Jussie Smollett moet gaan zitten

De acteur Jussie Smollett is afgelopen vrijdag veroordeeld voor het faken van een, naar wat hij beweerde, racistische aanval en het doen van een valse aangifte.

In een lange uitspraak, bijna een speech, gaf de rechter precies aan wat hij vindt van het doen van een valse aangifte. Het feit dat Smollett loog over het recistische en homofobe karakter van de, door hem betaalde, aanval stak de rechter. Hij gaf aan dat de naam Smollett ondertussen synoniem is geworden met liegen.

De acteur, ook bekend van de serie Empire, mag 150 dagen gaan zitten. In theorie. Hoeveel dagen hij daadwerkelijk op water en brood gaat is vooral afhankelijk van zijn gedrag. Verder krijgt hij een boete van 25.000 dollar (bijna 23.000 euro) en moet Smollett volgens Amerikaanse media 120.000 dollar terugbetalen aan de stad Chicago voor de gemaakte kosten in zijn zaak.

De acteur kon zich, na het horen van de veroordeling, niet weerhouden van een uitbarsting dat hij niet suïcidaal zou zijn. Ook bleef hij liegen dat hij onschuldig zou zijn. Dit in tegenstelling tot het overweldigdende bewijs.

Het vonnis is hieronder te zien: