan volgens huisarts Daphne Tabak ook heel slecht uitpakken. "We hopen het natuurlijk altijd zo goed mogelijk te matchen, een soortgelijk medicijn te vinden. Een medicijn van dezelfde familie, maar dan een broertje of zusje daarvan. Met dezelfde werking. Maar soms moeten we zelfs uitwijken naar een hele andere medicijngroep. En hoe verder we van dat oorspronkelijke medicijn afwijken, hoe moeilijker het kan gaan."

Ze vervolgt: "Ik weet van vorig jaar nog dat we een tekort hadden aan schildkliermedicatie. Een type medicijn dat heel nauw luistert. Daarbij moesten mensen helemaal opnieuw ingesteld worden. Dan ervaren veel mensen klachten van een te langzaam of een te snel werkende schildklier. Van één patiënt weet ik dat het een jaar duurde voordat hij weer goed was ingesteld. Dat is heel frustrerend."

Sinds dit jaar zijn onder meer groothandelaren van geneesmiddelen verplicht een noodvoorraad ('ijzeren voorraad') aan te leggen van tien weken. Dat zou de tekorten moeten terugdringen. Maar huisarts Tabak heeft zo haar twijfels. "De verwachting is dat dat het probleem een beetje verplaatst. Op het moment dat de tekorten dan minder worden is de oorzaak van het probleem nog niet aangepakt. Ik heb het gevoel dat veel tekorten ontstaan doordat er niet aan Nederland wordt geleverd of omdat bijvoorbeeld de grondstof onvoldoende op voorraad is. En dat wordt niet opgelost in een paar weken tijd."

Het wordt alleen maar erger
Tabak heeft vooralsnog het gevoel dat de problemen rond het medicijntekort dit jaar niet kleiner, maar eerder groter zijn geworden. En dat gevoel wordt gedeeld door apotheker Hulshof: "We denken dat het tekort dit jaar alleen maar zal toenemen." En daarom dus die brandbrief naar minister Kuipers.

"In die brandbrief staat dat we gezamenlijk moeten kijken naar oplossingen omdat het natuurlijk een heel complex probleem is", zegt Tabak. "Maar er wordt wel gevraagd om te kijken of we de productie en de kennis van het ontwikkelen van de medicijnen ook in Nederland in Europa kunnen behouden. Ik denk dat dat misschien wel een hele goede stap kan zijn."

Poetin dreigde Boris Johnson met een raketaanval, 'leugens' volgens Kremlin

De Russische president Vladimir Poetin zou de voormalige Britse premier Boris Johnson hebben bedreigd met een raketaanval op het Verenigd Koninkrijk. "Hij bedreigde me (...) en zei: 'Boris, ik wil je geen pijn doen, maar met een raket zou het maar een minuutje duren'", zei Johnson volgens een BBC-documentaire.

De dreiging werd geuit tijdens een telefoongesprek kort voordat Rusland op 24 februari vorig jaar Oekraïne binnenviel. Poetin uitte de dreiging op een "zeer ontspannen toon" en met "kalmte", aldus de oud-premier.

Het Kremlin deed de verklaringen van Johnson af als 'leugens'. "Wat de heer Johnson zei is niet waar. Om precies te zijn, het is een leugen. Er was geen raketdreiging", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen journalisten. Peskov zei ook dat de levering van meer wapens door het westen aan Oekraïne alleen maar zou leiden tot een 'aanzienlijke escalatie' van het conflict.

Zelfmoordaanslag op Pakistaanse moskee, dodental loopt op tot 89

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf maandag opgeblazen tijdens het middaggebed in een overvolle moskee op een politiecompound in Pakistan, door de explosie stortte het dak in. Het dodental is opgelopen tot 89, minstens 220 mensen raakten gewond, zeiden functionarissen. 

De meeste slachtoffers waren politieagenten. Het is niet duidelijk hoe de zelfmoordterrorist het beveiligde terrein, dat het politiebureau van de noordwestelijke stad Peshawar huisvest en zelf in een zwaarbeveiligde zone met andere overheidsgebouwen ligt, binnen kon komen.

Sarbakaf Mohmand, een commandant van de Pakistaanse Taliban, heeft op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Pakistan heeft sinds november toen de Pakistaanse Taliban hun wapenstilstand met de regeringstroepen beëindigden te maken met een golf van militante aanvallen. Dit was een van de dodelijkste aanvallen op veiligheidstroepen in de afgelopen jaren. Premier Sharif sprak van een aanval op heel Pakistan. VN-secretaris-generaal Guterres veroordeelde de aanslag.

Dief rijdt weg met politieauto, door agenten gered voor aanstormende trein

Tijdens een politie-controle in Atlanta ging een passant er ineens vandoor met de politiewagen. Dit leidde tot een achtervolging met helikopters en diverse politieauto's op de snelweg. Uiteindelijk gaat de dief met de gestolen politieauto over de kop nabij het spoor en wordt hij op het nippertje gered voor een aankomende trein.

Op beelden van het incident is te zien hoe agenten de verdachte, de 29-jarige Mickal Parker, uit het wrak van de patrouillewagen halen vlak voordat deze door de trein werd geraakt. De verdachte werd in hechtenis genomen en beschuldigd van diefstal, vluchten, roekeloos rijden, obstructie en schade aan eigendommen van de stad en is uiteindelijk vervoerd naar de gevangenis van Fulton County.

Biden tegen levering F-16 straaljagers aan Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich uitgesproken tegen het leveren van F-16 straaljagers aan Oekraïne. Op de vraag van journalisten of hij voorstander was van het leveren van de straaljagers aan Oekraïne, antwoordde Biden maandag in Washington 'nee'.

Het Oekraïense leiderschap dringt er momenteel bij zijn westerse bondgenoten op aan om straaljagers te leveren. In een interview vorige week sloot Bidens plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Jon Finer een levering van F-16-jets niet categorisch uit. De VS zouden in principe geen 'specifiek systeem' uitsluiten, maar zouden voortdurend bekijken welke wapens Oekraïne nodig zou hebben in de oorlog tegen Rusland.

Lula wil met Xi bemiddelen in de oorlog in Oekraïne

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft een bemiddelingsinitiatief van Brazilië en China voorgesteld om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. "Het is noodzakelijk om een groep landen te vormen die sterk genoeg is en gerespecteerd wordt en met die twee aan een onderhandelingstafel gaat zitten", zei Lula tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in de Braziliaanse hoofdstad Brasília.

Lula heeft met Scholz en de Franse president Emmanuel Macron gesproken over het initiatief. De linkse politicus stelt zichzelf voor als tussenpersoon om te praten met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy of de Russische president Vladimir Poetin - en ook met China. "Onze Chinese vrienden spelen hierin een zeer belangrijke rol", zei hij. "Het wordt tijd dat China erbij betrokken raakt."

UMCG getroffen door Russische cyberaanval, meer ziekenhuizen onder vuur

De pro-Russische hackersgroep Killnet zit achter de cyberaanval (DDOS) waardoor de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sinds zaterdag plat lag. De groepering dreigt meerdere Nederlandse ziekenhuizen en mogelijk andere zorgorganisaties aan te vallen en heeft dat ook al gedaan. De schade is voorlopig beperkt, maar het gevaar is nog niet geweken. Meer hierover bij Skipr

Killnet heeft aanvallen aangekondigd op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland. Meerdere ziekenhuizen zijn aangevallen, maar het is nog onduidelijk hoeveel, laat een woordvoerder van Z-CERT weten. RTL Nieuws meldt dat Killnet de aanval heeft opgeëist en dreigt ‘alle medische instituties’ te ‘vernietigen’. Een screenshot uit een chatgroep van de groepering laat zien dat diverse ziekenhuizen, waaronder alle umc’s, genoemd worden als potentieel slachtoffer.

Killnet geeft aan dat de DDoS-aanvallen een reactie zijn omdat diverse landen, waaronder Nederland, Oekraïne hulp bieden tijdens de oorlog. "Het is heel simpel: voor het steunen van de nazi's in Oekraïne vernietigen we alle medische instituties", aldus Killnet. 

Naast Nederland kunnen ook ziekenhuizen in Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk DDos-aanvallen verwachten. 

Duitse bobsleeërs wereldkampioen in monobob en tweemansbob

In het Zwitserse St Moritz zijn de eerste medailles vergeven op het wereldkampioenschap bobsleeën. De vrouwen werkten vier runs af in de monobob, terwijl de mannen in de tweemansbob om het eremetaal streden.

Monobob vrouwen
In de eerste twee runs werd de toon gezet door de Duitse Laura Nolte. Ze was in beide afdalingen het snelst en bouwde zo 0,27 seconden voorsprong op ten opzichte van de Amerikaanse Kaillie Humphries, die in run één de snelste tijd nog met Nolte deelde. De Duitse Lisa Buckwitz volgde op 0,49 seconden en verder streed eigenlijk alleen de Australische Breeana Walker (+0,62) nog mee om het podium - Cynthia Appiah uit Canada gaf al 1,30 seconden toe.

Nolte wist haar voorsprong in run drie bijna te verdubbelen: het werd 0,48 seconden. Achter Humphries stond Buckwitz op 0,76 seconden, terwijl Walker met 0,90 seconden nog altijd zicht had op brons. Walker verdedigde haar vierde plek in run vier in elk geval, waarna Buckwitz zich met 0,20 seconden verzekerde van haar eerste grote medaille ooit. Humphries haalde met 0,32 seconden het zilver binnen, waarna Nolte het af mocht maken: ondanks een rommelige run pakte ze met 0,40 seconden de wereldtitel.

Tweemansbob mannen
De Duitser Johannes Lochner was met de enorme remmer Georg Fleischhauer vooral in run twee geweldig snel, waarmee hij 0,32 seconden voorsprong op kon bouwen ten opzichte van zijn langzaam van een kleine blessure herstellende landgenoot Francesco Friedrich en diens remmer Alexander Schüller. Thuisfavorieten Michael Vogt en Sandro Michel volgden op 0,39 seconden, voor de Britten Brad Hall en Taylor Lawrence (+0,48) en de derde Duitse slee met Christoph Hafer en Matthias Sommmer (+0,54).

Lochner en Fleischhauer vergrootten hun voorsprong in run drie naar 0,69 seconden ten opzichte van Friedrich en Schüller, die Vogt en Michel wel op slechts één honderdste achter zich hadden. Hall en Lawrence volgden op 0,84 seconden, voor Hafer en Sommer (+0,94).

In de vierde en beslissende run verdedigde Hafer zijn vijfde plek en wipte over Hall heen: de Brit was 0,07 seconden te langzaam. Vogt opende de aanval en pakte met 0,36 seconden de leiding en dus in elk geval een medaille voor eigen publiek, waarna Friedrich mocht proberen zijn achtste wereldtitel op rij te pakken. Hij dook 0,01 seconde onder Vogt's tijd door, maar dat leek niet genoeg om Lochner aan te vallen. Dat was inderdaad het geval: ondanks een run vol fouten pakte Lochner met 0,49 seconden de wereldtitel, samen met Fleischhauer.

FOK! Wat een weer: eerst buien, later droog

winterbanner

Goede morgen!

In het westen vallen momenteel buien, deze trekken over het land richting Duitsland. Ik verwacht dat het overal niet droog blijft. De wind is net als gister ook vandaag aanwezig uit het zuidwest tot westen, aan de kust is deze vrij krachtig. Naarmate de middag voderd wordt het vanuit het noorden steeds droger. De maximumtemperatuur is 6 graden in het zuidoosten tot 9 graden in het westen.

Vanavond is het dan op het zuidoosten na overal droog, de wind is dan iets gedraaid naar het westen, in het kustgeied neemt de wind iets toe naar windkracht 6 tot 7. In de nacht naar woensdag is het droog. Morgen en donderdag is er nog een grote neerslagkans, deze neemt daarna af. De temperatuur gaat dan ook weer dubbele cijfers halen.

Tot morgen! 

Net wel, net geen sneeuw in het Sauerland (Foto: qltel)
Net wel, net geen sneeuw in het Sauerland (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
©FOK.nl e.a.