F1 2021

De nieuwste eyecatcher van F1 2021 is de nieuwe verhaalmodus, Braking Point. Braking Point gaat over de rivaliteit tussen de jonge Brit Aiden Jackson en de oude Nederlander Casper Akkerman (die duidelijk inhaken op de populariteit van Hamilton en Verstappen), die tot elkaar veroordeeld zijn in hetzelfde team. Akkerman ziet Jackson als een bedreiging voor zijn stoeltje waardoor de samenwerking niet van harte gaat, waarbij het vuurtje wordt opgestookt door de arrogante Devon Butler die mensen nog zullen kennen uit de carriéremodus van 2019. Tijdens Braking Point speel je als interessante twist met zowel Jackson als Akkerman, waardoor je twee unieke perspectieven op de pieken en dalen van het seizoen krijgt.

Elke zichzelf respecterende sportgame heeft tegenwoordig een verhaalmodus, die varieert van acceptabel tot ronduit slecht. Braking Point valt (helaas) in die laatste categorie. Met sportverhalen is er al een grote kans op clichés, maar Braking Point maakt zich er zo schuldig aan dat de acties van Jackson en Akkerman niet eens meer als logisch kunnen worden gezien. De acties van Butler zijn zo doorzichtig dat alleen een idioot niet zou kunnen zien dat hij Jackson en Akkerman uiteen probeert te drijven. Dat wordt niet geholpen door de animaties in de gezichten – ze zijn verbeterd ten opzichte van de vorige games, maar nog steeds voelen ze behoorlijk houterig wat je uit het al middelmatige verhaal haalt.

F1 2021 - Braking Point (Foto: Codemasters)

Ook is er geen vooruitgang in skills zoals je die hebt in NBA2K of FIFA. Voor Akkerman valt dat nog te begrijpen, maar van jonge belofte Jackson zou je verwachten dat hij tijdens het seizoen zou groeien. Je vraagt je af waar je het dan voor doet, want het verhaal was al niet om over naar huis te schrijven. De weinige betrokkenheid die je met de twee had wordt nog verder de grond in geboord door de opzet van Braking Point; in plaats van een volledig seizoen speel je korte scenario’s die halverwege of tegen het einde van de race kunnen beginnen, en waar nauwelijks variatie in zit (slechts één race wordt in de regen gereden). Het enige positieve aan deze opzet is dat Braking Point hierdoor kort van duur is, en binnen tien uur heb je het al uitgespeeld.

Voor mij is de grote vraag wat Braking Point toevoegt ten opzichte van de carriéremodus en MyTeam-modus. Het leuke aan deze modussen is dat ik zelf kan racen, met een personage dat ik zelf maak en waar ik waarde aan hecht. Waarom zou ik dat moeten inruilen voor twee gasten waar ik geen sympathie voor kan opbrengen en die totaal geen emotionele diepgang hebben? Samenvattend voelt Braking Point als een modus die is toegevoegd “omdat het moet”, niet omdat het echt iets baanbrekends toevoegt aan F1 2021.

F1 2021 - Race (Foto: Codemasters)

De carrièremodus is teruggekeerd in F1 2021 maar heeft wat nieuwe aanpassingen gekregen. Zo is er een nieuwe Expert-instelling waarmee je de carrièremodus helemaal naar je hand zet. Je kunt normaal alleen assists inschakelen en de AI aanpassen, maar als je de Expert-instelling selecteert, krijg je een hele reeks opties, waaronder de ernst van problemen met je auto, de snelheid waarmee jij en de AI-teams resourcepunten en geld verzamelen en hoe de damage aan auto's wordt berekend. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. F1 2021 heeft ook een carrièremodus voor twee spelers, waar je met een vriend kunt spelen als rivalen of teamgenoten. Wel jammer: splitscreen wordt in standaardraces ondersteund, maar niet in de carrièremodus voor twee spelers, die alleen online te spelen is.

Het weggedrag van F1 2021 lijkt op dat van zijn voorganger, maar grafisch zijn er wel degelijk stappen gezet. De auto's zien er gedetailleerder uit, zo ziet schade er mooier uit, de karaktermodellen zijn verbeterd en er is ook meer detail langs de baan. Het groen en dergelijke naast de baan ziet er ook beter uit. Waar Codemasters niet genoeg tijd voor had, zijn de nieuwe circuits van dit seizoen. Het Italiaanse Imola, Portugese Portimao en Jeddah Street Circuit in Saudi-Arabië worden later gratis toegevoegd aan de game.

Racefans zullen weer blij zijn met F1 2021. Elk jaar zijn er weer verbeteringen, al is het de vraag of de verhaalmodus echt wat nieuws toevoegt. Grafisch wordt het steeds beter, de Expert-modus geeft je nog meer mogelijkheden om het je wat makkelijker of moeilijker te maken, en de online co-op (of rivals) is natuurlijk ook welkom. Al had dat ook offline gemogen: alles wat er voor nodig is lijkt er te zijn, een standaard potje offline racen kan wel in splitscreen.

Gespeeld op pc, ook verkrijgbaar voor PlayStation en Xbox.