Nord Stream 2 vraagt faillissement aan

De aardgasleiding Nord Stream 2 is on hold gezet. Inbedrijfstelling is momenteel onwaarschijnlijk, zelfs niet op middellange termijn. Het bedrijf zou op de rand van het faillissement staan. De exploitant heeft alle medewerkers op de hoogte gebracht, zo maakte de Zwitserse minister van Economische Zaken bekend.

Een week geleden hadden de VS sancties opgelegd aan het bedrijf en zijn Duitse directeur Matthias Warnig vanwege het conflict met Rusland, dat toen al aan het escaleren was. Enkele dagen voor de Russische aanval op Oekraïne heeft de Duitse regering het project stopgezet en verklaard dat het lopende goedkeuringsproces voor de Duits-Russische pijpleiding opnieuw zou moeten worden geëvalueerd.

Volgens ingewijden staat de exploitant van de Russische pijpleiding Nord Stream 2, gevestigd in het fiscaal voordelige Zwitserse kanton Zug, op de rand van faillissement. Volgens de Zwitserse minister van Economische Zaken Guy Parmelin heeft het bedrijf alle werknemers ontslagen. 140 mensen zijn getroffen, zei Parmelin maandagavond op de Franstalige Zwitserse televisie.

Nord Stream 2 AG werkt momenteel samen met financiële adviseurs om een deel van zijn verplichtingen te regelen en zou deze week officieel faillissement kunnen aanvragen in Zwitserland, zeiden twee mensen die bekend waren met de plannen tegen persbureau Reuters. Het bedrijf vroeg dinsdag om een ontmoeting met vertegenwoordigers van de kantonse autoriteiten, meldt de Franstalige Zwitserse televisie. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op een verzoek.

De pijpleiding, die werd aangelegd en voltooid door de Oostzee, moest Russisch gas naar Duitsland brengen. Het project is door tegenstanders altijd bekritiseerd als een geopolitiek instrument in de handen van Rusland. Na de escalatie door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne is deze discussie weer opgelaaid.