WK-zilver voor boogschutter Schloesser, team grijpt naast brons

In het Amerikaanse Yankton is in het weekeinde het wereldkampioenschap boogschieten afgesloten. Dat gebeurde met de individuele finales met zowel de recurve- als de compoundboog en er viel Nederlands succes te vieren.

Compound mannen
Bij de mannen in het niet-olympische compoundschieten stond Mike Schloesser in de WK-finale. De Limburgse wereldkampioen van 2013 schoot in de eerste paar knockoutrondes fenomenaal, met scores van 149, 150 en 148 punten tot en met de kwartfinale, waar 150 het maximum is. In de halve finales was het echter op, hoewel zijn 144 punten nog voldoende waren om de Est Robin Jäätma te verslaan.

In de finale begon Schloesser nog sterk tegen de Oostenrijker Nico Wiener, maar een paar missers in het tweede deel van de wedstrijd kostten de Nederlander de kop: Wiener kwam er overheen en won met 146-143. Het brons was voor Jäätma, die de Deen Mathias Fullerton met 144-144 en een tiebreak klopte, Sil Pater en Max Verwoerdt verloren in de eerste knockoutronde.

In de teamwedstrijd opende Nederland met winst op Taiwan en Frankrijk, waarna Zuid-Korea in de kwartfinales verslagen werd. Mexico was in de halve eindstrijd met 234-232 te sterk en in het duel om brons gaf Nederland het in een tiebreak uit handen tegen Oostenrijk (231-231). De Amerikaanse ploeg was in de finale te sterk voor Mexico, dat met één pijl zelfs het hele bord miste: 226-211.

Compound vrouwen
Sanne de Laat schopte het tot de achtste finales, maar daarin was de Belgische Sarah Prieels na een 144-144 score met een beslissende pijl te sterk. Martine Stas-Couwenberg ging er in de tweede knockoutronde uit, Inge van der Ven schopte het één ronde verder. Als team bleven de Nederlandse vrouwen in de achtste finales steken, waarin Turkije te sterk was.

Het individuele goud was overigens voor de Colombiaanse Sara Lopez, die na vele World Cup-titels zo eindelijk een individuele wereldtitel pakte. Na een perfecte 150 in de halve finales klopte ze de Indiase JS Vennam met 146-144 in de eindstrijd. Brons was er voor Andrea Becerra uit Mexico, die de Sloveense Toja Ellison na een tiebreak (146-146) de baas was.

De twee finalisten troffen elkaar ook in de landenfinale, waarin Colombia met 229-224 te sterk was voor India - brons ging naar de VS, dat Frankrijk met 229-222 klopte.

Compound gemengd
De Laat en Schloesser leken medaillekandidaten, maar dat viel al vrij rap in het water: JS Vennam en Abhishek Verma uit India waren met 157-155 te sterk in de kwartfinales. Het goud was voor Colombia, waar Lopez haar dominantie tegen Vennam onderstreepte (154-150): drie keer goud, drie keer in een finale tegen de Indiase, dit keer met Adrian Muñoz naast haar. Het brons was voor Kim Yun-hee/Kim Jong-ho uit Zuid-Korea, die Tanja Gellenthien en Fullerton uit Denemarken met 152-148 klopten.

Recurve mannen
Steve Wijler stond in de achtste finales, maar daarin was de Braziliaan Marcus d'Almeida hem te sterk af. Gijs Broeksma sneuvelde al in de tweede knockoutronde, Johan Wilthagen kwam de eerste ronde niet door. Goud was er voor het Zuid-Koreaanse fenomeneen Kim Woo-jin, die Almeida in een fraaie finale met 7-3 klopte. De Amerikaan Brady Ellison pakte het brons door olympisch kampioen Mete Gazoz uit Turkije met 6-2 te verslaan.

Als team zaten de Nederlandse mannen er ook niet best bij: Mexico was in de eerste ronde met 5-1 te sterk. De Zuid-Koreanen domineerden en in de finale werd de VS met 6-0 verslagen, terwijl Taiwan een spannende strijd om brons met 5-4 won van Japan.

Recurve vrouwen
Gabriela Schloesser was de Nederlandse troef en ze begon prima, maar in de achtste finales was het klaar: haar voormalige Mexicaanse landgenote Alejandra Valencia was met drie keer 29-27 te goed. Laura van der Winkel ging er in de tweede knockoutronde uit. Het goud ging naar Zuid-Korea: Jang Min-hee won met 6-0 van de Amerikaanse Casey Kaufhold, die tot dan geweldig schoot. Jang's landgenote San An, in Tokyo goed voor drie keer olympisch goud, was met 6-4 te sterk voor Valencia in de strijd om brons.

Nederland was bij de teams niet vertegenwoordigd, het dominante Zuid-Korea wel. Toch hadden die het in de halve finales knap lastig met Frankrijk, hoewel ze wel wonnen (5-4), waarna Mexico in de finale met 5-3 verslagen werd. Frankrijk pakte na een stroeve start wel het brons door Brazilië met 6-2 te verslaan.

Recurve gemengd
Van der Winkel en Wijler begonnen met een bye, maar in de achtste finales waren Otgonjargal Ankhbayar en Dashnamjil Dorjsuren uit Mongolië met 5-1 verrassend te sterk. Niet geheel verrassend ging het goud naar het Zuid-Koreaanse dreamteam Kim Woo-jin/An San, dat Elena Osipova en Galsan Bazarzhapov met 6-0 versloeg in de finale. Mete Gazoz en Yasemin Anagöz waren de Japanners Miki Nakamura en Takaharu Furukawa met 6-2 de baas en pakten het brons.