Taliban verbiedt Afghaanse kappers het scheren van baarden

De Taliban hebben kappers in de Afghaanse provincie Helmand verboden om baarden te scheren of te trimmen, omdat dit in strijd is met hun interpretatie van de islamitische wet.  Iedereen die de regel overtreedt, zowel kapper als klant zal worden gestraft.

Sommige kappers in de hoofdstad Kabul hebben bevestigd ook soortgelijke opdrachten te hebben gekregen.

De instructies suggereren een terugkeer naar de strikte regels van de vorige ambtstermijn van de groep aan de macht, ondanks beloften van een mildere regeringsvorm.

Sinds ze vorige maand aan de macht kwamen, hebben de Taliban ondanks hun bewering 'veranderd' te zijn  tegenstanders streng gestraft. Zaterdag schoten de strijders van de groep vier vermeende ontvoerders dood en hun lichamen werden opgehangen in de straten van de westelijke stad Herat.

In een bericht op salons in de zuidelijke provincie Helmand waarschuwden Taliban-agenten dat kappers de sharia moeten volgen voor het knippenof scheren van baarden.

"Niemand heeft het recht om te klagen", luidde het bericht, dat door de BBC werd gezien.

"De strijders blijven komen en bevelen ons aan om te stoppen met het trimmen van baarden", zei een kapper in Kabul. "Een van hen vertelde me dat ze undercover inspecteurs kunnen sturen om ons op te pakken."

Een andere kapper, die een van de grootste kapsalons van de stad runt, zei dat hij een telefoontje kreeg van iemand die beweerde een overheidsfunctionaris te zijn. Ze droegen hem op "te stoppen met het volgen van Amerikaanse haardrachten" en niemands baard te scheren of te trimmen.

Tijdens de eerste periode dat de Taliban aan de macht waren, van 1996 tot 2001, verboden de harde islamisten flamboyante kapsels en drongen ze erop aan dat mannen baarden lieten groeien.

Maar nadat de Taliban de macht verloren in 2001 deden gladgeschoren looks hun intrede in het Afghaanse straatbeeld en werden populair onder de Afghaanse mannen.