Zelfmoordaanslag op Pakistaanse moskee, dodental loopt op tot 89

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf maandag opgeblazen tijdens het middaggebed in een overvolle moskee op een politiecompound in Pakistan, door de explosie stortte het dak in. Het dodental is opgelopen tot 89, minstens 220 mensen raakten gewond, zeiden functionarissen. 

De meeste slachtoffers waren politieagenten. Het is niet duidelijk hoe de zelfmoordterrorist het beveiligde terrein, dat het politiebureau van de noordwestelijke stad Peshawar huisvest en zelf in een zwaarbeveiligde zone met andere overheidsgebouwen ligt, binnen kon komen.

Sarbakaf Mohmand, een commandant van de Pakistaanse Taliban, heeft op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Pakistan heeft sinds november toen de Pakistaanse Taliban hun wapenstilstand met de regeringstroepen beëindigden te maken met een golf van militante aanvallen. Dit was een van de dodelijkste aanvallen op veiligheidstroepen in de afgelopen jaren. Premier Sharif sprak van een aanval op heel Pakistan. VN-secretaris-generaal Guterres veroordeelde de aanslag.