Koken met marinekok Bas: Pindasaus

De naam spreekt voor zich; een saus gemaakt op basis van pinda’s. Voor deze saus kan je zowel verse pinda’s of pindakaas gebruiken. Zorg ervoor dat je een juiste balans vindt tussen zoet, zuur, zout en pittig. Erg lekker bij saté, gado gado of als dip bij de krupuk.

Ingrediënten:

- maisolie
- 0,5 witte ui
- 2 tenen knoflook
- 1,5 rode peper
- Stukje laos en gember
- 250 gram ongezouten pinda’s
- 175 ml zoute ketjap
- 350 ml water
- sap van een hele limoen
- eetlepel tomatenpuree
- 50 gram santen
- 1 blaadje djeroek poeroet
- 1 blokje gula djawa

Werkwijze:
1. Snijd de ui, knoflook, rode peper, laos en gember.
2. Verhit de maisolie en voeg het kruidenmengsel toe. Fruit dit aan voor 2 a 3 minuten.
3. Voeg de pinda’s toe en fruit 1 minuut mee.
4. Voeg de rest van de ingrediënten toe, breng aan de kook en laat dit op laag vuur pruttelen.
5. Verwijder na ongeveer 45 minuten de djeroek poeroet en blender de rest.
6. Zet het terug op het vuur.
7. Let erop dat de saus niet gaat schiften.
8. Maak het naar eigen smaak af met citroen, ketjap of gula djawa.

Wil je meer recepten vanuit de Marine proberen. Download dan gratis de PDF: Selamat Makan, het Marine Indonesisch Kookboek met meer dan 1000 recepten.