Iran houdt deuren nucleaire werkplaats gesloten voor IAEA

Iran blijft zijn uraniumverrijkingsfabrieken uitbreiden. IAEA-baas Grossi had daarom een controle met Teheran afgesproken. Maar aangekomen bij een van de nucleaire werkplaatsen stonden de inspecteurs voor gesloten deuren.

In tegenstelling tot recente beloften blokkeert Iran de volledige controle van zijn nucleaire programma. Dat meldt het hoofd van het International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Grossi, in een speciaal rapport. Iran ontzegt IAEA-inspecteurs de toegang tot een werkplaats die onderdelen maakt voor centrifuges voor uraniumverrijking, aldus een IAEA-woordvoerder.

Het IAEA en de internationale gemeenschap maken zich zorgen over de uitbreiding van Iraanse verrijkingsfaciliteiten met steeds krachtiger centrifuges. Het bewerkte uranium heeft een dermate hoge zuiverheidsgraad dat het relatief snel tot kernwapenwaardig materiaal kan worden verwerkt.

Grossi had op 12 september een akkoord bereikt met Teheran, om een grondige controle op het controversiële nucleaire programma te mogen uitvoeren. Volgens het rapport van Grossi zou de controle overal worden uitgevoerd, behalve in de centrifugewerkplaats in Karaj. Daar was in juni een incident waarbij enkele IAEA-camera's zwaar beschadigd raakten. Iraanse media spraken destijds van een mislukte sabotageactie.

Als reactie op de terugtrekking van de VS uit de nucleaire deal van 2015, negeert Iran sinds 2019 overeengekomen nucleaire beperkingen, die het moeilijk zouden moeten maken kernwapens te ontwikkelen. De onderhandelingen om het pact te redden, zijn sinds juni opgeschort.