FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 maart 2022

Apple en Nike verkopen geen producten meer in Rusland

Geen iPhones, Macs of Apple Watches meer: Apple zegt de verkoop van alle producten in Rusland op te schorten. Bovendien zijn Apple Pay en andere diensten volgens een verklaring aan banden gelegd. Het bedrijf heeft ook de apps RT News en Sputnik News uit zijn app store verwijderd - in ieder geval buiten Rusland.

Sportartikelenfabrikant Nike deed hetzelfde. Haar producten kunnen nu niet worden gekocht in Rusland, noch via de website van de Amerikaanse groep, noch via de app. Het Oekraïense parlementslid Lesia Vasylenko juichte de stappen toe. Dit zijn "geweldige voorbeelden van hoe particuliere bedrijven sancties kunnen opleggen aan Rusland", schreef ze op Twitter.

Twitteraars steken de draak met Poetin

De invasie van Oekraïne door Rusland heeft ook  op social media tot grote verontwaardiging geleid. Maar de verontwaardiging voedde ook de creativiteit van Twitteraars om stelling te nemen tegen Vladimir Poetin.

Nord Stream 2 vraagt faillissement aan

De aardgasleiding Nord Stream 2 is on hold gezet. Inbedrijfstelling is momenteel onwaarschijnlijk, zelfs niet op middellange termijn. Het bedrijf zou op de rand van het faillissement staan. De exploitant heeft alle medewerkers op de hoogte gebracht, zo maakte de Zwitserse minister van Economische Zaken bekend.

Een week geleden hadden de VS sancties opgelegd aan het bedrijf en zijn Duitse directeur Matthias Warnig vanwege het conflict met Rusland, dat toen al aan het escaleren was. Enkele dagen voor de Russische aanval op Oekraïne heeft de Duitse regering het project stopgezet en verklaard dat het lopende goedkeuringsproces voor de Duits-Russische pijpleiding opnieuw zou moeten worden geëvalueerd.

Volgens ingewijden staat de exploitant van de Russische pijpleiding Nord Stream 2, gevestigd in het fiscaal voordelige Zwitserse kanton Zug, op de rand van faillissement. Volgens de Zwitserse minister van Economische Zaken Guy Parmelin heeft het bedrijf alle werknemers ontslagen. 140 mensen zijn getroffen, zei Parmelin maandagavond op de Franstalige Zwitserse televisie.

Nord Stream 2 AG werkt momenteel samen met financiële adviseurs om een deel van zijn verplichtingen te regelen en zou deze week officieel faillissement kunnen aanvragen in Zwitserland, zeiden twee mensen die bekend waren met de plannen tegen persbureau Reuters. Het bedrijf vroeg dinsdag om een ontmoeting met vertegenwoordigers van de kantonse autoriteiten, meldt de Franstalige Zwitserse televisie. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op een verzoek.

De pijpleiding, die werd aangelegd en voltooid door de Oostzee, moest Russisch gas naar Duitsland brengen. Het project is door tegenstanders altijd bekritiseerd als een geopolitiek instrument in de handen van Rusland. Na de escalatie door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne is deze discussie weer opgelaaid.

Peiling zetelverdeling; kleine verschuivingen door Oekra´neoorlog?

Ter vergelijking de zetelpeiling van afgelopen zondag door Maurice de Hond:

Vrijspraak van voorbereidingen voor moordaanslag

Een 23-jarige man is vrijgesproken van voorbereidingshandelingen voor een moordaanslag tussen februari en maart 2021 in Amsterdam-Nieuw-West. Dat hij opzettelijk een moord voorbereidde kan niet worden bewezen.

Uit het dossier kan worden afgeleid dat hij een baken onder een auto plakte en een simkaart in het baken installeerde. Hij wist dus dat de auto zou worden gevolgd. Het dossier bevat echter geen bewijs dat hij wist van een plan om iemand te liquideren. Ook voor zogenoemd voorwaardelijk opzet is onvoldoende bewijs. Daarvan was sprake geweest als hij bewust de aanmerkelijke kans had aanvaard dat het baken en de telefoon zouden worden gebruikt bij een moord.

Nederlandse financiŰle steun voor Oekra´ne via Wereldbank

Naast militaire en humanitaire steun, kan Oekraïne ook rekenen op financiële hulp vanuit Nederland. Nederland geeft een garantie aan de Wereldbank waarmee Oekraïne € 100 miljoen extra kan lenen. Het geld is bedoeld om Oekraïne te helpen de begroting te financieren zodat het land macro-economisch niet verder destabiliseert en het over voldoende financiële middelen beschikt.

Garantie op lening
De Wereldbank wil Oekraïne met $ 350 miljoen helpen om de begroting van het land te kunnen financieren. Dit is het maximumbedrag dat de instelling op dit moment aan het land kan lenen. Oekraïne heeft nu echter behoefte aan meer financiering. De aandeelhouders van de Wereldbank zijn daarom gevraagd extra bij te dragen. Het Nederlandse kabinet geeft een garantie af waarmee € 100 miljoen extra geleend kan worden aan het land.

Hechte banden
De Wereldbank is met de Nederlandse garantie in staat op de kapitaalmarkten het geld op te halen en via een lening aan Oekraïne beschikbaar te stellen. De lening blijft afhankelijk van de ontwikkelingen. Mocht er een regimeverandering plaatsvinden in Kiev, dan behoudt Nederland de mogelijkheid de garantie alternatief in te zetten ten gunste van de Oekraïense bevolking.

“Oekraïne verdient op alle mogelijke manieren op onze steun, in dit geval via de Wereldbank. We doen dat samen met andere landen”, aldus minister Kaag van Financiën.

Verzoek om hulp
De invasie van Oekraïne heeft geleid tot terugtrekking van kapitaal uit het land waardoor de toegang tot de financiële markten ernstig is bemoeilijkt. Het conflict leidt daarnaast tot vergroting van het begrotingstekort. De Oekraïense overheid heeft daarom dringend behoefte aan financiële steun en heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. Met de garantie schaart Nederland zich bij gelijkgestemde landen die Oekraïne financieel ondersteunen.

Beveiliger mishandeld en hond gedood: politie zoekt getuigen

In een pand aan de Plesmanweg in Den Haag zijn in de nacht van maandag op dinsdag een beveiliger en zijn hond mishandeld. De hond overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen.

De beveiliger maakte omstreeks 0.30 uur met zijn hond een surveillanceronde door het pand, dat verbouwd wordt. Hij had daar iets gezien dat hij niet vertrouwde.

Eenmaal in het gebouw werd hij neergeslagen, waarna hij buiten bewustzijn raakte. Ook de hond van de beveiliger werd mishandeld en dit overleefde het dier niet. Toen de beveiliger weer bij bewustzijn was, alarmeerde hij de hulpdiensten. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

De politie is op zoek naar de dader of daders. Heeft u in de nacht van maandag 28 februari op dinsdag 1 maart iets verdachts gezien in de omgeving van de Plesmanweg? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ambassade in Moskou: 'Verlaat Rusland nu het nog kan'

De Nederlandse ambassade in Moskou adviseert Nederlanders om Rusland te verlaten als hun verblijf niet noodzakelijk is. Voor Nederlanders die besluiten te blijven is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Dat zei Gilles Plug, de Nederlandse ambassadeur in Moskou, vandaag tijdens een online bijeenkomst met Nederlanders in Rusland.

De ambassade en het Generaal Consulaat in Sint-Petersburg organiseerden de digitale bijeenkomst om vragen van Nederlanders in Rusland te beantwoorden. Zo’n 370 Nederlanders gaven gehoor aan de uitnodiging die was verstuurd via de BZ-Informatieservice.

Ambassadeur Plug riep Nederlanders op om te overwegen of hun verblijf in Rusland echt noodzakelijk is en op tijd een verstandige keuze te maken. Als mensen ervoor kiezen om te blijven, dan is het hun eigen verantwoordelijkheid om geïnformeerd te blijven. ‘Hou je oren en ogen open en meld je aan bij de ambassade, zo kunnen we u tijdig op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen.’

Reisadvies
Afgelopen week is het reisadvies voor Rusland aangepast naar oranje en rood. Dit betekent dat er wordt geadviseerd om alleen noodzakelijke reizen te maken naar het oranje gebied. Reizen naar het rode gebied wordt afgeraden.

Ambassadeur Plug benadrukte dat het reisadvies niet vanwege veiligheid is aangepast. ‘Vanwege de onzekere situatie en de mogelijke gevolgen van de sancties, zoals de beschikbaarheid van geld en hinder bij het vliegverkeer wordt aangeraden om alleen in Rusland te blijven als dit echt noodzakelijk is.’

Blijf alert
De ambassade benadrukte verder dat situatie snel kan veranderen. Nederlanders worden aangeraden om het laatste nieuws goed te volgen en zich te registreren bij de ambassade. Ambassadeur Plug: ‘Het is onzeker wat er komen gaat. Het kan zijn dat meer sancties komen die het dagelijks functioneren verder beperken.’ De ambassade raadt ook aan om weg te blijven bij demonstraties en grote mensenmassa’s.

‘En houd er rekening mee dat je betaalpassen misschien niet geaccepteerd worden. Dus zorg voor zo veel mogelijk contant geld in euro’s of dollars en roebels.’

Rusland verlaten
Verschillende aanwezigen vroegen of Nederland mensen gaat evacueren als de situatie escaleert. Dit is geen optie, aldus Plug. Nederlanders kunnen nu nog met eigen auto via Finland, Letland of Estland naar Europa reizen. Of naar Europa vliegen via landen die hun luchtruim niet gesloten hebben. ‘Maar houd rekening met een grote omweg, duurdere tickets en een langere reistijd. En dat de situatie snel kan veranderen, waardoor er misschien later weinig mogelijkheden zijn om het land te verlaten.’

Random Pics van de Dag #560

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dienstplichtwet bestaat 100 jaar

De dienstplichtwet bestaat vandaag 100 jaar. De wet is nog steeds van kracht, maar de opkomstplicht is al ruim een kwart eeuw opgeschort. Sinds 1996 worden mensen niet meer opgeroepen. Toch vragen juist nu, vanwege de oorlog in Oekraïne, veel mensen zich af of de dienstplicht nu weer wordt geactiveerd. Het antwoord is dat dit absoluut niet aan de orde is.

Nederland heeft een beroepsleger dat in NAVO-verband het grondgebied kan verdedigen. Mocht er om wat voor reden weer behoefte komen aan het activeren van de dienstplicht, dan duurt het jaren voordat die weer is opgetuigd. Het zou ook enorme investeringen vergen: in kazernes, in materieel en in instructeurs.

Vrouwen onder de wapenen
Eind 2020 was de dienstplicht voor het laatst in het nieuws. Toen ontvingen voor het eerst ook vrouwen de zogenoemde dienstplichtbrief. Die krijgt iedere Nederlandse jongere in het jaar dat hij of zij 17 wordt. Daarin staat dat ze van hun 17e tot hun 35e levensjaar staan ingeschreven voor de dienstplicht. Die geldt sinds 1 januari 2020 dus ook voor vrouwen. Dit was in 1922 nog volstrekt ondenkbaar. Oorlog was mannenwerk.

Verplicht
De dienstplicht was verplicht. Zoals de bekende staatsman Jan Rudolf Thorbecke zei: het was de zwaarste last die een staat zijn burgers kon opleggen. Burgers waren te dwingen de wapens op te nemen om zo nodig te doden. Ook zelf liepen ze het risico te worden gedood of gewond te raken. Duizenden Nederlanders pakten de wapens op en betaalden in de strijd de hoogste prijs. Dat gebeurde met name tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Koude Oorlog
Vóór de Tweede Wereldoorlog werd het aantal jaarlijks opgeroepen dienstplichtigen laag gehouden. Dit veranderde na de oorlog, onder invloed van de daaropvolgende Koude Oorlog. Vrijwel alle jongens die lichamelijk en geestelijk geschikt werden geacht, moesten opkomen. Nederland kreeg zo een grote krijgsmacht. Die had de taak om op de Noord-Duitse laagvlakte een eventuele aanval van het Warschaupact tegen te houden. Een deel van de dienstplichtigen bracht zijn diensttijd zelfs permanent in Duitsland door, in plaatsen als Hohne, Langemannshof en vooral Seedorf. Voor Nederlanders van 50 jaar en ouder zijn dit nog altijd bekende namen.

Nieuwe dienstplichtigen krijgen hun persoonlijke uitrusting en worden gecontroleerd op de volledigheid daarvan, 1985. (foto: Ministerie van Defensie)
Nieuwe dienstplichtigen krijgen hun persoonlijke uitrusting en worden gecontroleerd op de volledigheid daarvan, 1985. (foto: Ministerie van Defensie)


Oekra´ense vluchtelingen kunnen naar Legerplaats De Harskamp in Ede

Defensie heeft Legerplaats Harskamp in Ede aangeboden. De gemeente zorgt vervolgens voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In de Harskamp kunnen er 800 verblijven.

Het is nog niet bekend of en wanneer van het aanbod gebruik wordt gemaakt. De EU-lidstaten praten donderdag in Brussel over de opvang van de vluchtelingen uit het Oost-Europese land.

Oekraïners ontvluchten hun land nadat Rusland het op 24 februari op grote schaal heeft aangevallen.

Oekra´ens paspoort is treinkaartje naar Nederland

Ook de NS is aangeslagen door de afschuwelijke situatie in Oekraïne. Marjan Rintel. president-directeur NS: “We hopen een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een betere situatie voor Oekraïense vluchtelingen. Daarom zeggen we tegen inwoners van Oekraïne die hun land en huizen moesten ontvluchten: je paspoort of ID-bewijs is je treinkaartje naar Nederland. De collega’s van NS zullen helpen om je doorreis in Europa zo makkelijk mogelijk te maken. We wensen je een veilige reis.”

Dit aanbod gaat per direct in. En bovendien geldt voor inwoners uit Oekraïne die binnen Nederland willen doorreizen: op vertoon van je Oekraïense identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoersbewijs dat niet ouder is dan 24 uur. kun je een dagkaart ophalen bij de Tickets en Service-balies van NS. Voor informatie over het reizen naar en verblijven in Nederland, verwijzen we naar de website van IND of COA.

Eerste verblijfslocatie Oekra´ners vandaag open in Amsterdam

De eerste Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht en verblijf nodig hebben, kunnen zich vanaf vandaag melden in Amsterdam. Hier is een eerste verblijfslocatie ingericht voor 80 mensen uit Oekraïne. Het kabinet is onder andere in gesprek met de gemeenten Zaanstad, Haarlem, Den Haag, Ede en het ministerie van Defensie over opvang van Oekraïners.

Het gaat hier om de eerste opvang van Oekraïners. Ondertussen bereidt het kabinet grootschaliger opvang voor samen met gemeenten en maatschappelijke partners. De Koninklijke Marechaussee zal mensen die onderdak nodig hebben bij de grens doorverwijzen naar de beschikbare locaties. Oekraïners die al in Nederland zijn en zich afvragen waar ze naartoe kunnen, kunnen zich melden bij de gemeente waar ze momenteel verblijven. Gemeenten kunnen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) terecht als zij vragen hebben over hoe te handelen.

Ook veel andere gemeenten melden zich die willen bijdragen aan de opvang van Oekraïners. De VNG roept deze gemeenten op zich bij haar te melden, zodat een landelijk beeld ontstaat waar vluchtelingen terecht kunnen.

Niet alleen gemeenten, maar ook organisaties zoals Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en Leger des Heils hebben hulp aangeboden. Daarnaast zien we veel hartverwarmende initiatieven opkomen. Op dit moment wordt in kaart gebracht hoe die hulp er precies uitziet. Het kabinet is alle partijen zeer erkentelijk voor hun aangeboden steun en initiatieven.

“Heel goed om te zien dat gemeenten en maatschappelijke organisaties klaar staan om hulp te bieden aan mensen die vluchten uit Oekraïne. Ons beleid is altijd om mensen zoveel mogelijk op te vangen in de regio. Nu is Europa de regio. Als mensen naar Nederland komen, dan zullen wij voor hen zorgen als ze dat nodig hebben,” stelt staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid.

Vooralsnog worden veel Oekraïners opgevangen in de directe buurlanden van Oekraïne waar ze veelal verblijven bij familie en vrienden. Nederland staat echter klaar voor mensen als ze wel doorreizen.

Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. Mensen met een biometrisch paspoort mogen hier sowieso 90 dagen vrij verblijven. Daarom hoeven mensen uit Oekraïne in eerste instantie ook niet naar een asielzoekerscentrum. Zij hebben immers al recht op verblijf in Nederland. Daarom worden voor deze mensen speciale verblijfslocaties opgezet.

Guardians of the Galaxy en meer naar Xbox Game Pass

Voor de eerste helft van maart komen zeven games naar Xbox Game Pass. Enkele daarvan stonden al in de service voor andere platformen, dus het is helaas geen enorme vetpot de komende weken. Wel lijkt Microsoft ook FOK! in de gaten te houden, want na vele comments is Flight Simulator nu ook via de cloud speelbaar!

 • (1-3) Far: Changing Tides (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (1-3) Microsoft Flight Simulator (Cloud) - reeds beschikbaar op Xbox en PC
 • (3-3) Lightning Returns: Final Fantasy XIII (Xbox en PC)
 • (10-3) Kentucky Route Zero (Xbox, PC en cloud)
 • (10-3) Lawn Mowing Simulator (Xbox One) - reeds beschikbaar op Xbox Series X|S en PC
 • (10-3) Marvel's Guardians of the Galaxy (Xbox, PC en cloud)
 • (10-3) Young Souls (Xbox, PC en cloud) - Day One release

Het lijstje van games die uit Xbox Game Pass gaan op 16 maart is ook kort, maar zit helaas wel kwaliteit in:

 • Nier: Automata
 • Phogs!
 • Torchlight III
 • The Surge 2

Oekra´ne gereed voor een guerrillaoorlog door arsenaal aan antitankwapens

Ook als de Russen succesvol Oekraïne zullen veroveren, zal het Russische leger voorlopig niet klaar zijn met de strijd in Oekraïne. Volgens experts zouden de nieuwe wapens, die nu ook door veel andere landen aan Oekraïne worden geleverd, bijdragen aan een langdurige guerrillaoorlog.

De Russen worden nu belaagd met Stinger, Javelin, NLAW, Panzerfaust 3 en zelfs RPG. Voor de gemiddelde burger zijn het vrij onbekende namen, maar het zijn de afkortingen van (zeer) geavanceerde westerse technologie die nu al op verschillende plaatsen wordt ingezet door Oekraïense soldaten.

Onder deze wapens bevinden zich veel anti-tank wapens. De Stinger is ander soort wapen, dit is een draagbare infrarood-geleide luchtdoelraket. Vliegtuigen tot vijf kilometer hoog kunnen hiermee worden neergehaald.

Militairen in Osdorp voor beveiliging Marengoproces

Het is een niet alledaags beeld vandaag in Amsterdam Osdorp: militairen met grote geweren beveiligen daar de zwaarbeveiligde rechtbank. Voor het eerst helpt de Koninklijke Landmacht de politie bij de beveiliging van het Marengoproces, de zaak rond Ridouan Taghi en zestien medeverdachten, zo meldt AT5. 

"Wij zijn heel erg blij dat we bijstand krijgen van defensie, want de politie loopt op dat gebied echt tegen haar grenzen aan", zei een politiewoordvoerder gisteren over de hulp van de militairen.

Het Openbaar Ministerie zei in januari nog altijd rekening te houden met een uitbraak van Ridouan Taghi, die vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in het Noord-Brabantse Vught. Taghi zou via briefjes en handgebaren aan zijn neef Youssef T., die tevens zijn advocaat was, hebben gezinspeeld op een gewelddadige uitbraak.

Oefenlocatie
In aanloop naar het proces werd op een oefenlocatie in het Utrechtse Den Dolder alle mogelijke scenario's geoefend. Uiteenlopend van gewelddadige scenario's tot praktische omstandigheden. Zo trainden de militairen ook hoe ze om moeten gaan met opdringerige journalisten of irritante vloggers. De politie heeft aan de lopende band met dit soort mensen te maken, maar de mannen en vrouwen in het groen niet.

In het Marengoproces staat een groot aantal verdachten, onder wie Ridouan Taghi, terecht voor betrokkenheid bij zes liquidaties, vier pogingen daartoe en drie voorbereidingen voor een moord. De zittingen vinden plaats in de Bunker in Osdorp.

188 Afghanen aangekomen in Eindhoven

Vanochtend zijn 188 Afghanen met een door Nederland ingehuurde charter vanuit Islamabad aangekomen op het militaire vliegveld van Eindhoven. Vannacht vlogen zij met ondersteuning van de Nederlandse ambassade in Islamabad en de Internationale Organisatie voor Migratie naar Nederland. Zij maken deel uit van de groep van 294 Afghanen die vorige week aankwam in Pakistan. De rest van de groep zal zo spoedig mogelijk naar Nederland worden overgebracht.

De groep bestaat uit enkele Nederlandse ingezetenen, Afghanen die als tolk of in een andere functie hoog profiel werkzaamheden voor Nederland in een internationale militaire of politiemissie hebben uitgevoerd, Afghaanse ngo-medewerkers die vallen onder de speciale voorziening zoals omschreven in de Kamerbrief van 11 oktober en leden van hun kerngezinnen.

De Pakistaanse autoriteiten hebben voor deze specifieke groep, velen zonder geldig paspoort en visum voor Pakistan, een eenmalige uitzondering gemaakt en toestemming gegeven via dat land naar Nederland te reizen.

De afgelopen week verbleef de groep in Islamabad, waar IOM zorgde voor opvang in hostels en eerste levensbehoeften. De Nederlandse ambassadestaf bood hen mentale ondersteuning na de lange, gevaarlijke tocht die sommigen van hen hebben afgelegd.

Nederland blijft zich onverminderd inzetten om ook andere Nederlanders en Afghanen die daarvoor in aanmerking komen, in veiligheid te brengen. Alle mogelijkheden hiertoe worden, ook in samenwerking met andere landen, bekeken en benut.

Nederland doet weer belastingaangifte

Ruim 8 miljoen mensen kunnen vanaf dinsdag 1 maart aangifte inkomstenbelasting doen over 2021. De Belastingdienst heeft al zoveel mogelijk gegevens vooraf ingevuld. Het goed controleren van die gegevens en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk. Zeker wanneer er iets is veranderd in 2021. En voor iedereen die aangifte doen een lastige klus vindt, is er hulp.

Circa 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen de afgelopen periode een uitnodiging om aangifte te doen over 2021. De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Voor veel mensen geldt dat wanneer zij vóór 1 april aangifte doen, zij vóór 1 juli horen of zij geld terug krijgen of moeten betalen.

Net als in voorgaande jaren maakt de Belastingdienst aangifte doen zo makkelijk mogelijk. Veel gegevens zijn vooraf ingevuld. Dit helpt mensen om tijdig en volledig aangifte te doen en verkleint de kans op onbewuste fouten.

Veranderingen in persoonlijke situatie
Als er iets is gewijzigd in de persoonlijke situatie, dan is het nog belangrijker om de aangifte goed te controleren en aan te vullen. Voorbeelden daarvan zijn een scheiding, het stoppen met een onderneming of het oversluiten van een hypotheek.

Als mensen in 2021 bijvoorbeeld hun hypotheek voor de eigen woning hebben overgesloten vanwege de lage rente, betalen ze waarschijnlijk minder hypotheekrente. Dus kunnen ze minder aftrekken. Aan de andere kant zijn de oversluitkosten van de hypotheek en de boeterente meestal aftrekbaar. Het is belangrijk dergelijke gegevens goed te controleren en aan te vullen. Deze én andere belangrijke informatie over het invullen van de aangifte 2021 is terug te vinden op www.belastingdienst.nl/aangifte.

Coronasteunmaatregelen in de aangifte
Ook in 2021 konden ondernemers gebruik maken van coronasteunmaatregelen. De fiscale gevolgen van deze coronasteunmaatregelen zijn voor iedereen anders.

De Belastingdienst houdt in de aangifte rekening met ontvangen steunmaatregelen. De overbruggingsregeling zoals de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) is al vooraf ingevuld in de aangifte. Ondernemers worden gevraagd de gegevens over deze uitkeringen goed te controleren en indien nodig aan te passen. Ook worden ondernemers in de aangifte gewezen op de rubrieken die gaan over de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die zijn aangewezen als vrijgestelde winstbestandsdelen. Daarnaast bevat de aangifte een verwijzing naar het versoepelde urencriterium.

Hulp bij aangifte
De Belastingdienst vindt het belangrijk dat aangifte doen zo eenvoudig mogelijk is, maar begrijpt ook dat sommigen het moeilijk vinden. “We willen dat iedereen met een gerust hart aangifte doet en dan is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat,” vertelt Heleen Bisschoff-Moonen, directeur bij de directie Particulieren bij de Belastingdienst. “Hulp is er in vele vormen, zowel binnen als buiten de Belastingdienst. Denk aan onze website waar je alles over de aangifte kunt terugvinden. Maar ook aan hulp uit de nabije kring of van maatschappelijke organisaties zoals bibliotheken en vakbonden. En je kunt algemene vragen ook stellen op onze sociale media kanalen. Kortom, een beetje extra hulp is nooit ver weg.”

Door krapte op de arbeidsmarkt moet ook de BelastingTelefoon het momenteel met minder mensen doen. Mogelijk zijn de wachttijden daardoor langer dan gebruikelijk. Voor antwoorden op de meest gestelde vragen over het doen van belastingaangifte kan men ook terecht op belastingdienst.nl/aangifte. Meer informatie over hulp bij aangifte is te vinden op belastingdienst.nl/hulp.

Box 3: aangifte zoals gebruikelijk
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Belastingdienst uit moet gaan van het werkelijke rendement op sparen en beleggen. In het huidige aangifteprogramma 2021 zijn de gevolgen hiervan nog niet verwerkt. Hierdoor zien belastingplichtigen met box 3 inkomen in het aangifteprogramma een inkomen en een berekend belastingbedrag dat mogelijk niet juist is. Het besluit hoe het arrest uit te voeren, wordt rond begin mei genomen. Mensen die aangifte doen in box 3, kunnen dat opgeven zoals gebruikelijk. De Belastingdienst houdt de aangiftes met box 3 apart. Als bekend is hoe het herstel eruit ziet, berekent de Belastingdienst het juiste bedrag.

Doordat ná de aangifteperiode wordt besloten over de oplossing, zullen de definitieve aanslagen bij mensen die aangifte doen in box 3, waarschijnlijk later dan de gebruikelijke datum van 1 juli worden opgelegd. Daar worden zij door de Belastingdienst over geïnformeerd.

Voorlopige aanslag
Ook in de voorlopige aanslag 2022 is nog geen rekening gehouden met de eventuele gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad. Hierdoor kan de voorlopige aanslag 2022 voor burgers met een box 3 inkomen te hoog zijn. Voor burgers met een terug te ontvangen bedrag kan de teruggaaf hierdoor te laag zijn vastgesteld. Burgers kunnen de voorlopige aanslag gewoon betalen. De voorlopige aanslag 2022 wordt verrekend met de definitieve aanslag 2022, waarin de gevolgen van het arrest wel zijn verwerkt. Maar er is voor mensen met box 3 inkomen ook de mogelijkheid om de voorlopige aanslag 2022 niet te betalen, voor hen wordt een betaalpauze ingelast. Meer informatie over belastingaangifte en box 3 is te vinden op belastingdienst.nl/box3.

NVWA: Vangletsel bij Nederlands pluimvee flink verminderd

Het aantal overtredingen op het gebied van vangletsel bij pluimvee afkomstig uit Nederland is flink verminderd, blijkt uit cijfers van de vangletsel naleefmeting van de NVWA 2021. Het aantal koppels afkomstig uit Nederland, waarbij meer dan 2% vangletsel werd geconstateerd, ging van 27% in 2017 naar 4% in 2021. Bij deze periodieke, uitgebreide naleefmeting werden in de grote pluimvee slachthuizen met permanent toezicht, gedurende acht uur de aangevoerde koppels pluimvee gecontroleerd op vangletsel. Dit zijn dieren afkomstig van Nederlandse en van buitenlandse pluimveehouderijen.

Overtredingen
Vangletsel zijn verwondingen die dieren oplopen wanneer ze in de stal gevangen worden en naar het slachthuis afgevoerd worden. Voorbeelden van vangletsel zijn een gebroken vleugel of ernstige bloedingen. Dit vangletsel wordt gemeten per koppel. Alle dieren in één stal noemen we een koppel. We controleren regelmatig steekproefsgewijs en risicogericht. Daarnaast vindt er periodiek een grote naleefmeting plaats. Tijdens de naleefmeting in 2021 was 53% van het pluimvee dat in Nederland geslacht wordt van Nederlandse komaf. 32% komt uit Duitsland en 15% is afkomstig uit België. Het totaal aantal koppels waarbij meer dan 2% vangletsel werd geconstateerd, ging van 25% in 2017 naar 13% in 2021. Wat betreft het naleven van de regels ter voorkoming van vangletsel is er een groot verschil te zien in de geleverde dieren uit Nederland en het pluimvee afkomstig uit andere lidstaten. Het aantal koppels met overtredingen afkomstig uit het buitenland is nagenoeg gelijk gebleven op 24%. Terwijl het aantal koppels met overtredingen in Nederland sterk is afgenomen; van 27% in 2017 naar 4% in 2021. De NVWA gaat in gesprek met de buitenlandse autoriteiten om deze cijfers te bespreken en te kijken hoe dit verbeterd kan gaan worden en vraagt ook de sector om haar verantwoordelijkheid te nemen door buitenlandse pluimveehouders aan te spreken.

Loslaten samenhang bij beboeten
De NVWA beoordeelt of er sprake is van vangletsel bij pluimvee op koppelniveau. Een pluimveehouder kan op zijn bedrijf meerdere stallen en dus meerdere koppels pluimvee houden. In het geval dat bij meerdere koppels (stallen) op één en dezelfde dag vangletselovertredingen worden geconstateerd, dan wordt dat op dit moment als 1 boete gezien. Dit noemen we samenhang bij beboeten. Vanaf 2 mei gaat de NVWA deze samenhang loslaten en wordt er per stal (koppel) een boete opgelegd als er sprake is van vangletsel.

Lisette de Ruigh, directeur keuren bij de NVWA: "We zijn natuurlijk blij met het verminderen van vangletsel bij Nederlands pluimvee. Vangletsel betekent een ernstige aantasting van het dierenwelzijn, ieder dier met vangletsel is er één te veel. Wij denken dat er nog een laatste verbeterslag mogelijk is in het terugdringen van het vangletselpercentage bij Nederlandse pluimveehouders. Daarom gaan we vanaf 2 mei 2022 de samenhang bij beboeten op vangletsel loslaten. Dit houdt in dat de overtredingen per stal afzonderlijk beboet gaan worden. Het is de bedoeling dat dit het dierenwelzijn nog meer ten goede gaat komen."

De wettelijke norm voor letsel is 0%. Voor vangletsel wordt een boete opgelegd als er in één koppel bij meer dan 2% van de dieren vangletsel is geconstateerd. Bij overschrijding van deze grens wordt sinds 1 mei 2021 naast de pluimveehouder, ook een bestuurlijke boete opgelegd aan de vangploeg. Deze vangploegen worden ingehuurd om alle dieren in de stal te vangen en klaar te maken voor transport naar de slachterij.

"Het kan voor grotere pluimveebedrijven een economische afweging zijn om meerdere koppels op dezelfde dag te snel te laten vangen en die ene boete voor lief te nemen. Wij willen echter alle bedrijven stimuleren om de tijd te nemen voor het vangen. Zoals gezegd is het percentage vangletsel-overtredingen bij Nederlands pluimvee gedaald naar 4%, maar we streven naar een percentage dicht bij de 0%. Om de bedrijven aan te sporen het dierenwelzijn optimaal te borgen, wordt er nu voor gekozen om niet meer per bedrijf, maar per stal te gaan beboeten wanneer er sprake is van meer dan 2% vangletsel bij één koppel. Daarnaast trekken we hiermee ook ons algehele handhavingsbeleid bij pluimveehouderijen gelijk. Op andere overtredingen, zoals voetzoollaesies (ontsteking van de voetzool, de ernst van voetzoollaesies is een belangrijke welzijnsindicator voor het primaire bedrijf) en bezettingsdichtheid (toegestane aantal dieren per m2 in de stal) wordt er al per koppel gehandhaafd."

FOK! Wat een weer: minder fraai helaas

winterbanner

Moggé!  

Ik ben bang dat het weer even kort en krachtig zal zijn vandaag. Zowel collega Ferdy, als ik hebben het de laatste dagen enorm druk gehad. Ook viel er over het weer weinig te vertellen, dus op zich kwam dat wel mooi uit en niet tijdens een storm.  

In ieder geval, vandaag is er helaas meer bewolking dan de afgelopen dagen. In het oosten en zuiden zou de zon nog even kunnen schijnen, maar ook daar zal het niet strakblauw meer zijn.

Aan zee en in het noorden van het land is het zelfs helemaal bewolkt en kan er ook wat regen vallen. Grote hoeveelheden zijn echter niet aan de orde. Het ziet er in ieder geval veel minder vrolijk uit helaas.

Als je onder de bewolking zit is het zelfs kil met slechts 4 of 5 graden. Als de zon nog even goed kan schijnen is het met 10 graden duidelijk beter. Verder staat er een matige zuid-zuidoostenwind.

Morgen kijken we weer wat uitgebreider. 

Fijne avond!  

Zonnige dagen (Foto: Rob)
De afgelopen dagen was het overal prachtig zonnig weer. (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Eerste gevangenisstraffen voor inklimmers Rotterdamse haven

De rechtbank Rotterdam heeft maandag gevangenisstraffen van drie tot ruim vijf maanden opgelegd aan zeven mannen die zonder toestemming op het Rotterdamse haventerrein aanwezig waren. Het zijn de eerste verdachten die veroordeeld worden op basis van het nieuwe wetsartikel 138aa Sr. dat op 1 januari inging. Door dit wetsartikel kan onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens zwaarder worden bestraft, namelijk met een maximale gevangenisstraf van één jaar.

Havens Rotterdam
Het is algemeen bekend dat de afgelopen tijd vaak personen worden aangetroffen op de besloten haventerreinen in en rond Rotterdam, die daar zonder toestemming verblijven. Deze personen komen vaak op de terreinen door over toegangshekken te klimmen en proberen daar containers open te breken om waardevolle goederen of drugs uit deze containers te halen. Een verdachte, die op een haventerrein wordt aangetroffen en daarvoor geen duidelijke en verifieerbare reden wil of kan geven, wekt daarmee de verdenking dat hij zich met dergelijke criminele activiteiten inlaat.

Daarnaast zijn de havens van essentieel belang voor het economisch verkeer en maatschappelijk leven. Handhaving, toezicht, opsporing en aanhouding vergen veel capaciteit van de toezichthouders en opsporingsdiensten alleen al vanwege de grootschalige inzet van mensen en middelen nadat een indringer is gesignaleerd. Hieraan zijn aanzienlijke kosten verbonden, ook voor de betreffende containerbedrijven. De overslag van containers moet immers stilgelegd worden nadat een indringer is waargenomen.

De rechtbank heeft gekeken naar de beperkte strafmaxima van artikel 138aa Sr, waarbij de wetgever aansluiting lijkt te hebben gezocht bij de strafbaarstelling van huis-, erf- en lokaalvredebreuk. Bedacht dient te worden dat het hier gaat om het ongeoorloofde verblijf en/of betreden, mogelijk onder strafverzwarende omstandigheden zoals inklimming, en niet om bewijsbare pogingen om goederen zoals drugs uit de containers te halen. Indien dergelijke pogingen te bewijzen zijn, zijn immers aanzienlijk zwaardere strafbepalingen van toepassing en gelden de daaraan gekoppelde, aanzienlijk hogere, straffen.

Gevangenisstraffen
Alles afwegend vindt de rechtbank als uitgangspunt voor een first offender een gevangenisstraf van drie maanden op zijn plaats. Indien een verdachte zich de toegang heeft verschaft tot die besloten plaats door middel van inklimming, wordt als uitgangspunt een gevangenisstraf voor de duur van vier maanden passend en geboden geacht. Indien het feit is gepleegd door twee of meer verenigde personen, wordt het uitgangspunt met een derde verhoogd.

De zeven verdachten, mannen in de leeftijd van 19 tot 34 jaar, zijn allen veroordeeld. Aan de verdachten is een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd waarvan de duur uiteenloopt van 3 tot ruim 5 maanden. De verschillen zijn met name te verklaren uit verschillen in het bewezen verklaarde feit en/of het al dan niet bewezen zijn van bepaalde strafverzwarende omstandigheden uit lid 3 van artikel 138aa Sr.

2,5 miljoen Nederlanders in 2021 slachtoffer van online criminaliteit

In 2021 was 17 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder, bijna 2,5 miljoen mensen, naar eigen zeggen slachtoffer van online criminaliteit. De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. Een op de drie slachtoffers ondervindt psychische of financiële problemen door wat hen overkomen is. Minder dan de helft doet melding van online criminaliteit, bijna 20 procent doet aangifte. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2021.

Tien procent, ruim anderhalf miljoen mensen, was in 2021 slachtoffer van online oplichting en fraude. In de meeste gevallen ging het om aankoopfraude (7 procent), dat wil zeggen dat online gekochte producten of diensten niet werden geleverd, terwijl ze wel betaald waren. Zeven procent was slachtoffer van hacken, waarbij het in de meeste gevallen ging om het inbreken op een account. Twee procent had te maken met online bedreiging en intimidatie. Het gaat dan om bedreiging met geweld, online pesten, online stalken en shamesexting.

Ruim honderdduizend Nederlanders gedupeerd door phishing
Phishing is online oplichting, waarbij de dader zich voordoet als iemand anders en online personen met valse verhalen benadert om geld afhandig te maken. Vaak worden veel personen tegelijk benaderd. Van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen in 2021 meer dan twee op de drie (68 procent) dat ze in de afgelopen 12 maanden ten minste één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht hebben ontvangen dat (waarschijnlijk) van een oplichter was. Twee procent geeft aan hier in te zijn getrapt. Bijna de helft hiervan (0,8 procent, ruim 100.000 personen) is er uiteindelijk geld door verloren.

Online bedreiging en intimidatie hebben grootste impact
Bijna 1 op de 5 slachtoffers van online criminaliteit zegt gevolgen te ervaren van wat hen overkomen is, vooral in emotioneel of psychisch opzicht. De impact op het slachtoffer verschilt sterk naar soort delict of incident. Slachtoffers van online bedreiging en intimidatie ervoeren vaker problemen dan slachtoffers van online oplichting en fraude en slachtoffers van hacken. Zo zegt meer dan de helft van slachtoffers van online pesten hier problemen door te ervaren, tegen iets meer dan 10 procent van degenen die met hacken of aankoopfraude te maken hebben gehad.

Minder dan de helft meldt online criminaliteit
Van alle slachtoffers van online criminaliteit heeft 47 procent bij een instantie of in hun eigen kring gemeld wat hen overkomen is, 19 procent heeft aangifte gedaan bij de politie. Fraude in het betalingsverkeer werd door ruim drie kwart van de slachtoffers bij een instantie (bijvoorbeeld bank, politie, Fraudehelpdesk) gemeld. Een kwart van deze slachtoffers deed aangifte bij de politie. Slachtoffers van phishing deden met 55 procent het vaakst aangifte. Van hacken werd het minst vaak aangifte gedaan.

Minder traditionele criminaliteit in alle delen van Nederland

In alle regio’s van ons land is de traditionele criminaliteit – diefstal, inbraak, geweld en vernielingen – in de afgelopen tien jaar gedaald. Het grootst is deze afname geweest in de politieregio Limburg, het kleinst in de regio Rotterdam. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe Veiligheidsmonitor 2021 en de geregistreerde criminaliteit.

Het percentage mensen dat zegt in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit is tussen 2012 en 2021 in alle politieregio’s gedaald. In de regio Amsterdam, waar tien jaar geleden nog 43 procent slachtoffer was, is dit nu 27 procent. En in Noord-Nederland, dat in 2012 met 23 procent de minste slachtoffers telde, nam het slachtofferschap af tot 14 procent in 2021. Tien jaar geleden nam Limburg op de ranglijst van slachtoffers met 35 procent nog de tweede plaats in, voor de grootstedelijke regio’s Rotterdam, Den Haag en Midden-Nederland. In 2021 hoort Limburg met een slachtofferpercentage van 15 bij de regio’s met het laagste slachtofferpercentage.

In Limburg grootste daling, in Rotterdam de kleinste
Landelijk daalde het aantal mensen dat slachtoffer was van traditionele criminaliteit tussen 2012 en 2021 met 43 procent. Het aantal misdrijven dat de politie op dit gebied registreerde nam met 52 procent af. Het grootst was de daling in de politieregio Limburg, waar de afname op basis van zelfrapportage 56 procent was en die op basis van politieregistratie 58 procent. Het kleinst was de daling in de regio Rotterdam, met 32 procent minder slachtoffers en 48 procent minder registraties. De traditionele criminaliteit is in de dichtbevolkte regio’s in de Randstad de afgelopen tien jaar minder gedaald dan in andere delen van het land. Vooral in Limburg, Oost-Brabant en Oost-Nederland was de afname groter.

In alle gemeenten minder misdrijven geregistreerd
Het aantal traditionele misdrijven dat in 2021 door de politie geregistreerd werd, was in alle gemeenten lager dan tien jaar eerder. In Opmeer en Dinkelland was de afname met 73 procent het grootst, in Urk het kleinst (6 procent). Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners had Maastricht de grootste daling (66 procent) van de geregistreerde traditionele criminaliteit, Ede de kleinste daling (38 procent). Door gemeentelijke herindelingen in de periode 2012–2021 is de vergelijking niet voor alle gemeenten mogelijk.

In Amsterdam en Rotterdam de meeste misdrijven geregistreerd
In 2021 registreerde de Amsterdamse politie bijna 43.000 gevallen van diefstal en inbraak, geweld of vernieling. Dat zijn er 49 per duizend Amsterdammers. Op Rotterdams grondgebied werden ruim 29.000 misdrijven geregistreerd, 45 per 1.000 Rotterdammers. Het gemiddelde voor Nederland ligt op 25 geregistreerde misdrijven per 1.000 inwoners.

De gemeenten Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland kenden met 5 per 1.000 inwoners het kleinste aantal geregistreerde gevallen van diefstal, inbraak, vernieling of geweld.

Horst: dodelijk steekincident tijdens carnaval, verdachte aangehouden

Op maandagavond 28 februari 2022 omstreeks 19.35 vond er op het Sint Lambertusplein in het centrum van Horst een steekincident plaats. Een 21-jarige man uit de gemeente Horst is hierbij om het leven gekomen.

Door de hulpdiensten werd het zwaargewonde slachtoffer op het plein aangetroffen. Het slachtoffer werd gereanimeerd en een traumahelicopter werd opgeroepen. Ondanks inspanningen van de hulpdiensten overleed de jongeman kort daarna aan zijn verwondingen.

Carnaval
Het incident vond plaats tijdens het carnavalsfeest. De cafe's rondom het plein hebben meteen hun deuren gesloten en de muziek gestopt. Alle festiviteiten rondom het carnavalsfeest zijn meteen beëindigd. Omstanders die getuigen waren van het incident zijn allemaal opgevangen in het gemeentehuis. Voor hen is professionele hulp ingeschakeld.

Aanhouding
Er waren vanwege het carnavalsfeest veel personen getuigen van het incident. Omdat zij een goed signalement konden geven, kon tegen middernacht door de politie een persoon worden aangehouden als verdachte. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. De Forensische Opsporing en de recherche zijn nog volop bezig met het onderzoek. Er is niet bekend wat er zich voorafgaand aan het incident heeft afgespeeld. Details over de toedracht kunnen in dit stadium van het onderzoek nog niet gegeven worden.

Finland en AustraliŰ leveren ook wapens aan Oekra´ne, Poetin waarschuwt Finland

Finland en Australië willen deelnemen aan wapenleveranties aan Oekraïne. Na een aanvankelijke aarzeling wil niet-NAVO Finland toch 2500 aanvalsgeweren, munitie, 1500 antitankwapens en 70.000 veldrantsoenen voor Oekraïense soldaten sturen, zei de Finse minister van Defensie Antti Kaikkonen op Twitter. De Russische president Vladimir Poetin heeft Finland gewaarschuwd niet betrokken te raken bij het conflict. Finland en Rusland zijn directe buren met een 1340 km lange grens.

De Australische regering wil Oekraïne steunen met militair materieel en humanitaire hulp voor in totaal zo'n 68 miljoen euro. Premier Scott Morrison zei dat tweederde van het geld zou gaan naar "defensiemateriaal, zowel dodelijk als niet-dodelijk". De regeringsleider wilde niet precies zeggen om welke wapens en andere uitrusting het ging, om Rusland geen aanvullende informatie te geven, zei hij. "Maar we hebben het over raketten en munitie, we hebben het over Oekraïne helpen zijn land te verdedigen." Het materiaal wordt geleverd in samenwerking met de NAVO.

Internationaal Strafhof wil mogelijke Russische oorlogsmisdaden onderzoeken

De hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, Karim Kahn, wil onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Russische oorlog tegen Oekraïne. "Ik heb besloten zo snel mogelijk formeel een onderzoek in te stellen", zei hij in een verklaring.

Hij had zijn team al opdracht gegeven om alle mogelijkheden voor het bewaren van bewijsmateriaal te onderzoeken. De volgende stap is om toestemming te krijgen van de rechtbank om een onderzoek te starten. Een andere mogelijkheid is dat een verdragsluitende staat om een onderzoek verzoekt. Maar dat is blijkbaar nog niet gebeurd. Dat zou ons "in staat stellen om actief en snel deel te nemen aan onafhankelijke en objectieve onderzoeken", zegt Kahn.

Kahn kondigde aan dat hij de steun zou zoeken van alle verdragsluitende staten en de internationale gemeenschap. Dit omvat betere financiële middelen en het ter beschikking stellen van personeel. "Het belang en de urgentie van onze missie is te serieus om gegijzeld te worden door een gebrek aan middelen." Oekraïne behoort niet tot de verdragsluitende staten en kan daarom zelf geen onderzoeken aanvragen.

Oekra´ne ontvangt de Starlink-terminals van Elon Musk, en een waarschuwing

Volgens overheidsinformatie zijn de door Tesla-oprichter Elon Musk beloofde Starlink-internetterminals in Oekraïne aangekomen - inclusief een waarschuwing van een Amerikaanse beveiligingsexpert.

"Starlink - gearriveerd. Bedankt @elonmusk", tweette de Oekraïense vice-premier Mykhailo Fedorov, met een foto Oekraïne ontvangt Starlink-internetterminals - en vriendelijke waarschuwing over veiligheid - Reuters News vanaf de achterkant van een militair ogende vrachtwagen geladen met terminals. Musk antwoordt: "Graag gedaan."

Senior onderzoeker aan het Citizen Lab-project van de Universiteit van Toronto, John Scott-Railton, waarschuwde op Twitter echter dat de terminals potentiële doelen voor Rusland zouden kunnen worden. "Re: Elon Musk's Starlink-donatie. Goede zet. Maar vergeet niet dat als Poetin het luchtruim boven Oekraïne controleert, de uitzendingen van gebruikers bakens zullen worden voor luchtaanvallen", tweette hij in een serie waarin hij de risico's beschrijft.

Tweede Kamer tegen FvD: 'Staat u hier namens Nederland of namens het Kremlin'

De oorlog in Oekraïne grijpt iedereen aan. In Den-Haag werd vandaag gedebatteerd over de situatie in Oekraïne en Rusland. Thierry Baudet wil de aanval van Rusland niet veroordelen, hij wil het alleen betreuren. "Onze landen worden bestuurd door kneuzen".

De uitspraken van Baudet veroorzaakte veel commotie in de Tweede Kamer. Met als gevolg dat een voorstel van Jesse Klaver om een onderzoek in te stellen naar de mogelijke financiering met Russisch geld van politieke partijen, politici en belangenorganisaties in Nederland gesteund wordt. Klaver noemde expliciet de namen van FvD en PVV omdat deze twee partijen de sancties tegen Rusland niet steunen. Baudet toonde geen bezwaar tegen dit onderzoek, maar wil dat dan naar alle financiële stromen van alle politieke partijen.

Tevens stelde Klaver voor om vertrouwelijke informatie ontoegangelijk te maken voor partijen die Poetin's propaganda verspreiden, om te voorkomen dat deze informatie bij de Russen belandt.

Wolf rent op klaarlichte dag door winkelstraat en laat een drol achter

Afgelopen zondagmorgen liep er een wolf door het centrum van Heumen, dit is vastgelegd op camera. Op bewakingsbeelden van een snackbar in het centrum van het dorp is te zien hoe het dier over de Dorpstraat rent en twee voorbijgangers passeert.

Op de hoek met de Looistraat liet de wolf een drol achter, waarschijnlijk uit angst. En dat is bijzonder, zegt wolvendeskundige Maurice la Haye. Dat er poep van wolven wordt gevonden is niet uniek, op de Veluwe gebeurt dat wel vaker. "Maar zo op straat in een dorp is toch wel bijzonder."


Bezopen bestuurder gaat de cel in voor veroorzaken verkeersongeval

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Westervoort voor rijden onder invloed en roekeloos rijgedrag waardoor een verkeersongeval plaatsvond. Het slachtoffer raakte door het ongeluk zwaar gewond. De man krijgt een celstraf van 6 maanden. Daarbij mag hij 3 jaar geen motorvoertuig besturen.

De man naderde – onder invloed van alcohol - met een veel te hoge snelheid een kruising. Daar negeerde hij een verkeerslicht en verleende daardoor geen voorrang aan de personenauto van het slachtoffer. Het slachtoffer raakte hierbij gewond en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Zij brak onder meer haar pols en is hier al meerdere keren aan geopereerd. Het slachtoffer kan haar werk ruim een jaar later nog steeds niet uitvoeren en moet nog een operatie ondergaan.

Roekeloos rijgedrag
De rechtbank oordeelt dat de man de verkeersregels ernstig heeft geschonden. Daarnaast was de man een professioneel chauffeur, van wie veel meer oplettendheid verwacht mag worden. Hij verklaarde zich achteraf niets van het geheel te kunnen herinneren. Volgens de rechtbank doet dit niets af aan het oordeel dat hij opzettelijk meerdere belangrijke regels ernstig heeft geschonden. Door zijn verkeersgedrag ontstond er levensgevaar of gevaar voor lichamelijk letsel voor andere weggebruikers. Dat laatste is ook daadwerkelijk gebeurd. Dit alles leidt tot de conclusie dat de grove verkeersfouten van de man als roekeloos rijgedrag moet worden aangemerkt.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf
Volgens de rechtbank doet alleen het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een behoorlijke duur af aan het roekeloze rijgedrag van de man. De rechtbank legt een lagere straf op dan door de officier van justitie geëist, omdat de rechtbank meer gewicht heeft toegekend aan de gevolgen die het ongeval ook voor de man heeft gehad. Volgens de rechtbank is het noodzakelijk dat de man voor een lange periode zal worden uitgesloten van deelname aan het (gemotoriseerd) verkeer. Daarom legt de rechtbank een rijontzegging van 3 jaar op.

Oekra´nse ambassadeur in VS: Rusland gebruikt verboden 'vacuŘmbom'

Volgens de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten heeft Rusland maandag een verboden bom op Oekraïne gedropt. "Ze hebben vandaag een vacuümbom gebruikt, wat volgens de Conventie van Genève verboden is", zei ambassadeur Oksana Markarova tegen het Amerikaanse Congres. "De verwoesting die Rusland Oekraïne wil aanrichten is groot."

Een aerosolbom, in de volksmond een vacuümbom genoemd, gebruikt zuurstof uit de omringende lucht om een explosie bij hoge temperatuur te creëren, die typisch een veel langer zuigeffect creëert dan een conventioneel explosief na de explosiegolf. Een Russische verklaring is nog niet gegeven.

Russisch militair konvooi van meer dan 60 km lang op weg naar Kiev

De gevechten in Oekraïne worden heviger. Nieuw verworven satellietbeelden tonen een Russisch militair konvooi ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het konvooi strekte zich uit over zo'n 64 kilometer en is daarmee beduidend langer dan de aanvankelijk gemelde 27 kilometer, legt het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies uit over de opnames. Er zijn ook aanvullende grondtroepen en gevechtshelikopters waargenomen in het zuiden van Wit-Rusland, minder dan 32 kilometer ten noorden van de Oekraïense grens.

Een aanval in de regio Soemy in het noordoosten van Oekraïne zou aan beide zijden tot zware verliezen hebben geleid. Het Oekraïense anticorruptieportaal Antikor schreef dinsdagochtend vroeg dat er mogelijk 70 doden zijn gevallen aan Oekraïense kant en een groot aantal slachtoffers aan Russische kant. Russische artillerie trof een militaire eenheid. De lichamen werden onder het puin geborgen. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Volgens het Unian-agentschap beweert het Oekraïense leger ongeveer 100 Russische militaire voertuigen in de regio Soemy te hebben vernietigd.

Burgerrechtenactivisten: 6440 arrestaties bij anti-oorlogsdemonstraties Rusland

In Rusland zijn 6.440 mensen gearresteerd sinds de anti-oorlogsdemonstraties donderdag aanvingen. Ongeveer de helft van de arrestaties - 3126 - werden gedaan in Moskou, zoals het burgerrechtenportaal Owd-Info dinsdagavond aankondigde. 2.084 mensen werden gearresteerd in St. Petersburg. In Jekaterinenburg, Krasnodar en Nizjni Novgorod waren er elk meer dan 100. Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne zijn er protesten geweest in 103 Russische steden.

Volgens Owd-Info werden alleen al maandag 413 mensen in 13 steden gearresteerd tijdens de protesten. De gruwelijke oorlog tegen Oekraïne drijft veel mensen tot protest in Rusland. De Russische veiligheidstroepen treden echter buitengewoon hard op tegen de demonstranten. De Russische autoriteiten waarschuwen voor deelname aan de ongeoorloofde demonstraties. Demonstraties zijn niet toegestaan onder het mom van na te leven 'coronamaatregelen'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.