Eerste Belgische WK-rally ooit gewonnen door Belg Neuville

De Rally van Ieper was al decennialang een hoogtepunt op de Belgische autosportkalender, maar dit jaar maakte het evenement voor het eerst onderdeel uit van het WK rally. Afgelopen weekeinde was het zover en kon er op de Belgische wegen voor het eerst om WK-punten gestreden worden.

Na de eerste dag was de leiding in handen van thuisfavoriet Thierry Neuville en zijn navigator Martijn Wydaeghe, met zeven seconden voorsprong op Hyundai-teamgenoot Craig Breen en diens navigator Paul Nagle. Met de Esten Ott Tänak en Martin Järveoja volgde op een halve minuut de volgende Hyundai, met de Toyota's van Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Sebastien Ogier en Takamoto Katsuta daar weer achter - de eerste drie binnen tien seconden.

Katsuta crashte hard op dag twee, maar was net als zijn navigator gelukkig wel in orde. Neuville behield de leiding, maar Breen zat er nog altijd maar tien seconden achter. Op 42 seconden stond Evans, met Toyota-teamgenoten Rovanperä en Ogier binnen vijf seconden van de Welshman. Tänak kende een problematische dag, stond een tijd aan de kant en zakte terug naar plek zes op bijna vier minuten van Neuville. Dat waren wel de enige nog overgebleven kanshebbers: op plek zeven stond WRC3-coureur Sebastien Bedoret met zijn Skoda op meer dan tien minuten.

Voor de slotdag streek men neer op het circuit van Spa-Francorchamps, waar nog meerdere proeven werden verreden op het circuit zelf en op de wegen en paden waar doorgaans publiek staat en rijdt. Neuville's overwinning kwam niet meer in gevaar en dus werd de eerste Belgische WK-rally ooit gewonnen door de Belgen Neuville en Wydaeghe. Breen behield plek twee op een halve minuut, Rovanperä won de Toyota-strijd en werd op 43 seconden derde, voor Evans en Ogier.

In het kampioenschap gaat Ogier wel nog altijd ruim aan de leiding, met de op gelijke hoogte staande Evans en Neuville als - in principe - enige overgebleven concurrenten.